Με προδώσαν οι φίλοι μου…

Γράφει: Ελένη Μαύρου

  • Δημοσιεύτηκε ήδη η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στις παράνομες έρευνες του Barbaros ενώ επαναφέρεται το θέμα της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, το οποίο δεν ετίθετο καν τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.
  • Κυκλοφόρησε το Προσχέδιο της Έκθεσης για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατοχή, στις παραβιάσεις του Μπαρμπαρός, στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας ή έστω στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 ότι, η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Αναμένεται ακόμα, στις 28 Ιανουαρίου, το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ενημέρωση που θα γίνει στο σώμα από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπερν Μπαρθ ‘Αιντα.

Η πραγματικότητα, όταν ξεφύγεις από τις επιμέρους εικόνες, είναι ακόμα πιο βλοσυρή. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατέστη δυνατό να γίνουν ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό, η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της και δυστυχώς η διεθνής κοινότητα παρά το δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας τοποθετείται εναντίον της.

Για μας μπορεί να είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη για τις εξελίξεις την έχει η Τουρκία, αλλά είναι πλέον φανερό ότι την εκτίμηση αυτή δεν τη συμμερίζεται και η διεθνής κοινότητα που λόγω των δικών της συμφερόντων επιδεικνύει ανοχή στην τουρκική στάση. Πού αλλού θα έβρισκε το θράσος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να στρεψοδικεί δηλώνοντας ότι “μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λέει ότι επιθυμεί λύση αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο”!

Δεν θα έπρεπε λοιπόν να προβληματιστούμε για το τι κάνουμε αντί να ξεσπούμε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις για εσωτερική κατανάλωση;

Διότι Πρόεδρε, δεν γίνεται να δηλώνεις ότι «ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου εις τον διάλογο» και να μην αντιλαμβάνεσαι ότι έτσι ενισχύεις αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι η δική μας πλευρά που δεν θέλει λύση του Κυπριακού. 

Και δεν γίνεται Πρόεδρε, από τη μια να δηλώνεις ότι δεν πρόκειται να υποκύψεις σε απειλές ή εκβιασμούς και από την άλλη ο κ. Αιντα να δηλώνει ξεκάθαρα στη Μιλλιέτ ότι “ο Αναστασιάδης έδωσε το μήνυμα ότι το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι” όταν μας διαβεβαίωνες ότι αυτό ήταν κόκκινη γραμμή. 

Και σίγουρα δεν ξοφλάς με το να δηλώνεις ότι σε ξεγέλασαν γιατί, αν ξεγελιέσαι τόσο εύκολα Πρόεδρε, θα πρέπει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο.

Και επιτέλους, εκτιμήστε την εποικοδομητική στάση της αντιπολίτευσης και αφήστε κατά μέρος προσβλητικές δηλώσεις όπως αυτή του Λευτέρη Χριστοφόρου “είναι θλιβερό κάποιοι να δημιουργούν εντάσεις και να ασκούν μικροπολιτική, την ώρα που η Τουρκία είναι απέναντι μας”. 

Είναι αδήριτη ανάγκη να αναληφθούν, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες βασισμένες σε αρχές αλλά και ικανές είτε να αναγκάσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την κρίση που η ίδια δημιούργησε είτε, τουλάχιστον, να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy