Με σύνοδο για το προσφυγικό επιδιώκει να ξεπεράσει την κυβερνητική κρίση η Μέρκελ

Μίνι έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό προετοιμάζει τις ημέρες αυτές η γερμανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της κυριακάτικης Bild.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αναφέρει πως οι μέχρι στιγμής σχεδιασμοί είναι να λάβουν μέρος στη σύνοδο αυτή η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Άγνωστο παραμένει το εάν θα λάβει μέρος και η Ισπανία.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δηλώνει στην Bild πως τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασισθεί και πως όλα βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό η σύνοδος αυτή να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος και κράτη των Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της γερμανικής Κυβέρνησης έχει ξεσπάσει πρωτοφανής κρίση εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, απειλεί την Καγκελάριο Μέρκελ, πως εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν αλλάξει την πολιτική της στο προσφυγικό, θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και θα απελαύνει όσους φθάνουν στα γερμανικά σύνορα -αιτούμενοι άσυλο- επαναπροωθώντας τους πίσω στις χώρες της ΕΕ όπου και έχουν και καταγραφεί για πρώτη φορά.

Με άλλα λόγια, θα θέσει και πάλι σε πλήρη ισχύ τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος και έχει ανασταλεί από το 2015.

Η Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, επιμένει πως πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση και όχι μονομερείς ενέργειες, λύση που δεν θα είναι σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας Ντι Βελτ, το βράδυ της Πέμπτης επήλθε και η μεγάλη σύγκρουση Μέρκελ-Ζεεχόφερ, στο κτίριο της Καγκελάριος, όταν, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη, ο Ζεεχόφερ βγήκε από την αίθουσα, φωνάζοντας σε συνεργάτες του «Εγώ με τη γυναίκα αυτή δεν μπορώ να συνεργασθώ».

Δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Ντι Βελτ αναφέρει πως το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Ζεεχόφερ μπορεί να χειρισθεί καλύτερα από την Μέρκελ το προσφυγικό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy