Με τη δικαιολογία της… γαρίδας η κυβέρνηση βολεύει «μεγαλοκαρχαρίες»

Η μαρίδα, η γαρίδα και η παραχώρηση άδειας για τρίτη τράτα.

Μια στις τρεις γυναίκες άνω των 65 αντιμετωπίζουν πρόβλημα οστεοπόρωσης, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που κυρίως παρουσιάζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σημαντικά στοιχεία για τον «σιωπηλό κλέφτη», όπως ονομάζουν οι γιατροί την οστεοπόρωση, δόθηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η εταιρεία Karpasia Health Products με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εμμηνόπαυσης.

Ο ενδοκρινολόγος Δρ. Σταύρος Σταύρου σε ομιλία του ανέφερε ότι το 93% των γυναικών (σύμφωνα με τα δεδομένα πρόσφατων ερευνών) δε γνωρίζουν ότι έχουν οστεοπόρωση. Αν και, όπως είπε, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών υποφέρει από αυτή τη νόσο, το 80% των ατόμων που έχουν οστεοπόρωση είναι γυναίκες. Η έλλειψη οιστρογόνων είναι αιτία οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή τους έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, υπέδειξε ο γιατρός. Το ίδιο ισχύει, όπως είπε, και για γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες έχουν καταστραφεί από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία ή για γυναίκες που παρουσιάζουν παρατεταμένα διαταραχές στην περίοδο, όπως μαραθωνοδρόμοι, αθλήτριες ολυμπιακής γυμναστικής και μπαλέτου. Και η ανορεξία, όμως, οδηγεί σε ελάττωση των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα το αυξημένο ποσοστό οστεοπόρωσης.

Όπως τόνισε ο Δρ Σταύρου, η πιο ακριβής και ολοκληρωμένη μέθοδος για μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι αυτή της διπλής φωτονιακής απορρόφησης (DEXA) κατά την οποία με τη χρήση ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή γίνεται υπολογισμός της οστικής πυκνότητας. Σημείωσε επιπρόσθετα πως στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των γιατρών έχουν προστεθεί αρκετές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και των συμπτωμάτων της. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο γιατρός στα κατάγματα των ηλικιωμένων, λέγοντας πως η οστεοπόρωση είναι από τους κυριότερους «ενόχους» για αυτά.

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των γυναικών και το 17% των ανδρών θα υποστούν ένα κάταγμα ισχίου, ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, μετά από ένα κάταγμα ένας στους δύο δεν επιστρέφει στην κανονική του ζωή, ένας στους πέντε χρειάζεται να μείνει στο σπίτι του και ένας στους πέντε χρειάζεται νοσηλεία σε ίδρυμα. Τραγικό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών ότι ένας στους οκτώ πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο ύστερα από κάταγμα ισχίου. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης η εταιρεία «Karpasia Health Products» παρουσίασε τη σειρά σκευασμάτων «Femarelle». Πρόκειται για φυτικά σκευάσματα, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «αποτελούν ένα επιλεκτικό ρυθμιστή οιστρογονικών υποδοχέων και παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Παράλληλα «εξασφαλίζουν την υγεία των οστών χωρίς να επηρεάζουν τους ευαίσθητους ιστούς στο μαστό και τη μήτρα».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy