Με την Γαλάζια Σημαία 57 παραλίες της Κύπρου

Περήφανος για το γεγονός ότι και φέτος η Κύπρος διατηρεί την πρωτιά στην Ευρώπη ανάμεσα σε όλες τις χώρες για 10η μάλιστα συνεχόμενη χρονιά ως προς την βράβευση των παραλιών της με την Γαλάζια Σημαία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ο οποίος παρευρέθηκε στην Παγκύπρια Τελετή Βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Πάφο από το Δήμο Πάφου, τον Εθνικό Κριτή, και τη Κυπριακή Ένωση Προστασίας του θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι βραβεύθηκαν 57 παραλίες με την Γαλάζια σημαία κάτι που δείχνει την ποιότητα και την υγεία των θαλασσών της Κύπρου και την πολύ καλή δουλειά που έγινε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και που σίγουρα έχει άμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν.

Πρόσθεσε πως αυτή την καθαρότητα και την υγεία των νερών πρέπει να την προβάλουμε προς ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ένας από τους μεγάλους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας είναι η γαλάζια ανάπτυξη και η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών μέσα από το πρόγραμμα αλιείας που ονομάζεται θάλασσα.

Για το σκοπό αυτό και μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση έργων και μέτρων που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και της δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και κατασκευή τεχνητών υφάλων.

“Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι η ανάπτυξη, το άνοιγμα θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, ο καταδυτικός και αλιευτικός τουρισμός και η δημιουργία και άλλων υφάλων όπως στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς”, είπε ο κ. Κουγιάλης ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι “με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν τα εισοδήματα των κατοίκων των παράκτιων περιοχών και θα προσελκύσουμε και περισσότερους επισκέπτες”.

Ο κ. Κουγιάλης είπε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα παρακολούθησης, καταδεικνύουν ότι και για το έτος 2014, η ποιότητα των κυπριακών νερών κολύμβησης ήταν εξαιρετικής ποιότητας, αφού σε επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Κύπρος ανεδείχθη πρώτη με 100% συμμόρφωση ως προς τις πιο αυστηρές τιμές τις Οδηγίας.

Καταλήγοντας έστειλε το μήνυμα πως “για αυτήν την φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, που πλέον καθίσταται επιτακτική ανάγκη, πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού Κυβέρνηση και Πολίτες”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παραλιών του Δήμου Πάφου Νίκος Σιμμιλίδης δήλωσε πως ο Δήμος Πάφου θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς προκειμένου να διατηρηθούν καθαρές οι παραλίες στέλνοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος έχει ποιότητα στις παραλίες της και καθαρά και κρυστάλλινα νερά .

Πρόσθεσε πως “το γεγονός ότι η επαρχία Πάφου εξασφάλισε εννέα Γαλάζιες Σημαίες, είναι ιδιαίτερη τιμή, αφού καθαρές παραλίες σημαίνει πολιτισμός”.

Σε ομιλία του ο Μιχάλης Ιερείδης, Πρόεδρος της CYMEPA, δήλωσε πως το διεθνώς αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό σήμα ποιότητας που είναι η Γαλάζια Σημαία φέτος κυματίζει πάνω από 4000 παραλίες και μαρίνες σε 48 χώρες και 57 παραλίες στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως η CYMEPA και το διεθνές συντονιστικό γραφείο θα επισκεφτούν τις παραλίες κατά την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου για να ικανοποιηθούν ότι εφαρμόζονται σωστά τα κριτήρια.

Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα παιδιά του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πάφου, τα οποία, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους Στέλλας Δημητριάδου και Χριστιάνας Παναγιώτου Χ`Αδάμου, παρουσίασαν ένα όμορφο καλιτεχνικό πρόγραμμα και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy