Με τις υψηλότερες τιμές ΔMΣ στην Ευρώπη οι άνδρες της Κύπρου

Οι άνδρες της Κύπρου, με τις υπολογιζόμενες τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για το 2014, κατατάσσονται στην 1η ψηλότερη θέση από 43 χώρες στην Ευρώπη, μαζί με τους άνδρες από την Ιρλανδία και τη Μάλτα και οι γυναίκες στην 11η ψηλότερη θέση στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 700 ερευνητές από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και οι Κύπριοι, Δρ Παναγιώτης Γιάλλουρος, Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Δρ Σάββας Σάββα, από το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι “σύμφωνα με δηλώσεις του Δρα Γιάλλουρου, στην Κύπρο ανάμεσα στο 1975 και 2014 ο μέσος ΔΜΣ στους άνδρες αυξήθηκε κατά 3.9 μονάδες (από 23.9 σε 27.8), ενώ στις γυναίκες ο ΔΜΣ αυξήθηκε κατά 3.2 μονάδες (από 23.2 σε 26.4)”.
Επίσης, περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες και μία στις επτά γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η οποία είναι και η μεγαλύτερη που διεξήχθη ποτέ παγκοσμίως για την παχυσαρκία.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μετρήσεις του βάρους και του ύψους σχεδόν 20 εκατομμυρίων ενηλίκων που προέρχονταν από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και δημιούργησε χάρτες και πίνακες που δείχνουν τα δεδομένα στην κάθε χώρα και πως συγκρίνονται μεταξύ τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, στις 2 Απριλίου 2016, υπολόγισε και συνέκρινε το ΔΜΣ σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες από το 1975 έως το 2014.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, το 2.3% των ανδρών παγκόσμια και το 5% των γυναικών πάσχουν σήμερα από σοβαρή παχυσαρκία, η οποία χαρακτηρίζει όσους έχουν ΔΜΣ πάνω από 35 kg/m2.

Ανάλυση των δεδομένων από κάθε χώρα, έδειξε ότι οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ζουν σήμερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ όμως εξακολουθούν και σήμερα να έχουν το μεγαλύτερο αριθμό σοβαρά παχύσαρκων ανδρών και γυναικών.

Ο Καθηγητής Majid Ezzati, επικεφαλής ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πλέον ο αριθμός των ανθρώπων παγκόσμια των οποίων το βάρος τους αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία τους, είναι μεγαλύτερος όσο ποτέ προηγουμένως.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy