Με το οργανωμένο έγκλημα σχετίζεται η χειραγώγηση αθλητικών αγώνων

Ενημερώθηκε χθες η Επ. Παιδείας της Βουλής από εμπειρογνώμονες του ΣτΕ

Τη δυνατότητα ρύθμισης του πεδίου του αθλητισμού δίνει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων. Χθες, εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου ενημέρωσαν σχετικά την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώ σήμερα τη Σύμβαση αναμένεται να την υπογράψει εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής στο Στρασβούργο. Η Σύμβαση υπεγράφη ήδη από 30 χώρες και έχει επικυρωθεί από 3, ενώ χρειάζεται να επικυρωθεί από άλλες 2 για να τεθεί σε εφαρμογή.

Όπως σημείωσε η κα Κασσάνδρα Φερνάντες, το φαινόμενο της χειραγώγησης χρήζει παγκόσμιας αντιμετώπισης, αναφέροντας χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ξεσκεπάστηκε κύκλωμα στη Βραζιλία την ώρα που οι εγκληματίες έδρευαν στην Ασία. Σύμφωνα με την κ. Φερνάντες, η διάσταση δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητισμό, αλλά έχει σχέσεις με εγκληματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα. Ερωτηθείσα από βουλευτές γιατί έχει επιλεγεί η Κύπρος, ώστε να ασχοληθεί πιο εξειδικευμένα το Συμβούλιο της Ευρώπης για το θέμα αυτό, καθώς και για το πώς αντιμετωπίζει την UEFA και τις εθνικές ομοσπονδίες, η κ. Φερνάντες σημείωσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση αθλητικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την κ. Φερνάντες, έχουν σταλεί 69 κίτρινοι και κόκκινοι φάκελοι από την UEFA σε σχέση με υποθέσεις χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ υπήρξαν συναντήσεις τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν επεμβαίνουν στη λειτουργία των εθνικών ομοσπονδιών. «Η μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι να μη συνεργαστούν οι αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα πλησιάσουμε καν το στόχο μας» είπε η κ. Φερνάντες, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Απαντώντας σε ερωτήματα για το αν υπήρξε συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα από συναντήσεις ενημερώθηκε για τη σύμβαση και κατόπιν απέστειλε το νομοσχέδιο στους εμπειρογνώμονες.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Μάλτα μπλοκάρει τη σύμβαση και τη δεδομένη στιγμή και στόχος είναι να καταστεί εφικτό να ανοίξει η συζήτηση με τη χώρα, η οποία εκφράζει διαφωνίες σε σχέση με ορισμούς που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση. Τόσο η κα Φερνάντες όσο και ο κ. Σολωμού, εκ μέρους του ΚΟΑ, επεσήμαναν τη σημαντικότητα των εθνικών πλατφόρμων που θα ενώνουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν την τεχνογνωσία να συνεργαστούν και να εκτελέσουν διαδικασίες από την πρόληψη της χειραγώγησης μέχρι την εκτέλεση της εκδίκασης υποθέσεων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy