Με τους «Πέρσες» επιστρέφει ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο

Μετά από πολλά χρόνια απουσίας, ο ΘΟΚ θα συμμετάσχει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τους Πέρσες του Αισχύλου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον ΘΟΚ, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Γιάννης Τουμαζής, πλαισιούμενος από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το σκηνοθέτη των Περσών Άρη Μπινιάρη, είπε ότι το έργο Πέρσες δεν θα παρουσιαστεί μόνο στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά θα περιοδεύσει και στην κυπριακή και ελληνική επικράτεια.

“Το ΔΣ του ΘΟΚ είναι ιδιαίτερα χαρούμενο από την πολύ τιμητική πρόταση/πρόσκληση, η οποία μας έγινε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για να συμμετέχουμε και πάλι φέτος μετά από πολλά χρόνια με μια δική μας παραγωγή στην Επίδαυρο και μάλιστα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά ενός νέου ανθρώπου με σημαντικές επιτυχίες στον ελλαδικό χώρο”, είπε ο κ. Τουμαζής.

Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, πως η φετινή μας επανεμφάνιση στην Επίδαυρο, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του αρχαίου δράματος, θα αφήσει δημιουργικά το στίγμα της στο θεατρικό μας τοπίο.

Αποτελεί, είπε, μεγάλη τιμή και χαρά που ο ΘΟΚ θα συνεργαστεί για πρώτη φορά “με την κορυφαία Ελληνίδα τραγωδό του καιρού μας την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον ταλαντούχο ηθοποιό Νίκο Ψαρά”.

Η υπόλοιπη ομάδα ηθοποιών θα ανακοινωθεί, τέλος, του μήνα.

Οι Πέρσες, το σημαντικότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου πραγματεύεται την οδύνη των Περσών, όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία και αναφερόμενος στον σκηνοθέτη είπε ότι αν και νεαρός έχει στο ενεργητικό του αρκετές σκηνοθεσίες. Αναφερόμενος στην κ. Καραμπέτη είπε ότι δεν είναι απλώς από τις καλύτερες ηθοποιούς, ειδικά στην τραγωδία, αλλά και από τους πιο έντιμους εργάτες της τέχνης.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι από φέτος στην Επίδαυρο θα υπάρχει μια τριγωνική σχέση μεταξύ της μεγάλης Επιδαύρου, της μικρής Επιδαύρου και το Λύκειο Επιδαύρου που θα λειτουργήσει από φέτος και που αποτελεί ένα διεθνές σχολείο για το αρχαίο δράμα. Το Φεστιβάλ, είπε θα έχει θεματική και η φετινή θεματική του θα είναι “η έλευση του ξένου”. Εξήγησε ότι οι αρχαίοι Ελληνες τον ξένο τον είχαν περί πολλού και τον προστάτευαν ακόμη και εάν ήταν εχθρός.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Αβινιόν της Γαλλίας θα κάνει μια παράσταση στη μικρή Επίδαυρο.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο σκηνοθέτης Αρης Μπινιάρης είπε ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης και της σκηνοθεσίας στην Επίδαυρο, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσει έργο στην Επίδαυρο, αλλά και επειδή ο ΘΟΚ επιστρέφει μετά από καιρό στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Υπάρχει, είπε, μια λογική αγωνία, που όμως στόχος είναι να μετουσιωθεί σε έμπνευση και δράση.

Ο κ. Μπινιάρης ανέφερε ότι μέσα από αυτή την παράσταση φιλοδοξούμε αφενός να πετύχουμε την πρόσληψη των εξαιρετικών νοημάτων της τραγωδίας, με ένα τρόπο όχι εγκεφαλικό αλλά μέσω της δόνησης του παλμού, της μουσικής και της κίνησης και της υπόκρισης των ηθοποιών, και αφετέρου να αναδείξουμε τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της τραγωδίας.

Στόχος, είπε ο σκηνοθέτης, είναι μια παράσταση φρέσκια, νεανική και δυνατή που θα παρουσιαστεί με έναν πρωτότυπο τρόπο, με τη συμβολή της μουσικής και εξήγησε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που τη συναντούμε από τις απαρχές της τραγωδίας, προσθέτοντας πως τότε τα κείμενα ήταν πρωτίστως μουσικές συνθέσεις.

Η παράσταση, σημείωσε, θα αντλήσει πληροφορίες από την αρχαία ελληνική και σύγχρονη μουσική.

“Θα δημιουργήσουμε μια μουσικοθεατρική παράταση, μιλάμε για θέατρο πάντα 100%, το οποίο αντλεί τις πληροφορίες από την μουσική πλευρά του θεάτρου”, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy