Με τροπολογία ΑΚΕΛ δωρεάν Πρώτες Βοήθειες για χαμηλοσυνταξιούχους

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ η Βουλή αφαίρεσε το υποχρεωτικό τέλος των 10 ευρώ στις Πρώτες Βοήθειες.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να απολαύουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Πρώτες Βοήθειες χωρίς να καταβάλλουν το υποχρεωτικό τέλος των δέκα ευρώ. Η τροπολογία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους παρόντες βουλευτές κατά τη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια εξέτασης νομοσχεδίου που άλλαζε τον περί Κυβερνητικών Ιατρών νόμο. Η Βουλή ενέκρινε επίσης ομόφωνα το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ειδικευόμενοι και ασκούμενοι ιατροί, καθώς και οι εξαρτώμενοι τους θα μπορούν να απολαύουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καταβάλλοντας υποχρεωτική συνεισφορά ύψους 1,5% επί του εκπαιδευτικού επιδόματος που λαμβάνουν. Περαιτέρω, θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπό τους ίδιους όρους με τους οποίους παρέχεται σήμερα στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Με χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΑΚΕΛ. Πρόκειται, ανέφερε, για ένα πάγιο αίτημα της Βουλής των Γερόντων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ”το οποίο ως ΑΚΕΛ θέσαμε κατ’ επανάληψη στους αρμόδιους υπουργούς”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας κατά την εξέταση του νομοσχεδίου, με την πρώτη προτεινόμενη τροποποίηση οι ειδικευόμενοι και οι ασκούμενοι ιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια θα απολαύουν των ίδιων δικαιωμάτων και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Με τη δεύτερη προτεινόμενη τροποποίηση, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα απολαύουν των ίδιων δικαιωμάτων με τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Τοποθετούμενος στο ζήτημα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αποσκοπεί στην εξίσωση των ασκούμενων και των ειδικευόμενων ιατρών με τους δημοσίους υπαλλήλους, σε σχέση με το ύψος της αποκοπής για σκοπούς παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να καταβάλλουν το ίδιο ποσοστό συνεισφοράς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ εξέφρασε την ευαρέσκειά του σε σχέση με την πρόνοια των κανονισμών με την οποία παρέχεται στους ειδικευόμενους και στους ασκούμενους ιατρούς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί αίρεται η αδικία και η άνιση μεταχείριση προς τα πρόσωπα αυτά. Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι, παρ’ όλο που η ΠΑΣΥΚΙ συμφωνεί με την πιο πάνω προτεινόμενη ρύθμιση, η αποκοπή της τάξεως του 1,5% από το εκπαιδευτικό επίδομα που λαμβάνουν οι ειδικευόμενοι και οι ασκούμενοι ιατροί είναι υπερβολική, δεδομένου ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν λαμβάνουν κανονικό μισθό αλλά επίδομα.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy