Με τροπολογίες στην Ολομέλεια το ν/σ της Αρχής Λιμένων

Με τροπολογίες ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ οδηγείται στην Ολομέλεια το απόγευμα το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την Αρχή Λιμένων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης των εμπορικών δραστηριοτήτων στο Λιμάνι Λεμεσού.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ΑΚΕΛ με τροπολογίες του στοχεύει στον μη επηρεασμό των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προνοεί ότι οι υπηρεσίες πλοηγού θα μπορούν να αναλαμβάνονται μόνο από υπάλληλο της Αρχής Λιμένων και όχι πρόσωπο αδειοδοτημένο από την Αρχή, ότι τα όποια τέλη θα καθορίζονται από κανονισμούς και όχι διατάγματα, καθώς και ότι ο νόμος θα περιορίζεται μόνο σε ό,τι αφορά το εμπορικό τμήμα του λιμανιού.

Ο ΔΗΣΥ με τροπολογία του προνοεί την διατήρηση σε ισχύ των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του λιμανιού, για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας ωσότου αυτοί καταργηθούν ή τροποποιηθούν από την Κυβέρνηση.

Η ΕΔΕΚ προβλέπει με τροπολογία της ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Υπουργό θα γίνεται μόνο στα πλαίσια σύμβασης που συνάπτεται στη βάση του άρθρου 16Α του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά το συμβόλαιο με τον επενδυτή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχέδιο ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο αποκατάστασης των κατόχων αξιογράφων, καθώς και σχέδιο ψηφίσματος της Βουλής για αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι παλαιοί μέτοχοι, από τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου 2013 για διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα δεν είναι έτοιμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ` του θέματος «τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο».

Τελευταία Ολομέλεια στις 17 Ιουλίου με Γιούνκερ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, η νομοθετική εργασία του σώματος πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ολοκληρώνεται στις 9 Ιουλίου, ενώ στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η επετειακή Ολομέλεια για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας θα γίνει Στις 17 Ιουλίου, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, ο οποίος και θα προσφωνήσει το σώμα.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy