Μέχρι τις αρχές Ιουλίου τα φορολογικά κίνητρα δανειοληπτών για αναδιαρθρώσεις

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου το αργότερο, θεσπίζονται σε νόμο, οι προτάσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την επέκταση και στους δανειολήπτες των φορολογικών κινήτρων που είχαν δοθεί στις τράπεζες για προώθηση αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Οι τέσσερις προτάσεις νόμου, οι οποίες συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν ομόφωνα και στην επόμενη συνεδρία θα τεθούν για τοποθέτηση, ενώ θα τεθεί (για συζήτηση και τοποθέτηση) και πέμπτη πρόταση νόμου, που αφορά την επέκταση της εξαίρεσης μεταβιβαστικών τελών του Κτηματολογίου και για τους δανειολήπτες που επιθυμούν να πωλήσουν το ακίνητό τους για σκοπούς αναδιάρθρωσης ή αποπληρωμής μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Οι προτάσεις προνοούν την επέκταση των φορολογικών κινήτρων ήτοι την εξαίρεση από την καταβολή κεφαλαιουχικών κερδών, φόρο εισοδήματος, χαρτόσημα και έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τους δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά είχαν δοθεί μόνο στις τράπεζες το 2015 για ενθάρρυνση αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων κυρίως στο πλαίσιο ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους.

«Ήταν θέση ότι σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές έπρεπε να καλύπτουν και την περίπτωση που ο δανειολήπτης πωλήσει το ακίνητό του στην ελεύθερη αγορά», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Με τις προτάσεις νόμου καλύπτουμε αυτό κενό και χαίρομαι που μια θέση ήταν και διαπίστωση της ολότητας των κομμάτων, τυγχάνει, εκτιμώ, της καθολικής στήριξης όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Όπως είπε, είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό, σχεδόν το 50% των δανειοληπτών, που κάποιος μπορεί να το μεταφράσει στο 50% του πληθυσμού μας, με την ψήφιση αυτών των προτάσεων σε νόμο θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε πως οι δανειολήπτες θα μπορούν να πωλούν ψηλότερα στην ελεύθερη αγορά τα ακίνητά τους απ’ ότι ένα τραπεζικό ίδρυμα σήμερα τα οποία δέχεται στο πλαίσιο ανταλλαγής ανταλλαγή του δανείου (debt for asset swaps), καθώς οι τράπεζες για να δεχθούν ένα ακίνητο το παίρνουν σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης (forced sale value) που είναι αισθητά πιο χαμηλή από την αγοραία αξία.

«Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι υπηρετούμε τον σκοπό μας ως νομοθέτες να στηρίζουμε τους απλούς πολίτες, από την άλλη πιστεύουμε πως εξυπηρετείται και το δημόσιο συμφέρον γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ταχύτερη αύξηση των αναδιαρθρώσεων που και αυτό έχει το θετικό του στην οικονομία του τόπο γενικότερα».

Πάντως ερωτηθείς σχετικά, ο κ Νεοφύτου αναγνώρισε ότι η παροχή των κινήτρων στις τράπεζες ήταν το μόνο βήμα που βοήθησε στις αναδιαρθρώσεις και κρίνοντας εκ των υστέρων θα ήταν καλύτερα αυτό που σήμερα θέλουμε να θεσπίσουμε ως νομοθεσία να ήταν ενσωματωμένο από την πρώτη στιγμή.

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η πλειοψηφία των αναδιαρθρώσεων ΜΕΔ μέχρι στιγμής έγιναν λόγω της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους, που οφείλονται στα κίνητρα που δόθηκαν στις τράπεζες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, διαθέτει στα βιβλία της ακίνητα €1,6 δισεκατομμυρίων τα οποία προήλθαν από debt to asset swaps.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, το πακέτο των προτάσεων νόμου επιλύει δύο προβλήματα, επιτρέπει στον δανειολήπτη να ψάξει στη αγορά καλύτερη τιμή πώλησης, καθώς και μειώνει το ρίσκο στις τράπεζες που «έχουν γίνει και μεγάλοι κτηματίες».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν με τις προτάσεις νόμου λέγοντας ότι θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Η ΚΤΚ συμφώνησε λέγοντας ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος συμφώνησε με τις προτάσεις, θέτοντας παράλληλα και ένα ευρύτερο θέμα της απαλλαγής των εγγυητών, ιδιαίτερα αν βρίσκονται στην ίδια οικογένεια, έτσι ώστε να βοηθήσουν ένα συγγενικό τους πρόσωπο στην αναδιάρθρωση του δανείου τους. Ένας που είναι εγγυητής σε ΜΕΔ θα μπορούσε, εάν απαλλαγεί, να συνάψει δάνειο για να βοηθήσει σε μια αναδιάρθρωση σε ένα συγγενή μεγαλύτερης ηλικίας, είπε.

Τόσο το ΥΠΟΙΚ, όσο η Νομική Υπηρεσία και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, συμφώνησαν με το προτεινόμενο πακέτο προτάσεων νόμου, αλλά έθεσαν θέμα για τον ορισμό του όρου αναδιάρθρωσης και απάλειψης της ερμηνείας που θέλει τον δανειολήπτη μετά το πέρας περιόδου τριών μηνών να δίνει το ακίνητο στην τράπεζα.

Και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών έθεσε το θέμα των τριών μηνών, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κώστα Μελά να εγείρει το θέμα προσφυγών δανειοληπτών κατά του κράτους για τη μέχρι τώρα μη συμπερίληψή τους στο πακέτο κινήτρων που δίνονταν στις τράπεζες.

Ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι με αυτές τις προτάσεις νόμου καλύπτεται και η θέση που είχε όλο αυτό το διάστημα ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών.

Όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι στηρίζουν το πακέτο μέτρων ζητώντας όπως προχωρήσει η συζήτηση άλλα θέματα όπως την προστασία των εγγυητών και δανειοληπτών για τα οποία υπάρχουν κατατεθειμένες και σχετικές προτάσεις νόμου.

«Είναι προτάσεις νόμου τις οποίες ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε καμία δυσκολία να εγκρίνουμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, προσθέτοντας ωστόσο πως ότι είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι ικανές να επιλύσουν το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Επανέλαβε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης συζήτησης του προβλήματος των ΜΕΔ που να αγγίζει την ουσία του προβλήματος, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, καθώς επίσης και προτάσεις οι οποίες προστατεύουν περαιτέρω τους εγγυητές.

«Ζητήσαμε και σήμερα για άλλη μια αφορά από τον πρόεδρο όπως φέρει ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, αυτές τις προτάσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται από άλλα κόμματα για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το πρόβλημα των ΜΕΔ», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος, Άγγελος Βότσης, είπε πως οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στο να αντιμετωπίσουν τα ΜΕΔ είναι καλοδεχούμενες. «Θα στηρίξουμε τις προτάσεις γιατί πιστεύουμε ότι είναι υπέρ των δανειοληπτών και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί η επιτροπή οικονομικών εφαρμόζει μια λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών και υπενθύμισε την πρόταση νόμου που κατέθεσε με την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου για εξαίρεση των ακινήτων που τέθηκαν ως υποθήκη σε δάνεια που συνάφθηκαν πριν τον Σεπτέμβρη του 2014.

«Ενώ η Επιτροπή προωθεί κατ’ επείγον προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια, αποφεύγει να προωθήσει την συγκεκριμένη πρόταση νόμου για ψήφιση», είπε, προσθέτοντας πως ζήτησαν μαζί με την κ. Θεολόγου την εγγραφή σχετικού θέματος για συζήτηση στην Ολομέλεια υπό το κεφάλαιο Δ’.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy