«Μεγάλη αντίφαση στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ»

Μεγάλη αντίφαση βλέπει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού σε ότι αφορά την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο ΔΗΣΥ λέει ότι η πρότασή του δεν έχει καμία σχέση με τη σχετική απόφαση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά την συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, υπό τον Ιζέτ Ιζτζιάν, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι ο ΔΗΣΥ δεν βιάζεται για να συζητηθεί αυτή η πρόταση. “Προκαλεί πολλά ερωτηματικά λοιπόν σε εμάς, ποια είναι η σκοπιμότητα που οδήγησε το ΔΗΣΥ να καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση”, ανέφερε.

ΑΚΕΛ και Κόμμα Ενωμένη Κύπρος εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία, όπως αναφέρουν, πλήττει την προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και καλούν τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να βρουν τρόπους συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για την επιτυχή τους κατάληξη. 

Στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θέλησε και πάλι να απευθύνει κραυγή αγωνίας και προς τους δύο ηγέτες, διαπιστώνοντας, όπως είπε, ότι και οι δύο έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία επίρριψης ευθυνών. “Οι μόνοι που τους χειροκροτούν σε αυτή την προσπάθεια τους, σε αυτή την εκστρατεία την οποία έχουν αρχίσει, είναι οι δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό. Αν πραγματικά λοιπόν είναι ειλικρινείς σε αυτό που λένε, ότι θέλουν λύση στο Κυπριακό, λύση η οποία να βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές, τότε έχουν υποχρέωση να τερματίσουν αυτή την εκστρατεία αλληλοεπίρριψης ευθυνών και επεξεργαστούν τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων”, είπε.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, έχει καταθέσει δημόσια αλλά και κατ’ ιδίαν και στους δύο ηγέτες συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει να προχωρήσουν.

“Θέλω να πω και κάτι τελευταίο σε διάφορους που κατηγορούν το ΑΚΕΛ από θέσεις κατά την άποψη μου εξτρεμιστικές. Πατριωτικό είναι να αγωνίζεσαι για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας σου όπου όλα τα παιδιά της Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν ελεύθερα”, επεσήμανε. Πατριωτικό, σημείωσε, δεν είναι να προσπαθείς να διαμορφώσεις προϋποθέσεις να παραμείνει μισή η Κύπρος για να είναι αμιγώς ελληνική.

Ερωτηθείς τί ακριβώς θέλει ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και πότε μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος του τ/κ ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν, παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ότι εάν διορθωθεί η απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, την επομένη θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Το θέμα είναι πώς θα διορθωθεί αυτή η ενέργεια πρόσθεσε, λέγοντας ότι τώρα όλοι ομονοούν, τουλάχιστον όσοι δεν ψήφισαν την συγκεκριμένη απόφαση αλλά και ολόκληρη η τ/κ κοινότητα, ότι αυτή (η απόφαση) ήταν αχρείαστη, άκαιρη και λάθος και πρέπει να διορθωθεί.

“Να αποφασίσουν εκείνοι που πήραν αυτή την απόφαση πώς θα διορθωθεί. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται να γίνει κατι”, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy