Μεγάλη διαδήλωση εναντίον του ρατσισμού στη Βοστόνη

Περίπου 40.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο στη Βοστόνη για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την ακροδεξιά, μια κινητοποίηση που αμαυρώθηκε από αψιμαχίες με την αστυνομία εν μέσω του ηλεκτρισμένου κλίματος στις ΗΠΑ μετά τα βίαια επεισόδια της Σάρλοτσβιλ και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που ακολούθησαν.

«Δεν υπάρχει θέση για το μίσος», ή «γυρίστε σπίτια σας, ναζί» μπορούσε κανείς να διαβάσει στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, που «πιθανόν» ήσαν «περίπου 40.000 άνθρωποι» σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, τον Ουίλιαμ Έβανς.

Ανταποκρίθηκαν σε μια έκκληση να κινητοποιηθούν σε αυτό το προπύργιο των προοδευτικών στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ εναντίον μιας συγκέντρωσης υπέρ της «ελευθερίας της έκφρασης», κατά έναν όρο που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα για εκείνους που αντιτίθενται στην πολιτική ορθότητα και εκφέρουν συχνά ρατσιστικές απόψεις.

Με υπόβαθρο την συνέχιση της έντασης όλη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά και την εσπευσμένη αποκαθήλωση συνομοσπονδιακών μνημείων που εκλαμβάνονται από πολλούς ως σύμβολα του ρατσισμού, η αστυνομία της Βοστόνης αναπτύχθηκε μαζικά για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ συμμετεχόντων στις δύο συγκεντρώσεις. Μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν τελικά στη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς, παρότι οι οργανωτές της ανέμεναν μαζική συμμετοχή, ενώ τερματίστηκε 30 λεπτά νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Τότε οι αστυνομικοί επενέβησαν ώστε να εξασφαλίσουν την ειρηνική αποχώρηση των ακρδεξιών και ξέσπασαν αψιμαχίες με αντιδιαδηλωτές, ανέφερε ο Έβανς. Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση ροπάλων και άλλων μέσων καταστολής ταραχών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy