Μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην Τουρικία για την “πορεία για δικαιοσύνη”

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα “την πορεία για τη δικαιοσύνη”, που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση ενός βουλευτή του κόμματός του, και να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους μπροστά από τη φυλακή που κρατείται.

Ο Κιλιτσντάρογλου, Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πραγματοποίησε σε ηλικία 68 ετών μια πορεία 450 χιλιομέτρων από την Αγκυρα ως την Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλει τη καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, που καταδικάστηκε επειδή έδωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.

Η πρωτοβουλία αυτή μετατράπηκε σε μια πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι υποστηρικτές του Κιλιτσντάρογλου την συνέκριναν με τη διάσημη “Πορεία του αλατιού” του Γκάντι το 1930 ενάντια στη βρετανική κυριαρχία στην Ινδία. Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί τον επικεφαλής του CHP ότι συντάσσεται “με τους τρομοκράτες” και μάλιστα τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του.

Ο Κιλιτσντάρογλου έφτασε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, που συμμετείχαν στην πορεία με μοναδικό σύνθημα “δικαιοσύνη”, όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους ανθρώπους στο δρόμο. Σήμερα θα ολοκληρώσει την πορεία μόνος του , όπως δήλωσε στον Τύπο.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται στη συνέχεια να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μαλτεπέ, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης μπροστά από τη φυλακή όπου κρατείται από τις 14 Ιουνίου ο Μπερμπέρογλου. Η συγκέντρωση αυτή αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν μετά από αυτές του 2013.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy