Μεγάλο στοίχημα να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Μεγάλο στοίχημα να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Διεργασίες φέρνει το τέλος του καλοκαιριού που όλες τις πλευρές να ευελπιστούν για ένα ομαλό πρώτο κουδούνι τον Σεπτέμβρη
Της Ελένης Κωνσταντίνου

Εκτός από μήνας διακοπών ο Αύγουστος είναι και μήνας διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον τομέα της παιδείας. Αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συνηγορούν πως σε ότι αφορά το θέμα στελέχωσης των σχολείων φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο προχωρημένα από άλλες χρονιές εντούτοις υπάρχουν ζητήματα τα οποία συνεχίζουν να απασχολούν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις των καθηγητών και των δασκάλων και θα τεθούν είτε σε συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή είτε σε συνεδρίες των Σωμάτων τους. Την ίδια ώρα είναι και οι οργανωμένοι γονείς οι οποίοι εκτιμούν κάποια βήματα ως θετικά όμως επαναφέρουν το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών εκφράζοντας φόβους πως καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει για άλλη μια ολοκληρωμένα ώστε το θέμα να κλείσει.

Ανοικτό ζήτημα για τους γονείς η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Το ότι ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και θα είναι όλοι οι καθηγητές στις θέσεις τους αυτό είναι ένα συν ομολογεί ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πέτρος Κουλέρμος «Είναι ένα ζήτημα που μας βασάνιζε αφού πέρσι είχαμε φαινόμενα μέχρι τον Οκτώβρη να έχει μετακινήσεις και μεταθέσεις». Το γεγονός ότι ο θεσμός των ανεξετάσεων και η ενισχυτική διδασκαλία μεταφέρθηκαν τον Ιούνιο συνέβαλε στο να ολοκληρώνονται οι διευθετήσεις νωρίτερα. Οι γονείς πάντως αποτιμούν θετικά την ενισχυτική διδασκαλία «Φάνηκε ότι η ενισχυτική διδασκαλία βοήθησε πάρα πολύ, πιέστηκαν λίγο περισσότερο οι καθηγητές, όμως ήταν πολύ καλό για μαθητές και γονείς που είχαν ένα καλοκαίρι ελεύθερο. Επίσης ο Πέτρος Κουλέρμος κρίνει ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι οργανωμένοι γονείς συμμετέχουν στην Ειδική Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Διαδικασιών Αξιολόγησης του μαθητή. Ηδη όπως ανάφερε αναμένεται στην επόμενη συνεδρία που θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί το ζήτημα με τα αναδιαρθρωμένα Αναλυτικά Προγράμματα. Ηδη κάποια αναρτήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και θα αξιολογηθούν από τους εκπαιδευτικούς ως προς το βαθμό συμβατότητάς τους με τον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο. Aκόμη θα τεθεί και το θέμα με το πρόγραμμα αλφαβητισμού το οποίο είχε μεταφερθεί και κατά τις απογευματινές ώρες. Ως μια ακόμη επιτυχία τον οργανωμένων γονιών είναι οι εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης του μαθητή. Οπως εξήγησε ο Πέτρος Κουλέρμος δώθηκαν κάποιες εισηγήσεις από όλους τους φορείς και στην επόμενη συνεδρία θα υπάρξει κατάληξη για το ποιες μορφές θα υιοθετηθούν.«Μια μεγάλη διαφωνία μας ήταν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο γιατί προηγούνται και τα μεγάλα διαγωνίσματα. Με την εισαγωγή νέων μορφών αξιολόγησης ευελπιστούμε ότι αυτά θα περιοριστούν στο ελάχιστο εφόσον πλέον θα γίνονται οι εξετάσεις». Ενα άλλο ζήτημα που επιτακτικά ζητούν οι γονείς είναι την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών . Σε πρώτο στάδιο φαίνεται ότι η επιμόρφωση θα γίνει σε πρωϊνό χρόνο. Αυτό όμως που μένει ανοικτό για τους γονείς είναι το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Οπως σημειώνει ο Πέτρος Κουλέρμος δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη θέρμη από καμία πλευρά να προχωρήσει. Ωστόσο οι οργανωμένοι γονείς θα το θέσουν εκ νέου αν και όπως εκτιμούν ο Υπουργός Παιδείας δεν προτίθεται να καταθέσει ολοκληρωμένη την πρόταση για αξιολόγηση. Οι γονείς επιμένουν ότι αυτή η πρόταση πρέπει να προχωρήσει ολοκληρωμένα και να εφαρμοστεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Τα λένε με Υπουργό Παιδείας και έπειτα θα λάβουν αποφάσεις οι καθηγητές
Στις 22 Αυγούστου έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ και του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή ώστε να αξιολογηθεί η πορεία των ζητημάτων που απασχολούν τους καθηγητές Μέσης και να κλείσουν όποιες εκκρεμότητες είναι δυνατόν. Στη συνέχεια στις 31 Αυγούστου θα συνέλθει το ΚΔΣ της Οργάνωσης για αξιολόγηση των μέχρι τότε δεδομένων και λήψη σχετικών αποφάσεων. Παράλληλα διορία μέχρι τις 30 Αυγούστου δόθηκε και στους εκπαιδευτικούς που είτε μένουν εκτός σχολείων αλλά και όσων έχουν θυματοποιηθεί λόγω στρεβλώσεων στη σειρά του καταλόγου διοριστέων για να στείλουν στην Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ επιστολή στην οποία να εξηγούν πώς έχουν πληγεί με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Στόχος είναι να υπάρξει ένας συντονισμός και να αναλάβει πλέον ο Νομικός Σύμβουλος της Οργάνωσης για διευθέτηση του όλου ζητήματος. Οπως άλλωστε έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους το πρόβλημα είναι ανοικτό μετά και την απόφαση της ΕΕΥ για διορισμούς με σύμβαση και «μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου» στη βάση μιας προβληματικής γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία, μεταξύ άλλων, δεν αναγνωρίζει ως εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου όλους εκείνους που συμπληρώνουν αθροιστικά εκπαιδευτική υπηρεσία 30 μηνών με οποιοδήποτε εργασιακό καθεστώς . Αυτό οδήγησε σε στρεβλώσεις στη σειρά του καταλόγου διοριστέων με αποτέλεσμα τη θυματοποίηση δεκάδων εκπαιδευτικών. Αδιοριστία, αναλυτικά προγράμματα, εκπαιδευτικό υλικό, εργαστηριοποίηση μαθημάτων καθώς και πλήρωση θέσεων αφού κάποιοι δεν αποδέκτηκαν διορισμό έτσι θα προκύψουν κενές θέσεις είναι τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν στη συνάντηση της 22ας Αυγούστου εκτιμά ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Μεγάλο στοίχημα είναι άλλωστε ο ο επαναδιορισμός των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν για πολλά χρόνια στην Εκπαίδευση και θυματοποιούνται εξαιτίας των ΝΩΠ, αλλά και άλλων πολιτικών του Υπουργείου. Εκπαιδευτικών οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις υπηρέτησαν στα σχολεία πέραν των δέκα ετών και έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους. Ηδη αυτός ο αριθμός μειώθηκε μετά από παραστάσεις που έγιναν προς την επίσημη πλευρά εντούτοις αναμένεται μια πιο στοχευμένη πολιτική ώστε το Υπουργείο να μειώσει ακόμα περισσότερο αυτούς τους αριθμούς.

Επί τάπητος θέτουν την ενισχυτική διδασκαλία οι δάσκαλοι
Στις 30 Aυγούστου το Δ.Σ της ΠΟΕΔ θα δει όλα τα ζητήματα αναλυτικά. Οπως ανάφερε στην Χαραυγή ο Γ.Γ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους έγινε μια συνάντηση αρχές Αυγούστου με τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης με μοναδικό θέμα αυτό της στελέχωσης η οποία μέχρι τώρα προδιαγράφει για ένα ομαλότερο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς σε σχέση με τις προηγούμενες. Την ίδια ώρα όπως σημείωσε ο Χ.Χαραλάμπους η Οργάνωση των δασκάλων εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για μια πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών. Σε ότι αφορά άλλα ζητήματα φαίνεται να υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος στην Προδημοτική καθώς και η ελλειψη Διευθυντών στην Προδημοτική για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Αλλο σημαντικό θέμα είναι η συρρίκνωση του χρόνου στήριξης των παιδιών στην Ειδική Εκπαίδευση. Ακόμη καταγράφεται το γεγονός ότι με την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας μια μεγάλη μερίδα μαθητών διαπιστώνονται με κίνδυνο αλφαβητισμού, ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει επανεξέταση του θεσμού από το ΥΠΠ και η άμεση επαναφορά του. Το πρόγραμμα αναλφαβητισμού συνεχίζει να εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση σε περιορισμένο αριθμό σχολείων, πράγμα που κρίνεται ως μη ικανοποιητικό και μη ουσιαστικό για τη στήριξη των σχολείων. Για το ζήτημα αυτό συμφωνήθηκε να γίνουν ομάδες εργασίας για να δουν το όλο θέμα.
Αισιόδοξος για τη νέα χρονιά ο ΥΠΠ
Χωρίς τα προβλήματα των περασμένων χρόνων αναμένει ότι θα αρχίσει φέτος η νέα σχολική χρονιά ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Οπως ανάφερε στην Χαραυγή φέτος η στελέχωση φαίνεται ότι ολοκληρώνεται πιο νωρίς και σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που άλλες χρονιές τοποθετείτο μέσα του Σεπτέμβρη. Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι έτοιμοι και με το θέμα των βιβλίων, ενώ στον τομέα των υποδομών γίνεται προσπάθεια ώστε αρκετά έργα που εκτελούνται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο και για τα υπόλοιπα να λειτουργήσουν εργοτάξια με ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον απομονωμένο από την υπόλοιπη λειτουργία των σχολείων. Στα τέλη Αυγούστου πρόσθεσε αναμένεται να ανακοινωθούν και τα σχολεία που θα λειτουργήσουν εργοτάξια.

Ηδη να σημειώσουμε ότι αυτό το διάστημα ελέγχονται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες όλα τα σχολικά κτίρια για εντοπισμό σημείων που δημιουργούν ανησυχίες ως προς την ασφάλεια εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών, έτσι ώστε γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.Τα θέματα ασφάλειας και λειτουργικότητας των σχολικών κτηρίων θα εξετάσουν επίσης και οι αρμόδιοι Επιθεωρητές των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας πριν την έναρξη των σχολικών εργασιών έτσι ώστε αυτά να τύχουν έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy