Μέλη ΔΣ του ΟΚΥπΥ προειδοποιούν με παραίτηση

Παρουσιάζονται ενοχλημένα γύρω από τη φημολογία που κυκλοφορεί για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες

Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι θα πράξουν τα πολιτικά κόμματα σε ό,τι αφορά την αναπομπή του τροποποιητικού νόμου που θα «τρέξει» την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως γνωστόν ανέπεμψε το νόμο «για διόρθωση ανακολουθίας». Πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει, όπως η «Χ» πληροφορείται, την παραίτηση ή όχι τουλάχιστον τριών μελών του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Με ένα τέτοιο σενάριο να βρίσκεται στα σκαριά, η αυτονόμηση των νοσοκομείων θα τεθεί εκτός χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Όπως πληροφορείται η «Χ», τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΥπΥ έχουν ήδη προχωρήσει σε δήλωση που αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία (οι δηλώσεις τους μάλιστα έχουν σταλεί και στη Βουλή), παρουσιάζονται όμως ενοχλημένα από τη φημολογία που κυκλοφορεί γύρω από το όνομά τους, κυρίως ότι πραγματοποιούν δραστηριότητες συναφείς με αυτές τους ΟΚΥπΥ.

Χθες η αναπομπή του νόμου τέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Βασικά το πρόβλημα που προέκυψε αφορούσε τον τρόπο δήλωσης για το ασυμβίβαστο.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας είχε καταθέσει τροποποίηση της σχετικής διάταξης του βασικού νόμου, η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, που προβλέπει για το ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, ώστε η προβλεπόμενη σε αυτή δήλωση συμφέροντος προς το Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία προβαίνουν τα εν λόγω μέλη κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους αναφορικά με επιχειρήσεις που τυχόν διατηρούν, να αφορά επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες είναι συναφείς με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ.

Η σχετική διάταξη όμως διαγράφηκε με την τροπολογία των Οικολόγων που ψηφίστηκε στη συνέχεια κατά πλειοψηφία και η οποία στην ουσία διέγραφε άρθρο που θα περιόριζε τη δήλωση συμφερόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να αφορά μόνο επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας, διατηρώντας τη σχετική διάταξη του βασικού νόμου που απαιτεί δήλωση συμφερόντων για όλες τις επιχειρήσεις όπου τυχόν συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ.

Τι συμβαίνει σε άλλα ΔΣ ημικρατικών οργανισμών

Τα πιο πάνω «οδηγούν σε διαφορετική μεταχείριση του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας με άλλα διοικητικά συμβούλια Οργανισμών, καθότι τελευταία το θέμα του ασυμβίβαστου ελέγχεται μόνο σε σχέση με τις συναφείς επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν το ΔΣ και όχι για κάθε επιχείρηση που αυτά διατηρούν», όπως αναφέρει ο Πρόεδρος στην επιστολή του προς τη Βουλή. Ο Πρόεδρος καλεί τη Βουλή όπως μη εμμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την αναπομπή.

Στο τραπέζι τα γνωστά ερωτήματα Σιζόπουλου

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει σε αριθμό ερωτημάτων όπως για παράδειγμα εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, εάν δύο από τα μέλη του ΔΣ έχουν πενταετή πείρα σε αντίστοιχη θέση, εάν μέλος του ΔΣ είναι ανώτερος σύμβουλος του Οργανισμού που διενήργησε τη μελέτη για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, για την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Έκανε επίσης λόγο για μέλος του Συμβουλίου που είναι στέλεχος Ασφαλιστικής Υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Κωστάκης Κωνσταντίνου, προέτρεψε τον Υπουργό να μην απαντήσει στα ερωτήματα Σιζόπουλου καθότι ήταν εκτός του θέματος συζήτησης.

Κληθείς όμως από τη «Χ» ο υπουργός να απαντήσει στον βουλευτή της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι όλα τα μέλη έχουν προχωρήσει στη δήλωση για το ασυμβίβαστο. Απέρριψε, την ίδια ώρα, την εργοδότηση μέλους του ΔΣ στην εταιρεία KPMG, η οποία ετοίμασε τη μελέτη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, όπως και το γεγονός ότι μέλος του ΔΣ είναι ανώτερο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας. Ανέφερε τέλος ότι δύο μέλη του ΔΣ έχουν την πείρα που απαιτείται (πέντε χρόνια) σε συστήματα υγείας του εξωτερικού.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy