Μαίνεται ο πόλεμος Υπουργού Εσωτερικών – Υπηρεσίας Αναδασμού

Απαντά στα περί «μνημείου συστηματικής διαφθοράς» η διευθύντρια της Υπηρεσίας

Στην αντεπίθεση πέρασε η Υπηρεσία Αναδασμού, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής προ ημερών, με τις οποίες την χαρακτήρισε «μνημείο συστηματικής διαφθοράς».

Η αναφορά αυτή του υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αναπληρώτριας διευθύντριας της Υπηρεσίας Αναδασμού, Φροσούλας Χριστοφίδου, η οποία απέστειλε επιστολή (ημ. 21 Ιουνίου) στο Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναφορές του κύριου υπουργού αμαυρώνουν/σπιλώνουν κατά τρόπο άκρως δυσφημιστικό το όνομα της Υπηρεσίας Αναδασμού και διασύρουν το σύνολο του προσωπικού της Υπηρεσίας, του οποίου θίγεται η αξιοπρέπεια και ο επαγγελματισμός». Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά του υπουργού έγινε επί των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε ότι η κρατική γη εντασσόταν σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και σε ποσοστό 50% σε σχέδια αναδασμού, τα οποία κατέληγαν σε ιδιώτες ή επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι πλούτιζαν. Ο Γενικός Ελεγκτής είχε επίσης γνωστοποιήσει προ ημερών ότι για το θέμα αυτό αποστέλλονται υποθέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών.

Μέσω της επιστολής της η κα Χριστοφίδου υποστηρίζει ότι όλα τα σχέδια που ερευνά ο Γενικός Ελεγκτής έχουν ολοκληρωθεί πριν σχεδόν 10 χρόνια (το τελευταίο το 2008).
Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε αναφέρει ότι πολλά σχέδια της Υπηρεσίας Αναδασμού δεν ολοκληρώνονται στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς πολλά από αυτά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2013. Από την πλευρά της η διευθύντρια της Υπηρεσίας Αναδασμού σημειώνει στην επιστολή της ότι ειδικά για το σχέδιο αναδασμού Δρούσειας, το οποίο θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 2013, οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται πέραν της 18μηνης αναστολής λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων του κράτους, σε υπουργική απόφαση που σχετιζόταν με το σχέδιο διαχείρισης του Ακάμα (1999-2002) και στη χρονοβόρα ετοιμασία γνωμάτευσης από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Σημειώνει ακόμα ότι για άλλα 5 από τα 7 σχέδια αναδασμού (Δρούσεια, Σαλαμιού, Λύμπια, Ορούντα/Χοιροκοιτία) οι εργασίες ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο το 2013 και θα ολοκληρώνονταν το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο η κα Χριστοφίδου κάνει λόγο για απόφαση (ημ. 2 Ιανουαρίου 2015) με την οποία άλλοι 20 υπάλληλοι της Υπηρεσίας της παρέμειναν σε απόσπαση σε άλλες υπηρεσίες/υπουργεία. Σύμφωνα πάντα με την επιστολή ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας Αναδασμού ανατράπηκε από τις επιπρόσθετες αιφνίδιες αποσπάσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2015. Σημειώνεται επίσης ότι τα θέματα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας έχουν τεθεί πολλάκις στα κατά περιόδους Υπουργεία που υπαγόταν η υπηρεσία (Εσωτερικών και Γεωργίας) από το 2013 και συζητήθηκαν το 2015 και το 2016.

Δημήτρης Στρατής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy