Μέρα Natura 2000 ανακηρύσσει την 21η Μαΐου η ΕΕ

Η ΕΕ ανακηρύσσει την 21η Μαΐου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, μετά από κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σε ειδική τελετή χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον Καρμένου Βέλλα και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντίνα Ιωάννα Βαλεάν, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Καρλ Χαιντς Λάμπερτς και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Μάλτας στην ΕΕ Νιηλ Κερρς.

Η 21η Μαΐου θα γιορτάζεται στο εξής κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ήδη για φέτος έχουν χρηματοδοτηθεί δεκάδες σχετικές εκδηλώσεις. Την ίδια στιγμή κηρύχθηκε επίσης η έναρξη του επόμενου γύρου του Ευρωπαϊκού Βραβείου Natura 2000. Πρόκειται για άλλη μια πρωτοβουλία της Επιτροπής με σκοπό την επιβράβευση της αριστείας στη διαχείριση και στην προώθηση του δικτύου, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 και τα οφέλη του για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ οι νικητές των 6 κατηγοριών του βραβείου θα ανακοινωθούν την 21η Μαΐου του 2018.

O Αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε μάλιστα σχετικά πως “με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 αποτίουμε φόρο τιμής στο μοναδικό αυτό δίκτυο και στην αξία του για τους πολίτες και την οικονομία μας”, σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του, το δίκτυο με περισσότερες από 27.000 προστατευόμενες περιοχές, που καλύπτουν πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ξηρά και στη θάλασσα, που κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών, “αποτελεί από τα πραγματικά εξαιρετικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Με την ανακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000, η Κομισιόν, σημειώνει πως έχει εκπληρώσει την πρώτη υποχρέωσή της βάσει του πρόσφατου σχεδίου δράσης για τη φύση, τους ανθρώπους και την οικονομία, το οποίο εγκρίθηκε στις 27 Απριλίου σε απάντηση της εις βάθος αξιολόγησης των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ένας από τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας του σχεδίου είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή των πολιτών, των ενδιαφερόμενων μερών και των κοινοτήτων.

Εκτός από τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, το δίκτυο συμβάλλει με ποσοστό μεταξύ 1,7 και 2,5 % στο ΑΕΠ της ΕΕ μέσω της παροχής οικοσυστημικών υπηρεσιών, όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ο καθαρισμός των υδάτων, η επικονίαση και ο τουρισμός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy