Μέση Ανατολή, Λιβύη και η εταιρική σχέση με τις χώρες της ΑΚΕ στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο, εξέφρασε η ΕΕ κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου γεύματος που είχαν οι 28 με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

“Συνεχίζουμε να προωθούμε τη λύση των δύο κρατών. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο πρέπει να μιλάμε και να ενεργούμε με σύνεση, συνέπεια και ένα αίσθημα ευθύνης. Πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί πρέπει να αποδείξουν, περισσότερο από ποτέ, τη δέσμευσή τους στη διεθνή κοινότητα, με τους βασικούς παράγοντες αυτής της διαδικασίας, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός αποτελέσματος”, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πριν από το άτυπο γεύμα, το Συμβούλιο πραγματοποίησε συζητήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι Υπουργοί εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της δέσμευσης όλων των σχετικών φορέων προκειμένου να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Το Συμβούλιο πραγματοποίησε αμέσως μετά συζήτηση σχετικά με τη Λιβύη. Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ghassam Salamé, έδωσε μια γενική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της πολιτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της προόδου προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός νέου Συντάγματος και των επερχόμενων εκλογών και έλαβε την πλήρη υποστήριξη των υπουργών Εξωτερικών στις προσπάθειές του να επιτύχει ενότητα και συμφιλίωση στη χώρα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τη σημασία της συμμετοχής της ΕΕ στη Λιβύη ως τρόπο στήριξης των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειές της για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας καθώς και των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης των μεταναστών στη Λιβύη. Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης (μεταναστών), ιδίως στην περιοχή Σαχέλ.

Στη συνέχεια Υπουργοί Εξωτερικών είχαν μια πρώτη ανταλλαγή σχετικά με τη σύσταση της Κομισιόν και τα σχέδια διαπραγματευτικών οδηγιών της 12ης Δεκεμβρίου 2017 για μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών ΑΚΕ, δεδομένου ότι η ισχύουσα συμφωνία για την εταιρική σχέση, η συμφωνία του Κοτονού, λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2020 .

Οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ευρεία υποστήριξή τους στην προσέγγιση της Κομισιόν για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας σε επίπεδο ΑΚΕ σε συνδυασμό με τρεις περιφερειακές εξατομικευμένες εταιρικές σχέσεις για την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Υπογράμμισαν τη σημασία της αξιοποίησης της εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσω της συνεργασίας βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας του Κοτονού, ιδίως όσον αφορά τον πολιτικό διάλογο και τη μετανάστευση.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή θα συνεχιστούν στο πλαίσιο των σχετικών προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί η απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων και τις οδηγίες διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy