Μετά τα fake news και fake History από τον Τραμπ

«Είμαστε το έθνος που (…) νίκησε δύο παγκόσμιους πολέμους, έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι και γονάτισε τον κομμουνισμό» διακήρυξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας προχθές σε συγκέντρωση Ρεπουμπλικάνων στη Φλόριδα. Προφανώς εκτός όλων των άλλων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι και ασύγγνωστα ανιστόρητος.

Για την Ιστορία, υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μόλις το 1917 δηλαδή στα τέλη του, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία βρίσκονται επί τρία χρόνια στον πόλεμο με τη γερμανική και αυστροουγγαρική αυτοκρατορία. Στο δε, Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ κήρυξαν μεν πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία από το 1941, αλλά πρακτική και άμεση εμπλοκή στον πόλεμο δεν είχαν μέχρι το 1944. Μέχρι την απόβαση στη Νορμανδία, ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ, είχε αποκρούσει τη ναζιστική εισβολή στη Ρωσία, απελευθέρωσε τη μισή Ευρώπη και όδευε προς το Βερολίνο το όποιο και τελικά κατέλαβε υποχρεώνοντας τα υπολείμματα των ναζί σε παράδοση. Το γεγονός ότι είναι η ΕΣΣΔ που σήκωσε το κύριο βάρος της συντριβής του χιτλεροφασισμού δεν είναι προς συζήτηση και, βέβαια, δε μειώνει τη συμβολή των άλλων Συμμάχων και των λαών τους. Όμως το αφήγημα που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ (και άλλα κέντρα της Δύσης βέβαια) δεν μπορει να γίνει πιστευτό από κανένα, παρά μόνο ίσως από τα ακροατήρια του Τραμπ.

Όσο αφορά δε, το «γονάτισμα του κομμουνισμού» εννοώντας τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μάλλον στα λάθη της ίδιας της σοβιετικής ηγεσίας πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και όχι στην ανωτερότητα των ΗΠΑ, του καπιταλισμού έναντι της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Βέβαια, αν ήταν τόσο σίγουρος ο Τραμπ και η φάρα του για την οριστική νίκη του καπιταλισμού, δεν θα δαπανούσαν πακτωλούς χρημάτων για την αντικομμουνιστική προπαγάνδα και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Και δεν θα ξόρκιζαν κάθε τρεις και λίγο τον κομμουνισμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy