Μετά τις εκλογές στην Τουρκία ξαναρχίζουν οι συνομιλίες

Επισημοποιούνται η στασιμότητα και τα φληναφήματα περί ετοιμότητας.

Για το θεαθήναι προφανώς η επαναλαμβανόμενη δήλωση του Προέδρου ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με βάση τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ της 4ης Ιουλίου, αφού πρώτον δεν απάντησε στην πρόταση Ακιντζί και δεύτερον όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ή/και βεβαιώνουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πριν τις εκλογές στην Τουρκία. Τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν τις τουρκικές εκλογές, εξέφρασε χθες και ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε, την Τετάρτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς είπε πως ευχαρίστησε τον ΓΓ για όλες τις δράσεις που κάνει για την προώθηση παγκοσμίως της ειρήνης και της ισότητας. «Συζητήσαμε για τη μέλλουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό», είπε ο κ. Κοτζιάς καθώς στη συζήτηση κυριάρχησε το Σκοπιανό.

Εμπιστεύεται τις επιλογές και την κρίση του κ. Γκουτέρες

Στο ερώτημα τι σκοπεύει ο ΓΓ για το Κυπριακό και αν θα διορίσει σύντομα ειδικό απεσταλμένο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως έχει προτείνει άτομο και δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από την Τουρκία. «Μένει να επιβεβαιωθεί. Εγώ του είπα ότι δεν γνωρίζω τη σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές και στην κρίση του. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με άλλες. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα», ανέφερε.

Νέα υπονοούμενα Αναστασιάδη για όσους ασκούν κριτική…

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης κατά την απονομή Βραβείων Επιχειρηματικού Ήθους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε πάλι με υπονοούμενα γι’ αυτούς που του ασκούν κριτική λέγοντας «δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ, έστω κι αν ακούγεται η όποια κριτική, όρους που εν τη ουσία αποτελούν παράδοση». «Να δεχθώ», είπε, «εκ των προτέρων όρους που θέτει η μια πλευρά, προκειμένου να ικανοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της ”θέλω”, παραγνωρίζοντας στοιχειώδεις για κάθε κράτος, αρχές». Για παράδειγμα, πρόσθεσε, «το θέμα της ασφάλειας, το θέμα της παρουσίας στρατευμάτων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της όποιας χώρας, το θέμα ότι για κάθε απόφαση θα πρέπει να απαιτείται η θετική ψήφος όχι της πλειοψηφούσας, αλλά της μειοψηφούσας κοινότητας». Επανέλαβε ότι «έχουμε δεχθεί την πολιτική ισότητα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αξίωση και για την αριθμητική ισότητα», επεσήμανε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας πως «δεν είμαστε εμείς που αποστερήσαμε από τους Τουρκοκύπριους τις περιουσίες τους. Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας από τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα της όποιας τρίτης χώρας…

Διεμήνυσε προς τους Τουρκοκύπριους ότι «εκείνο που θέλω να κατανοήσουν μέσα από τις δυσκολίες είναι να μην εξυπηρετούν αντί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τα συμφέροντα της όποιας τρίτης χώρας. Θα πρέπει να κατανοήσουν πως και εμείς και εκείνοι ή θα ζήσουμε σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που εμείς θα αποφασίζουμε για την τύχη μας ή θα γίνουμε το προτεκτοράτο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, εξυπηρετώντας απλά και μόνο στρατηγικές επιδιώξεις του οποιουδήποτε έχει οράματα για να αναπτύξει αυτοκρατορίες του παρελθόντος». Ανέφερε τέλος ότι θέλει να επικρατεί ένα κλίμα συνεννόησης, όμως πολλές φορές νιώθει, όπως ανέφερε, την ανάγκη «κάποιες αλήθειες να λέγονται και να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους».

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy