Μετά τις προεδρικές εκλογές…

Του

Βενιζέλου Ζαννέττου*

Αυτό κι αν είναι κοροϊδία για τον απλό κοσμάκη. Στην πρόσφατη πορεία των Μορφιτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει νέα προσπάθεια από μέρους των Ηνωμένων Εθνών για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Ελληνικέ, κυπριακέ λαέ, όπως συνηθίζει να προσφωνεί στα διαγγέλματά του τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άκουσες καθαρά τι είπε στην πορεία των Μορφιτών. Το τονίζω ξανά και με έμφαση αυτό που διακήρυξε ότι δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Και όντως είναι πολύ σημαντική αυτή η δήλωση του Προέδρου.

Είναι πολύ σημαντική διότι εμπεριέχει το στοιχείο της κοροϊδίας και του χοντρού δουλέματος του απλού κόσμου που θα κληθεί να ψηφίσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Αποτελεί παρότρυνση προς τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν ξανά διότι θα υπάρξει κατά τα λεγόμενά του νέα πρωτοβουλία από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και ασφαλώς δεν θα μπορεί κανένας άλλος να διαχειριστεί μια τέτοια εξέλιξη πλην του ιδίου.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο κυπριακός λαός ότι ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία αν μη τι άλλο να εκθέσει την Τουρκία στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και δεν το έπραξε. Δεν το έπραξε για συγκεκριμένους λόγους, όχι γιατί στερείτο της απαραίτητης ικανότητας. Αντίθετα, και ικανός είναι και τις απαραίτητες γνώσεις διαθέτει για να διαχειριστεί το κυπριακό πρόβλημα και την όποια εξέλιξη γύρω από αυτό. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που δεν επέτρεψαν στον Πρόεδρο να κάνει τα σωστά βήματα στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις είναι γιατί είναι δέσμιος της εθνικιστικής μερίδας του κόμματός του, που απορρίπτει ασυζητητί τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και η οποία κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βγάζει σπυριά.

Μπαίνω στον πειρασμό να πω υπό μορφή παρένθεσης ότι απάντηση σε αυτούς τους φουστανελάδες έδωσε μια γριά «εγκλωβισμένη» που με την ευκαιρία του προβλήματος που προέκυψε από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει φόρους στα τρόφιμα που στέλνονται για τους εγκλωβισμένους και που σε απάντησή της στην ανταποκρίτρια του ΡΙΚ για το πώς περνούν στην Καρπασία, είπε την εξής σοφή κουβέντα: «Εμείς καλά περνούμε, εγκλωβισμένοι είσαστε εσείς ποτζιή». Τι εννοούσε άραγε η γερόντισσα με τα πιο πάνω λόγια; Είμαι σίγουρος πως η γερόντισσα δεν κυριολεκτούσε χρησιμοποιώντας τον όρο του εγκλωβισμένου, αλλά αυτό που ήθελε να μας πει είναι ότι το μυαλό μας είναι εγκλωβισμένο και δεν μας επιτρέπει να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Η σωτηρία του τόπου είναι ο κυπριακός λαός να ανακόψει την πορεία προς την εξουσία όλων των δυνάμεων που αρνούνται μια λύση που να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων σαν τον μόνο τρόπο για να διασφαλιστεί η ειρήνη. Η μόνη υποψηφιότητα που διασφαλίζει αυτήν την πορεία είναι αυτή του Σταύρου Μαλά.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy