Μεταστέγαση του ΑΞΙΚ θα σημαίνει διάλυση του

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Πιθανή μεταστέγαση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) θα σημαίνει διάλυση του. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου η οποία επισκέφθηκε σήμερα το χώρο όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο τονίζοντας πως η συμβολή του ΑΞΙΚ ιδιαίτερα στην τουριστική βιομηχανία του τόπου είναι πολύ σημαντική.

Επίσης οι βουλευτές έτυχαν λεπτομερούς ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας του ΑΞΙΚ από την Διευθύντρια του Δρ. Ευη Σωτηριάδου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε πως η Επιτροπή Ελέγχου για πρώτη φορά βγήκε εκτός Βουλής ώστε να δει απο κοντά το ΑΞΙΚ και να διαπιστώσει γιατί αυτή η πολιτεία τα τελευταία οκτώ χρόνια προχώρησε σε 9 μελέτες μετακίνησης με ένα τεράστιο κόστος. Σπαταλούνται χρήματα, είπε ο κ.Κουλίας για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί . Σημείωσε πως το ΑΞΙΚ δεν πρέπει να μετακινηθεί αλλά αντίθετα να υποστηριχθεί και να εξελιχθεί. Επίσης όπως υπέδειξε ο κ.Κουλίας εαν επιχειρήσουν  κάποιοι να το μεταστεγάσουν το χώρο θα τον κερδίσει ο ιδιοκτήτης που τον είχε αρχικά.

Το ΑΞΙΚ είναι ένα κόσμημα για την εκπαίδευση της Κύπρου προσφέρει τα μέγιστα στον τουρισμό αφού καλύπτει πλείστες ανάγκες, επεσήμανε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής βουλευτίνα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.  «Θα μπορούσε κάλλιστα να αναβαθμιστεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να απορεί κανείς με τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και της κυβέρνησης να υποβαθμίσουν αυτό το αξιόλογο εκπαιδευτικό κέντρο με μια μετακίνηση που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις».

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθύμισε πως στην Επιτροπή Ελέγχου έχουν καταγραφεί ευτράπελα από τον Γενικό Ελεγκτή σε σχέση με τους χειρισμούς που έκανε το Υπουργείο Συγκοινωνιών «Ο Υπουργός Συγκοινωνιών μας είπε ότι προκήρυξε προσφορές όχι για να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ αλλά για να κάνει μια έρευνα αγοράς ωστόσο για την έρευνα αγοράς ακολουθείται μια διαφορετική διαδικασία και δεν υπήρχε λόγος να υποβάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με αγωγές από άτομα που υπέβαλαν προσφορές». Το θέμα, πρόσθεσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δεν κλείνει εδώ θα συνεχίσει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής γιατί «δεν θα επιτρέψουμε καμία μεθόδευση να πλήξει τη Σχολή».

Σημείωσε ακόμη πως άτομα που έχουν δικαιώματα στη γη η οποία απαλλοτροιώθηκε έλαβαν ήδη νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης που επιχείρησε να παραδώσει το λόφο του Συνεδριακού σε ιδιώτες.

Η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε ότι το κτίριο του ΑΞΙΚ χρειάζεται αναβάθμιση αφού παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Ξεκαθάρισε βέβαια πως σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζει το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy