Μετέωρες οι αποζημιώσεις για την Άστρασολ

Μεταίωρη φαίνεται ότι μένει η διαδικασία εξέτασης των αποζημιώσεων περιοίκων του εργοστασίου Άστρασολ, το οποίο, στις 29 Δεκεμβρίου, κρίθηκε με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ότι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους λόγω χρήσης διχλωρομεθανίου σε σόλες παπουτσιών.

Με την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης τότε, ο Επαρχιακός Δικαστής Αλέκος Παναγιώτου, ο οποίος εξέτασε την υπόθεση μόνο ως προς το θέμα της ευθύνης των κατηγορουμένων -και όχι το ζήτημα της αποζημίωσης- εξέδωσε διάταγμα με βάση το οποίο, οι 22 αγωγές -οι οποίες συνενώθηκαν για να εκδικαστούν μαζί το 2014- αποσυνδέθηκαν για να εκδικαστεί η κάθε μια ξεχωριστά από τον ”φυσικό της δικαστή” ο οποίος θα καλείτω να αποφανθεί για το ύψος της αποζημίωσης του κάθε ενάγοντα.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του είχε ρητά ορίσει ως υπόθεση οδηγό -leading case- την αγωγή του κ. Π. Σ. Η αγωγή αυτή, η έκβαση της οποίας αποτελεί βάση χειρισμού των υπολοίπων, οδηγήθηκε και εξετάζεται από τον Δικαστή, Ι. Ιωαννίδη, Πρόεδρο Επαριακού Δικαστηρίου, ο οποίος με απόφαση του στις 03-05-2018, υπέδειξε ότι συμφωνώντας με τις θέσεις των δικηγόρων των εναγομένων ”κωλύεται” να την εκδικάσει. Ο κ. Ιωαννίδης έκρινε ότι ο φυσικός δικαστής της υπόθεσης, είναι ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση στις 29-Δεκεμβρίου, δηλαδή ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος πλέον σημειώνεται, μετατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Αιτιολογώντας το κώλυμα, ο Δικαστής Ιωαννίδης, επισημαίνει ότι μια υπόθεση θα πρέπει να εκδικάζεται και να αποφασίζεται επί της ουσίας από τον ίδιο Δικαστή και προσθέτει ότι στην παρούσα υπόθεση, ο κ. Παναγιώτου, έχει αποφασίσει για μέρος της ουσίας της διαφοράς όλων των συνενωμένων αγωγών. ”Ο αδελφός Δικαστής βρήκε ότι λόγω λειτουργίας του εργοστασίου υπάρχει σημαντική οχληρία και για να αποφασιστεί από το παρόν Δικαστήριο ο εν λόγω βαθμός, πρέπει να τεθεί μαρτυρία ενώπιον του, την οποία ενδεχομένως να απορρίψει”, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.

Επισημαίνει ότι η συνεκδίκαση αγωγών μόνο για σκοπούς ευθύνης, δεν εμποδίζει το Δικαστήριο που άκουσε τη μαρτυρία σε όλες τις αγωγές να συνεχίσει την εξέταση όλων των επίδικων θεμάτων, καθώς κάτι τέτοιο, δεν παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης και δίκαιης δίκης. ”Εαν επιληφθώ της παρούσας αγωγής αυτό θα συνιστούσε τμηματική εκδίκαση επίδικων θεμάτων ουσίας, από διαφορετικούς δικαστές”, αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.

Στο μεταξύ το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα, κατόπιν αιτήματος του Δικηγόρου των εναγόντων Θεοφάνη Χρυσάνθου και Κωνσταντίνας Μπάρκα, με το οποίο απαγορεύει στο εργοστάσιο Άστρασολ να αποξενώσει την κινητή του περιουσία πριν την εκδίκαση των αποζημιώσεων.

Χτες η πλευρά των εναγομένων κατέθεσε σειρά προτάσεων που θα μελετήσουν οι ενάγοντες προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το δικαστήριο στις 18 Μαΐου, που είναι ορισμένη η επόμενη δικάσιμος. Μέχρι τότε το προσωρινό διάταγμα παραμένει σε ισχύ.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy