Μετωπική σύγκρουση για τη Ν. Παττίχη

ΠΟΒΕΚ και καταστηματάρχες αντιστέκονται στη διαχωριστική νησίδα

Μετωπική θα πρέπει να αναμένεται η σύγκρουση μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών από τη μια και των οργανωμένων καταστηματαρχών από την άλλη, σε σχέση με κάποια έργα που προγραμματίζονται στην κεντρική οδό Νίκου και Δέσποινας Παττίχη στη Λεμεσό.

Πρόκειται για έργα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στον τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας δρόμο, τα οποία είχαν αποφασιστεί πριν μερικά χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα και θεωρούνται από τις αρμόδιες κρατικές και άλλες υπηρεσίες αναγκαία, πρωτίστως για λόγους αποτροπής τροχαίων δυστυχημάτων και γενικότερης οδικής ασφάλειας, ενώ από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν ως αχρείαστα και ζημιογόνα για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκο Μουστάκας, ανέφερε κατηγορηματικά ότι καταστηματάρχες της περιοχής διαφωνούν πλήρως με οποιαδήποτε σκέψη γίνεται για κατασκευή νησίδας ή τοποθέτηση φώτων τροχαίας στη συμβολή της Νίκου Παττίχη με την οδό Εργατούδη ή στην εκτέλεση άλλων έργων που επηρεάζουν την εμπορικότητα της Νίκου Παττίχη. Χαρακτηρίζοντας «ψευδή τα στοιχεία που επικαλούνται οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς» και αναφέρονται σε δυστυχήματα και τροχαίες παραβάσεις που προκαλούν προβλήματα, ο κ. Μουστάκας υποδεικνύει ότι «οι διαχωριστικές νησίδες στους δρόμους δεν αποτρέπουν αλλά, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ευνοούν την πρόκληση δυστυχημάτων κυρίως σε ό,τι αφορά τους μοτοσικλετιστές».

Με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, η διαχωριστική νησίδα θα καλύπτει την απόσταση από το ύψος του κυκλικού κόμβου Πολεμιδιών μέχρι και τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, όπου καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και άλλες σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, όπως η χρησιμοποίηση των δύο αριστερών λωρίδων κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου για παράνομη στάθμευση με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή και ασφαλής κίνηση των οχημάτων, αλλά και οι παράνομες στροφές από τη Νίκου Παττίχη σε παρόδους.

Η ΠΟΒΕΚ, όπως αναφέρει ο κ. Μουστάκας, έχει προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως η μονοδρόμηση της πολυσύχναστης οδού Εργατούδη ώστε να μην υπάρχει έξοδος προς τη Νίκου Παττίχη και επιπλέον «να μετατραπεί η Νίκου Παττίχη σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας με διευθετήσεις και προϋποθέσεις για δρόμο ήπιων ταχυτήτων και οι απελευθερωμένες λωρίδες να αφεθούν για στάθμευση και εξυπηρέτηση του κοινού αλλά και διευκόλυνση των καταστημάτων και των άλλων εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή».

Σύσκεψη τη Δευτέρα

Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τη Νίκου Παττιχη με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Η ΠΟΒΕΚ ζήτησε να μετέχει σε αυτή τη σύσκεψη χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει κάποια θετική απάντηση. «Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μας καλέσουν να καταθέσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος», αναφέρει ο αξιωματούχος της οργάνωσης των καταστηματαρχών οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σταθούν εμπόδιο στα έργα που προγραμματίζονται.

Ενδεικτική είναι η θέση που διατυπώνει ο εκπρόσωπος των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών της οδού Νίκου Παττίχη, Πόλυς Καττάσιης, ο οποίος με σχετική δήλωσή του τονίζει χαρακτηριστικά ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Υποστηρίζοντας ότι η μορφή που επιδιώκουν οι αρμόδιοι να δώσουν στην οδό Νίκου Παττίχη, με τη δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, είναι αντιεμπορική και θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, ο κ. Καττάσιης επισημαίνει ότι μετά τη διαπλάτυνση του δρόμου που έγινε πριν από χρόνια χωρίς να δημιουργηθούν και οι ανάλογοι χώροι στάθμευσης, αρκετοί καταστηματάρχες υπέστησαν τεράστιες ζημιές και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι οδηγήθηκαν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

«Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας καταστρέψουν για δεύτερη φορά με την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας που σε τίποτα δεν εξυπηρετεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Νίκου Παττίχη και ζητώντας από τους αρμοδίους να κάνουν δεύτερες σκέψεις, αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί θα χτίζουν και εμείς θα χαλούμε».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy