Μέτρα Ευρωβουλής για τα Panama Papers

Κατάρτιση νέων κανόνων για τους διαμεσολαβητές, όπως δικηγόρους και λογιστές

Σειρά μέτρων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την Κύπρο, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής για τα έγγραφα Παναμά (Panama Papers PANA), ενώ προχώρησε και σε συστάσεις για την επόμενη μέρα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση περιλαμβάνει πολλές αναφορές για την Κύπρο, αφού, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Κύπρος (6.374 οντότητες), το Ηνωμένο Βασίλειο (17.973 οντότητες) και το Λουξεμβούργο (10.877 οντότητες) είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό υπεράκτιων εταιρειών στα έγγραφα Παναμά.

Επίσης αναφέρει ότι «η πλειονότητα των διαμεσολαβητών στην ΕΕ έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, που συγκαταλέγονται στις δέκα πρώτες χώρες με τους πλέον ενεργούς διαμεσολαβητές που παρατίθενται στα έγγραφα του Παναμά, καθώς και σε άλλες χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (π.χ. Λιχτενστάιν) και στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (π.χ. Ελβετία)». Το πόρισμα, το οποίο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει συστάσεις για τη δημιουργία μητρώων με τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών, αλλά και κατάρτιση νέων κανόνων για τους διαμεσολαβητές, όπως δικηγόροι και λογιστές, που συμμετέχουν σε πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και ρυθμίσεις για τους φορολογικούς διαμεσολαβητές, με τις οποίες «θα τους παρέχονται κίνητρα για να απέχουν από τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή».

Οι πιο σημαντικές συστάσεις που επηρεάζουν την Κύπρο είναι

•η πρόταση να δημιουργηθούν «τυποποιημένα, τακτικά επικαιροποιημένα, δημόσια και διασυνδεδεμένα μητρώα πραγματικών δικαιούχων σε επίπεδο ΕΕ, για όλα τα μέρη εμπορικών και μη εμπορικών εμπιστευμάτων, φορέων εμπιστευματικής διαχείρισης, ιδρυμάτων και παρεμφερών νομικών μορφωμάτων»,

•η κατάρτιση νέων κανόνων για τους διαμεσολαβητές,

• η υιοθέτηση ενός κοινού διεθνούς ορισμού για το τι συνιστά υπεράκτιο χρηματοοικονομικό κέντρο (OFC), φορολογικό παράδεισο, περιοχή δικαιοδοσίας όπου επικρατεί το απόρρητο, μη συνεργάσιμη φορολογική δικαιοδοσία και χώρα υψηλού κινδύνου, •η στήριξη όσων προβαίνουν σε καταγγελίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία τους και η επαρκής οικονομική στήριξή τους,

•η «επιβολή, σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, πιο αποτελεσματικών, αποτρεπτικών και αναλογικών κυρώσεων κατά τραπεζών και διαμεσολαβητών που εμπλέκονται εν γνώσει τους, εσκεμμένα και συστηματικά σε παράνομα φορολογικά συστήματα ή συστήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε επίσης τη δημιουργία μόνιμης εξεταστικής Επιτροπής ακολουθώντας το μοντέλο του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβάνονται στα έγγραφα του Παναμά και για την «έλλειψη πολιτικής βούλησης ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν με την επιβολή της νομοθεσίας και τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές».

Αποστολή Κωνσταντίνος Ζαχαρίου Στρασβούργο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy