Μέτρα για ασφαλή οδήγηση σε βροχερές καιρικές συνθήκες

Απλά μέτρα πρόληψης για ασφαλή οδήγηση σε βροχερές καιρικές συνθήκες από την Αστυνομία Κύπρου.

Με αφορμή τις βροχερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα Τρίτη 10 Απριλίου, 2018, αναφέρονται πιο κάτω κάποια μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουμε κατά την οδήγηση, ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι κατά την οδήγηση στο βρεγμένο ολισθηρό οδόστρωμα.

1. Ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματος μας πριν ξεκινήσουμε και βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις του πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος στις αυλακώσεις πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης. Περαιτέρω, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και χρήσης των φρένων, η καλή κατάσταση των ελαστικών του οχήματος μας συμβάλλει στο να σταματήσει έγκαιρα και σε μικρότερη απόσταση το όχημα μας, αποτρέποντας την οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση.

2. Ελέγχουμε την κατάσταση των φρένων του οχήματος μας, αφού η καλή τους κατάσταση μας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδιαίτερα σε έκτακτες περιπτώσεις όπου πρέπει να σταματήσουμε το όχημα μας αμέσως και σε πολύ μικρή απόσταση.

3. Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα. Πολλές φορές η λάσπη που βρίσκεται στο οδόστρωμα, εκτοξεύεται στον μπροστινό ανεμοθώρακα του οχήματος μας από άλλα διερχόμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίος ο καθαρισμός του ανεμοθώρακα με τη χρήση των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων, η ορατότητα μας στο δρόμο είναι μηδαμινή και ο κίνδυνος τροχαίας σύγκρουσης είναι προφανώς άμεσος.

4. Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και οι πορτοκαλί δείκτες πορείας (φλας) του οχήματος μας λειτουργούν κανονικά, ώστε να είμαστε ευδιάκριτοι στους άλλους διερχόμενους οδηγούς. Ανάβουμε τα φώτα πορείας και οδηγούμε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

5. Μειώνουμε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος των ελαστικών του οχήματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

6. Διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

7. Σε κατοικημένες περιοχές, επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς που κινούνται ή περιμένουν σε πεζοδρόμιο. Η αμυντική οδήγηση σημαίνει πως προβλέπουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν οποιοσδήποτε πεζός σε πεζοδρόμιο να γλιστρήσει και να πέσει εντός του δρόμου αιφνιδιάζοντας μας. Η πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων με την αμυντική οδήγηση επιτυγχάνεται με την πρόβλεψη τέτοιων περιστατικών, ελαττώνουμε λοιπόν ταχύτητα όταν περνούμε από σημεία όπου κινούνται πεζοί στο οδικό δίκτυο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy