Μέτρα για καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης, σε νέα σύσκεψη στο Δήμο Λεμεσού

Αποφασισμένος δηλώνει ο Δήμος Λεμεσού να θέσει τέρμα στη ρύπανση που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού, η οποία όπως έχει καταδειχθεί από σχετικές μελέτες, προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα πλοία στο αγκυροβόλιο.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τρίτη σύσκεψη για το θέμα, υπό την προεδρία του Δημάρχου Λεμεσού και στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών, κοινοτικών αρχών και άλλων εμπλεκομένων φορέων, όπου αποφασίστηκε η λήψη επτά συγκεκριμένων μέτρων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως ήδη έχει επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει την παραλαβή λυμάτων από τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο κι εντός των ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αδειοδοτημένη διαδικασία.

Δεύτερον, συνέχισε, εντός δυο εβδομάδων θα εγκατασταθούν δυο δεξαμενές και σύστημα ελέγχου, στο λιμάνι Λεμεσού, για παραλαβή των λυμάτων, έλεγχο τους για τοξικά απόβλητα και ακολούθως παράδοση τους στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη όπως εγκαινιαστεί διαδικασία αυξημένων μικροβιολογικών ελέγχων της θάλασσας, από το Κρατικό Χημείο και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και όπως, σε συνεννόηση με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας , αρχίσουν από φέτος “επί τόπου επιθεωρήσεις στα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο, με δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως διαθέτουν εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων τους, πριν τα εναποθέσουν στη θάλασσα”.

Το πέμπτο μέτρο, είπε ο κ. Νικολαϊδης, αφορά στην καταγραφή όλων των υπηρεσιών που έχουν στη διάθεση τους πλοιάρια, ώστε οι περιπολίες να γίνονται οργανωμένα και να είναι όσο το δυνατόν συνεχείς, ενώ το έκτο μέτρο αφορά “προσπάθεια ώστε να απαγορευθούν ναυλωμένες με κόσμο εξορμήσεις ιδιωτικών σκαφών που βρίσκονται σε μαρίνες που δεν έχουν υποδομές περισυλλογής λυμάτων”.

Τέλος, αποφασίστηκε όπως συσταθεί από το Δήμο Λεμεσού μια συντονιστική ομάδα από λειτουργούς των Υγειονομικών του Υπηρεσιών και εμπλεκόμενες ομάδες και φορείς, όπως οι ναυαγοσώστες και οι χειμερινοί κολυμβητές, για τη λειτουργία ενός συστήματος παρατηρητών, που θα στοχεύει στην άμεση ενημέρωση των αρμοδίων, σε περιπτώσεις εντοπισμού ρύπανσης της θάλασσας.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπογράμμισε πως αυτές οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι, “γιατί αποτελεί μείζον θέμα η ρύπανση της θάλασσας και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy