Μέτρα για προστασία από τους κινδύνους χρήσης υγραερίου συστήνει το Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συστήνει μέτρα για προστασία και πρόληψη από τους κινδύνους χρήσης του υγραερίου σε απλές εγκαταστάσεις και υπενθυμίζει στο κοινό ότι διαρροή ακόμη και μικρής ποσότητας υγραερίου σε κλειστούς χώρους, όπως εσωτερικά δωμάτια, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή πρόσφατα επικίνδυνα και σοβαρά ατυχήματα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι για απλές εγκαταστάσεις υγραερίου, που αποτελούνται συνήθως από κύλινδρο των δέκα κιλών, ρυθμιστή πίεσης, εύκαμπτο σωλήνα και συσκευή κατανάλωσης για μαγείρεμα ή συσκευή θέρμανσης (σόμπα), οι χρήστες προτρέπονται να λαμβάνουν ουσιώδη μέτρα προστασίας και πρόληψης.
 
Προτρέπει το κοινό να αποθηκεύει τους κυλίνδρους υγραερίου σε εξωτερικό, καλά αεριζόμενο χώρο, καθαρό από άλλα υλικά που μπορεί να καούν και μακριά από πηγές ανάφλεξης (π.χ. φουκούδες, αναμμένα τσιγάρα, κ.λπ.) και να κλείνει την παροχή υγραερίου από τον κύλινδρο όταν δεν χρησιμοποιούν το υγραέριο, μετακινώντας στην κατάλληλη θέση τη βαλβίδα πάνω στον ρυθμιστή πίεσης.
 
Επίσης, συμβουλεύει να ελέγχει οπτικά την κατάσταση του εύκαμπτου σωλήνα (λάστιχο) από τον κύλινδρο υγραερίου μέχρι τη συσκευή κατανάλωσης περιλαμβανομένων των συνδετήρων (κλιπ) και του ρυθμιστή πίεσης (ρολόι) και σε περίπτωση που ο ρυθμιστής, οι συνδετήρες ή ο εύκαμπτος σωλήνας δεν είναι σε καλή κατάσταση αυτά πρέπει να αντικαθίστανται.

Επιπλέον, συστήνει στο κοινό μα ελέγχει την κατάσταση των συσκευών κατανάλωσης υγραερίου, σημειώνοντας ότι «οι συσκευές πρέπει να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση και συστήνεται να διαθέτουν μηχανισμό αυτόματης διακοπής της παροχής υγραερίου σε περίπτωση που δεν υπάρχει φλόγα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy