Mέτρα κατά της τρομοκρατίας ζητούν Γιούνκερ & Σμιτ

Την ανάγκη υλοποίησης των μέτρων μέχρι το τέλος του έτους που έλαβε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 20 Νοεμβρίου σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νικολά Σμιτ.

Σε συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεων στο Παρίσι, επισημάνθηκε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ταυτίζονται οι τρομοκράτες με τους πρόσφυγες.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρτιν Σουλτς είπε ότι χθες πλήγηκε και η πρωτεύουσα της Τυνησίας και καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια πράξη.

Εξέφρασε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση, το λαό και τις οικογένειες των θυμάτων στην Τυνησία.

Οι τρομοκράτες, είπε, θα πρέπει ακόμη μια φορά να γνωρίζουν ότι όλοι είμαστε δεσμευμένοι για ένα σημαντικό αγώνα ο οποίος θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και πιο συντονισμένη και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ εταίρων και συμμάχων κατά της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ είπε ότι θα θυμόμαστε πάντα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου όπου βάναυσα στην Πόλη του Φωτός πολλές ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Εξέφρασε στήριξη προς τη Γαλλία, λέγοντας “Ζήτω Γαλλία – Ζήτω η Δημοκρατία”.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε αυτό που είπε αμέσως μετά τις επιθέσεις όταν προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται επικίνδυνη σύγχυση μεταξύ των αιτούντων ασύλου με τους τρομοκράτες. “Αυτοί (οι τρομοκράτες) είναι ακριβώς οι ίδιοι που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φύγουν από τις χώρες τους. Να μην υπάρχει σύγχυση”, υπέδειξε.

Σε καμία περίπτωση, τόνισε, η δυστυχία ανθρώπων δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται και να αυξομειώνεται με τρομοκράτες.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το πνεύμα του Σέγκεν γιατί τώρα υπολειτουργεί. Αν εγκαταλειφθεί αυτό το πνεύμα, σημείωσε, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει και κοινό νόμισμα γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ.

Τόνισε ότι η Κομισιόν θα επιμείνει να υλοποιηθούν τα μέτρα που λήφθηκαν για να βοηθήσουμε γείτονες της ΕΕ όπως η Ιορδανία και η Τουρκία καθώς και άλλες χώρες. Θα πρέπει να δημιουργηθεί το Ταμείο με 1.8 δις ευρώ όπως ήταν και η απόφαση των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει τα μητρώα επιβατών ΠΝΡ να ενισχυθούν ακόμη και για εσωτερικές πτήσεις εντός της ΕΕ.

Κάλεσε τις Μυστικές Υπηρεσίες να ενεργούν πιο αποφασιστικά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

Τέλος είπε ότι το Δεκέμβριο η Επιτροπή θα προτείνει συνολικό κείμενο για προστασία εξωτερικών συνόρων.

Στην παρέμβασή του, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νικολά Σμιτ εξέφρασε με τη σειρά του συμπάθεια στο γενναίο λαό της Τυνησίας. Παράλληλα είπε ότι η σκέψη μας είναι στα θύματα και οικογένειες στο Παρίσι και όλα τα άλλα θύματα τρομοκρατίας σε άλλες χώρες.

Σήμερα, είπε, υπάρχει περισσότερη ανάγκη για αλληλεγγύη μπροστά στη μάστιγα της τρομοκρατίας.

Χρειαζόμαστε, είπε, πιο ευρεία, πιο δυνατή και στενή ευρωπαϊκή συνεργασία. Να συμμετάσχουν όλοι που είναι πρόθυμοι και έτοιμοι εναντίον αυτών που σπέρνουν τον τρόμο.

Ανέφερε ότι μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες του Παρισιού η Προεδρία συγκάλεσε στις 20 Νοεμβρίου σύνοδο και αποφάσισε συγκεκριμένες δράσεις στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας.

Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις για πιο ασφαλείς κοινωνίες, τόνισε.

Ανέφερε ότι για το θέμα των αρχείων επιβατών, το Συμβούλιο θα ολοκληρώσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων και κάλεσε όλους να καταλήξουν σε συμφωνία με το κοινοβούλιο. Τόνισε ότι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αφοσίωσή του να ολοκληρώσει τα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το λαθρεμπόριο όπλων, είπε ότι θα το πολεμήσουν πιο αποφασιστικά εντός της ΕΕ.

Για τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα, είπε ότι χρειάζονται συντονισμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, τονίζοντας ότι εκείνοι που έδρασαν είχαν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Παράλληλα μίλησε για εκσυγχρονισμό ελέγχου στα σύνορα ενώ για υπηκόους τρίτων χωρών θα πρέπει να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματά τους όταν εισέρχονται στο Σέγκεν.

Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά τους σύνορα και τις μονάδες ταχείας αντίδρασης να προβαίνουν σε φιλτράρισμα στα σύνορα.

Ανέφερε επίσης ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να εισάξουν βάση δεδομένων για όλους τους ύποπτους τρομοκράτες ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης του παράνομου χρήματος που τροφοδοτεί την τρομοκρατία.

Όλα αυτά τα μέτρα είναι απαιτητικά, είπε, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση το σεβασμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας και των θεμελιακών δικαιωμάτων, κατέληξε.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy