Μέτρα κατόπιν εορτής για τα προβλήματα του Μακάρειου Νοσοκομείου

Χειρουργικά εργαλεία στέλνονται στο ΓΝΛ για… αποστείρωση

Χρειάστηκε η εξαγγελθείσα 12ωρη στάση εργασίας του ωρομίσθιου προσωπικού του Μακάρειου Νοσοκομείου για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να προωθήσει λύση στο πρόβλημα των ανεπαρκέστατων συνθηκών υγιεινής του νοσηλευτηρίου, συνεπεία της υποστελέχωσης.

Οι καταγγελίες των συντεχνιών που είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας είναι τραγικές: Tα χειρουργικά και ιατρικά εργαλεία του Μακάρειου Νοσοκομείου αποστέλλονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για αποστείρωση επειδή η… μηχανή στο νοσηλευτήριο παρουσιάζει βλάβη εδώ και καιρό. Με τον κόμπο να φτάνει στο χτένι, αφού το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει για τα προβλήματα εδώ και ένα χρόνο περίπου, χθες δεκάδες ωρομίσθιοι υπάλληλοι του Νοσοκομείου κατήλθαν σε στάση εργασίας που άρχισε από τις 06:30 και ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τις 18:30. Η παρέμβαση ωστόσο του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος έσπευσε στο χώρο και συναντήθηκε με το προσωπικό και εκπροσώπους των συντεχνιών τους, ήταν καταλυτική. Υποσχέθηκε στις συντεχνίες ότι την ερχόμενη Τρίτη θα μεταφέρει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την πλήρωση δέκα κενών θέσεων. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, τα μέτρα αναστάληκαν. Ωστόσο οι συντεχνίες παρακολουθούν την κατάσταση και θα επανέλθουν εάν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν πάρουν σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού, Αναστασία Ανθούση, το πιο σοβαρό πρόβλημα ήταν αυτό της υποστελέχωσης. «Οι καθαρίστριες του Μακάρειου Νοσοκομείου καλούνταν να καλύψουν το κενό που δημιουργούσε η έλλειψη οκτώ καθαριστριών στα υγειονομικά κέντρα με τα οποία είναι συνδεδεμένο το Μακάρειο, κάτι το οποίο δημιουργούσε δυσλειτουργίες», είπε. Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών αποφασίστηκε ότι κατ’ εξαίρεση θα οδηγηθεί πρόταση στο Υπουργικό για έγκριση πλήρωσης δέκα κενών θέσεων, πρόσθεσε. Στο μεταξύ, διοίκηση του νοσοκομείου και συντεχνίες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη εντός δεκαπέντε ημερών, ύστερα από εντολή του Υπουργού, για να καταγράψουν όλα τα προβλήματα.

Φόβοι για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στα νοσοκομεία

Σάββας Κωνσταντίνου της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και Νίκος Σατσιάς της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Άστρα», ανέφεραν ότι τα προβλήματα τέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας από τις αρχές του 2017 «αλλά δεν έγινε τίποτε για επίλυσή τους».

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα η αδράνεια του Υπουργείου να σχετίζεται με ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κάποιων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Οι δύο συντεχνιακοί κατήγγειλαν ότι ειδικότερα οι καθαρίστριες λόγω υποστελέχωσης, ειδικά τα βράδια, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα χειρουργεία και αμέσως μετά απασχολούνται στην κουζίνα του νοσοκομείου για να παρασκευάζουν φαγητό, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προβλήματα στελέχωσης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού που είναι εκτός λειτουργίας υπάρχουν στο τμήμα αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων, στην αιμοληψία, τους καθαριστές, στο αρχείο και τους κλητήρες.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy