Μέτρα (πάλι…) για τη θαλάσσια ρύπανση

Συντονισμός κυβερνητικών τμημάτων, απαραίτητη η διάθεση κονδυλίων

 

Μέτρα για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αποφασίστηκαν σε νέα ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, περιλαμβανομένων της παρακολούθησης δράσεων, που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί, της διάθεσης όσων κονδυλίων χρειαστούν, της εντατικοποίησης των ελέγχων αλλά και την υποβολή σχεδίων δράσης από όλα τα αρμόδια τμήματα στο Υπουργείο, ώστε να τύχουν επανεξέτασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Μάριος Δημητριάδης και Νίκος Κουγιάλης, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εκπρόσωποι φορέων και τμημάτων και υπηρεσιακοί παράγοντες. «Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης μετά τη σύσκεψη και είπε πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αντιμετώπισής της. Ανέφερε, ωστόσο, πως μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. «Πρέπει να πράξουμε τα δέοντα», πρόσθεσε, «προκειμένου οι θάλασσες της Κύπρου να παραμείνουν καθαρές». Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επισημοποίηση του συντονιστικού ρόλου που έχει αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών για αντιμετώπιση κρουσμάτων θαλάσσιας ρύπανσης. Μέσω αυτής της συντονιστικής ομάδας θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ θα επιβλέπεται η υλοποίηση των δράσεων που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί, ανέφερε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την τήρηση της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα, θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Σημείωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα να διαθέσουν όσα κονδύλια χρειαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα νερά των κυπριακών θαλασσών θα παραμείνουν καθαρά. Σε δικές του δηλώσεις, ο κ. Κουγιάλης, ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στο υγιές θαλάσσιο περιβάλλον και ότι πρέπει να πράξουμε τα πρέποντα, για την πρόληψη φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης.

Πρόσθεσε πως έχουν ήδη ληφθεί αρκετά μέτρα αντιμετώπισης κρουσμάτων θαλάσσιας ρύπανσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αποτελεσματικότητά τους θα διαφανεί πολύ σύντομα. Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες προς τους διευθυντές των αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών για την εντατικοποίηση των ελέγχων και μέτρων που λαμβάνουν αυτή την περίοδο.

Έχουν ζητηθεί δε, συμπλήρωσε, σχέδια δράσης από όλα τα τμήματα, τα οποία θα καταλήξουν στο Υπουργείο Μεταφορών για να τύχουν επανεξέτασης. Ο δήμαρχος Λεμεσού τόνισε ότι η απόφαση για συνολική, καθολική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.