Metropolis Mall με… ευλογίες αλλά και επιφυλάξεις

Του Τάσου Περδίου

Πράσινο φως αλλά με προβληματισμούς από το Δήμο Λάρνακας

Το πράσινο φως αλλά με επιφυλάξεις και προβληματισμούς άναψε ο Δήμος Λάρνακας για την ανέγερση εμπορικού κέντρου Mall στην περιοχή του νέου ΓΣΖ.  Το Metropolis Mall Larnaca είναι το ένα από τα τρία mall που σχεδιάζονται στην πόλη και επαρχία και η ονομασία του δεν είναι τυχαία αφού θα ανεγερθεί σε γη που ανήκει στη Μητρόπολη Κιτίου ή για την ακρίβεια στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Πολεοδομίας, αποφάσισε να εκφράσει θετικές απόψεις για την ανάπτυξη προς το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων το οποίο εξετάζει πολεοδομική αίτηση κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας το οποίο δεν προβλέπει ζώνες που επιτρέπουν τέτοια χρήση. Επίσης, απαιτείται παρέκκλιση λόγω του ότι τα σχέδια του εμπορικού κέντρου παρουσιάζουν υπέρβαση στον επιτρεπόμενο συντελεστή κάλυψης.

Με βάση το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας, η ανάπτυξη προτείνεται σε περιοχή που διέπεται από τις ειδικές πρόνοιες της πολεοδομικής οικιστικής ζώνης Κα4 που περιβάλλεται από το νέο ΓΣΖ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Κοντού. Στη ζώνη αυτή μπορούν να αδειοδοτηθούν και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ιατρικά Κέντρα και Νοσηλευτήρια αλλά όχι εμπορικά κέντρα.

Την ανάπτυξη θα υλοποιήσει η νοτιοαφρικανική εταιρεία Acsion Ltd η οποία έχει ενοικιάσει τη γη από τη Μητρόπολη Κιτίου. Σύμφωνα με την πολεοδομική αίτηση, προτείνεται εμπορικό κέντρο εμβαδού 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με εμπορικά καταστήματα, υπεραγορά, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας και κινηματογράφους. Το κτίριο θα αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο. Το ισόγειο περιλαμβάνει 100 καταστήματα (ένδυσης, υπόδησης, παιδικά, αθλητικά, οπτικά είδη, χώρος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπος κ.λπ.) υπεραγορά, πολυκατάστημα και χώρο στάθμευσης, ενώ στο υπόγειο θα χωροθετηθεί χώρος στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι.

Μετά τη λήψη θετικών απόψεων από τα κρατικά τμήματα, η αίτηση έφτασε και στο Δήμο Λάρνακας, ενώπιον του οποίου τέθηκαν οι απόψεις των άλλων εμπλεκομένων και οι επιφυλάξεις.

Επιφυλάξεις κατοίκων

Για την αιτούμενη ανάπτυξη δόθηκε ειδοποίηση σε κατοίκους της περιοχής οι οποίοι υπέβαλαν παραστάσεις προς το Δήμο Λάρνακας. Συνοπτικά, οι επιφυλάξεις των κατοίκων είναι οι εξής:

  • Δημιουργία τροχαίας κίνησης και οχληρίας στην περιοχή λόγω του ότι ήδη η περιοχή είναι βεβαρημένη με χρήσεις που δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό χώρων στάθμευσης.
  • Επηρεασμός ανέσεων λόγω του ότι η περιοχή είναι ήδη κυκλοφοριακά βεβαρημένη.
  • Καταστροφή σημαντικού αριθμού δέντρων. Επί τούτου, αναμένεται ότι από τα περίπου 550 δέντρα που υπάρχουν στην περιοχή (ελιές, χαρουπιές, πεύκα και κυπαρίσσια), τα 350 πρέπει να αφαιρεθούν. Με αυτό το δεδομένο, το Τμήμα Περιβάλλοντος, στην Περιβαλλοντική Γνωμάτευση, συνέστησε όπως γίνει εκρίζωση και μεταφύτευση με την καθοδήγηση του Τμήματος Δασών σε παρακείμενους ή άλλους διαθέσιμους χώρους πρασίνου που περιβάλλουν την ανάπτυξη.
  • Σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, μείωση πρασίνου, αύξηση θορύβου, αναφορά σε ευρωπαϊκές οδηγίες για συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων και για θέματα θορύβου και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένσταση καταστηματαρχών μέσω ΠΟΒΕΚ

Την κάθετη αντίθεσή της στην αδειοδότηση του Metropolis Mall υπέβαλε η ΠΟΒΕΚ με επιστολή στο Δήμο Λάρνακας από τον περασμένο Μάρτιο. Η ΠΟΒΕΚ, εκφράζοντας οργανωμένα τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες, ενίσταται στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα και υπογραμμίζοντας ότι το εμπορικό κέντρο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις υφιστάμενες εμπορικές αναπτύξεις και το αστικό εμπορικό κέντρο της πόλης. Μάλιστα, στην επιστολή της, η ΠΟΒΕΚ επισυνάπτει έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Alexander η οποία εκπονήθηκε για το σκοπό αυτό.

Έχοντας λάβει υπόψη όλες τις προηγηθείσες μελέτες και τις επιφυλάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκφράσει θετικές απόψεις προς το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων για το εμπορικό κέντρο με την προϋπόθεση ότι στη σχετική έκθεση θα ληφθούν υπόψη όλοι οι προβληματισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο οι απόψεις κυμάνθηκαν από την απόρριψη της ανάπτυξης μέχρι την έγκρισή της χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπήρξαν θετικές εκτιμήσεις ως προς το νέο οδικό δίκτυο και τις νέες θέσεις εργασίας αλλά δεν έλειψαν οι προβληματισμοί για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τα καταστήματα του κέντρου της πόλης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τελικά επικράτησε η άποψη ότι με δεδομένο ότι προτείνονται τρία Mall στη Λάρνακα, θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον ένα από τα τρία θα προχωρήσει, οπότε η τοπική αρχή δίνει θετική άποψη για ανέγερσή του εντός της πόλης.

Νέο οδικό δίκτυο

Βασικό ζήτημα που προέκυψε κατά την εξέταση της πολεοδομικής αίτησης ήταν και το κυκλοφοριακό, για το οποίο διενεργήθηκε Μελέτη Εκτίμησης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων από την αιτήτρια εταιρεία. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων, τα σχέδια εγκρίθηκαν από τον Κεντρικό Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων. Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν και τη διάνοιξη νέων οδικών αξόνων καθώς και την κατασκευή αναβαθμισμένων κυκλικών κυκλοφοριακών κόμβων και αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της εξέτασης δεύτερης αίτησης από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού για οικοπεδοποίηση τεσσάρων τεμαχίων για σκοπούς ανέγερσης του Mall.

Το νέο οδικό δίκτυο προβλέπει:

  • Διάνοιξη νέου οδικού άξονα που συνδέει τη λεωφόρο Ευρώπης (δρόμος ΓΣΖ) με την προέκταση της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου με διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομο και λωρίδες πρασίνου.
  • Κατασκευή κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή του νέου οδικού άξονα με την προέκταση της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου και κλείσιμο των φώτων τροχαίας παρά την εκκλησία Αγίου Γεωργίου.
  • Κατασκευή φωτοελεγχόμενης συμβολής στη σύνδεση του νέου άξονα με τη λεωφόρο Ευρώπης.
  • Κατασκευή νέου οδικού άξονα που να συνδέει τη λεωφόρο Ευρώπης με την οδό Υμηττού.
  • Κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή της λεωφόρου Ευρώπης με τη νέα σύνδεση με την οδό Υμηττού και δρόμο που εξυπηρετεί.
  • Κλείσιμο της οδού Πεντέλης και σύνδεση της οδού Δημητσάνας με τον νέο άξονα που θα συνδέει τη λεωφόρο Ευρώπης με την προέκταση της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου.
  • Διαμόρφωση κόλπων στάσεων λεωφορείων επί του νέου άξονα λεωφόρου Ευρώπης – προέκτασης λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου.

Για τις ανάγκες του νέου οδικού δικτύου επηρεάζονται εκκλησιαστικά τεμάχια και μέρος τεμαχίου ιδιοκτησίας του ΓΣΖ τα οποία πρέπει να εγγραφούν ως μέρος του δημόσιου δρόμου. Είναι επίσης απαραίτητη η μετακίνηση της πύλης εισόδου του ΚΕΝ Λάρνακας η οποία θα γίνει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Άμυνας.

Όλες οι θετικές απόψεις έχουν δοθεί υπό τον όρο ότι ο επενδυτής θα επιβαρυνθεί όλα τα έξοδα κατασκευής του νέου οδικού δικτύου και αναβάθμισης των συμβολών με τις υφιστάμενες λεωφόρους, των εργασιών μετακίνησης της πύλης εισόδου του στρατοπέδου, της διαμόρφωσης και εύρυθμης λειτουργίας του καναλιού ομβρίων και της διαμόρφωσης των χώρων πρασίνου.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy