Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επανέλαβε η Ντ. Βελκουλέσκου

Το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται περισσότερα μέτρα για να γίνει βιώσιμο, υπογράμμισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, σημειώνοντας, για άλλη μια φορά, ότι το ελληνικό χρέος πρέπει οπωσδήποτε να ελαφρυνθεί.

Όπως είπε, οι στόχοι που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη είναι υπεραισιόδοξοι και μη εφικτοί, λόγω της υψηλής φορολογίας και του υψηλού ποσοστού σε κόκκινα δάνεια. Έκανε λόγο για υψηλή φορολόγηση και υψηλές συντάξεις, στιγμάτισε τη μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και το ότι, όπως είπε, η μεταρρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξη και ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικός.

Όσον αφορά στο χρέος, υποστήριξε ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς είναι ιδιαιτέρως μη βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, ανέφερε, όπως η σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και η σταθεροποίηση των επιτοκίων τους. Σημείωσε ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις, και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν το τέλος του προγράμματος.

Όπως είπε, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω συμβουλών, αλλά και χρηματοδοτικά, αρκεί να ληφθούν παραπάνω μέτρα και να ανανεωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy