Μια γροθιά η Λάρνακα

Ενισχυμένος ο αγώνας στην κινητοποίηση για τις πετρελαιοδεξαμενές.

 

Η εξαιρετική επιτυχία της μεγάλης κινητοποίησης των Λαρνακέων για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών άφησε την πόλη πιο δυνατή, κάτι που επεσήμανε και στην ομιλία του ο δήμαρχος. Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν σε αριθμό τους 1.500 όπως υπολογίζεται, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να εξέπληξε θετικά ίσως και τους ίδιους τους δημάρχους, με δεδομένο ότι στις δύο πανδημοτικές συγκεντρώσεις που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρξε η ανταπόκριση που αναμενόταν.

 

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης όμως, κάτοικοι της Λάρνακας και των Λιβαδιών συνέρρευσαν μαζικά στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, όπου ξεκίνησαν δύο διαφορετικές πορείες και ενώθηκαν στη μέση του δρόμου, έξω από τις εγκαταστάσεις όπου έγιναν οι σύντομες ομιλίες. Εκτός από τη μαζική συμμετοχή, πολύ σημαντικό στοιχείο ήταν επίσης το ότι συμμετείχαν πολίτες και εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος ΔΗΣΥ που εκπροσωπήθηκε και από βουλευτές και από δημοτικούς συμβούλους. Ο Ανδρέας Βύρας, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, εστίασε ακριβώς σε αυτά τα δύο σημεία, στην πλατιά συμμετοχή και σε αριθμούς αλλά και σε πολιτική εκπροσώπηση, για να στείλει το μήνυμα ότι η πόλη και επαρχία Λάρνακας σε αυτό το ζήτημα, το οποίο, όπως είπε είναι ζήτημα ασφάλειας, υγείας αλλά και ανάπτυξης, είναι ενωμένη πίσω από το στόχο της μετακίνησης.

 

«Μετά από αυτή τη συγκέντρωση, όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κόμματος και φορέα, είμαστε εδώ ενωμένοι και δίνουμε ένα μήνυμα. Ότι για μας η υγεία, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ευημερία λόγω αυτών των εγκαταστάσεων δεν είναι αυτονόητη. Δεν μπορούμε άλλο να επιτρέπουμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό τον κίνδυνο», διαμήνυσε ο Ανδρέας Βύρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και το κράτος αλλά και τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προειδοποίησε δε ότι συνέχιση της στασιμότητας που υπάρχει από το 2001 που υπογράφηκε η αρχική συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ξεκαθαρίζοντας ότι έπονται νέες ακόμα πιο μαζικές αντιδράσεις. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης έστειλε επίσης το μήνυμα στην κυβέρνηση και τις εταιρείες ότι ο εμπαιγμός δεν είναι ανεκτός πλέον.

 

«Έχουμε κουραστεί από κούφιες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις. Ζούμε σε μια περιοχή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο με παράδειγμα τα δύο πρόσφατα περιστατικά. Δεν θα ανεχθούμε να περάσει από το μυαλό κανενός ότι εμείς θα δεχτούμε άλλη παράταση των χρονοδιαγραμμάτων. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να μετακινηθούν και θα μετακινηθούν, γιατί πάνω απ’ όλα είναι θέμα ασφάλειας και υγείας των πολιτών μας», ήταν το μήνυμά του.

 

Στηρίζει το ΑΚΕΛ

Τις προχθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στήριξε με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, το οποίο σημείωσε ότι η Λάρνακα έχει πέσει κατ’ επανάληψη θύμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ με υποσχέσεις και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα. Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε επίσης ότι η κίνηση της κυβέρνησης να παρουσιάσει συμφωνία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών την ίδια μέρα με την κινητοποίηση ήταν ένας περισπασμός και ζήτησε έργα και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση των εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής Βασιλικού.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy