Μια Κύπρια στους 300 της ελληνικής Βουλής (Pic)

Η εμπειρία της 28χρονης εκπαιδευτικού Μαριλένας Λεβέντη που συμμετείχε σαν εικονικός βουλευτής στο θεσμό «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων».

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Πώς θα αισθανόταν ένας νέος από την Κύπρο αν του δινόταν η ευκαιρία να λειτουργήσει σαν πολιτικός, σαν βουλευτής και ειδικότερα σαν ένα από τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων, με ό,τι απαιτεί αυτός ο ρόλος; Κι ακόμα, τι θα μπορούσε να αποκομίσει μέσα από τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό το αξίωμα;

Σε μια τέτοια θέση βρέθηκε τον περασμένο μήνα, σαν μοναδική εκπρόσωπος της Κύπρου, η 28χρονη Μαριλένα Λεβέντη από τη Λεμεσό, πτυχιούχος Δημοτικής Εκπαίδευσης με μεταπτυχιακά στη Μαθηματική Παιδεία και στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση και παράλληλα ενεργό μέλος σε αρκετούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» αναφέρθηκε στις μοναδικές, όπως τις χαρακτηρίζει, εμπειρίες που αποκόμισε τόσο μέσα από την όλη διαδικασία όσο και από τις γνωριμίες και τις επαφές με διάφορες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ζωής, εκφράζοντας παράλληλα και κάποιους προβληματισμούς που της δημιουργήθηκαν σε σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς.

Η ευκαιρία δόθηκε με τη συμμετοχή της στο θεσμό «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων» που πραγματοποιήθηκε για έκτη χρονιά στο ιστορικό κτίριο της παλαιάς Βουλής και αποτελεί το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων. Βασική προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή σ’ αυτό το θεσμό που έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών, είναι να είναι 18 – 30 ετών και να μιλά βέβαια την ελληνική γλώσσα. Οι νέοι που συμμετέχουν, μετά από κάποια διαδικασία παίρνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίσουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια.

«Το “Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων” προσομοιώνει συγκεκριμένους ρόλους που συνεισφέρουν στη νομοθετική διαδικασία του Κοινοβουλίου και το συνέδριο αποτελεί μια πιστή προσομοίωση της νομοθέτησης στην Ελλάδα, με σκοπό οι νέοι να εξοικειωθούν με αυτή και να εκτιμήσουν βαθύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού πολιτεύματος», μας εξηγεί η Μαριλένα η οποία, μετά από την ανάλογη διαδικασία εκλογής τεσσάρων εικονικών κομμάτων, συμμετείχε σαν βουλευτής της «Φιλελεύθερης Κίνησης» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

«Η συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο συνέδριο με τόσους πολλούς συμμετέχοντες στην αρχή με ξάφνιασε, αλλά στην πορεία με τη συναναστροφή με τους υπόλοιπους εικονικούς βουλευτές και τους άλλους αξιωματούχους του Σώματος μού άρεσε πολύ και μου δημιούργησε το κίνητρο να θέλω να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», λέει η Μαριλένα, επισημαίνοντας ότι «το παιχνίδι της πολιτικής είναι δύσκολο και σκληρό, ταυτόχρονα όμως και πολύ ενδιαφέρον.

Στο ερώτημα τι ήταν εκείνο που κέρδισε περισσότερο το ενδιαφέρον της, απαντά με ενθουσιασμό… «Η όλη προετοιμασία και καθοδήγηση που έγινε από τον τομεάρχη της κοινοβουλευτικής μου ομάδας και από την πρόεδρο του κινήματος που αντιπροσωπεύαμε… ήταν μια προσομοίωση μεν, αλλά όλα γίνονταν όπως και στην πραγματικότητα… Ζήσαμε τη διαδικασία τροπολογιών και προσθηκών σε ένα έτοιμο νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Υπουργός και επί δύο μέρες συζητούσαμε στην Επιτροπή με άλλους βουλευτές τα υπέρ και τα κατά των άρθρων του νομοσχεδίου, μέχρι την τελική διαμόρφωση, την παρουσίαση και την ψήφισή του στην Ολομέλεια…».

kipria vouli

«Οι νέοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν στα κοινά»

Μέσα από την εμπειρία της από τη συμμετοχή της σε δράσεις διαφόρων οργανισμών αλλά και στο «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων», η Μαριλένα αισθάνεται την ανάγκη να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους νέους της Κύπρου, τονίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωσή τους «να μετέχουν στα κοινά και όχι να αποστασιοποιούνται, έστω και αν νιώθουν απογοητευμένοι από κόμματα και υποσχέσεις πολιτικών και να πάψουν να λειτουργούν σαν παθητικοί δέκτες». Κατά κανόνα οι σημερινοί νέοι, όπως επισημαίνει, «έχουν πολύ υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και είναι πιο καταρτισμένοι ακαδημαϊκά απ’ ό,τι οι παλαιότεροι και αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν διεκδικώντας το δικαίωμα να ενεργούν και να αποφασίζουν οι ίδιοι για θέματα που αφορούν τη ζωή και την εξέλιξή τους μέσα στην κοινωνία και όχι να απέχουν αφήνοντας άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους».

Η συμβουλή της στους νέους είναι «να ανοίξουν τα μάτια τους και τα φτερά τους και να εκμεταλλευτούν όλα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει απλόχερα για τη νεολαία» υποδεικνύοντας ότι «ένας νέος που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να είναι ενήμερος και να παρατηρεί τις σελίδες μη κερδοσκοπικών οργανισμών στο Facebook. Εκεί γίνονται οι περισσότερες αναρτήσεις για πολλές ευκαιρίες εμπειριών που οι περισσότεροι νέοι δεν γνωρίζουν. Πρέπει να ψάχνονται και να ρωτούν και μπορούν να πάρουν πληροφορίες και από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα και από τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας».

«Να είσαι πολιτικός πριν μπεις στην πολιτική»

kipria vouli ellinwn

Με την ειλικρίνεια και το ταμπεραμέντο που την διακρίνει και γνωρίζοντας προφανώς τις ικανότητες και τις αναζητήσεις της, η Μαριλένα Λεβέντη μάς δηλώνει ότι θα ήθελε να εμπλακεί  στην πολιτική, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Η θέση που διατυπώνει είναι ότι «κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική διεκδικώντας μια θέση στη Βουλή, θα πρέπει πρώτα να αισθάνεται ο ίδιος έτοιμος και ικανός να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται σαν πολιτικός και όχι να εκλεγεί, να μπει στην πολιτική μέσα από κάποιες κομματικές διαδικασίες με την προοπτική ή τη φιλοδοξία να γίνει πολιτικός…».

Θεωρεί σαν πρώτο βασικό βήμα για ένα νέο που ενδιαφέρεται για τα κοινά την ενεργό ανάμειξή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απ’ όπου, όπως εκτιμά, θα μπορεί να αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και πρακτικές… «Αν αποδείξει ότι έχει γνώσεις και ικανότητες, τότε θα είναι πιο εύκολο για τον ίδιο και ταυτόχρονα πιο ωφέλιμο για τον τόπο και τον κόσμο να προχωρήσει και σε άλλους τομείς της πολιτικής ζωής και δράσης…».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy