Μια παραδοχή, μια κατάφαση της ζωής

@Γαβριέλα Πιερή

Σημεία κοινού

της Άνδρης Ευμήδου

Μια παραδοχή, μια κατάφαση της ζωής

«Δεν πρέπει να θυμώνεις. Ό,τι έρτει καλοδεχούμενο. Αν εγίνετουν ό,τι εθέλαμεν…». Φράση της γιαγιάς μου που με εκνεύριζε κάποτε σε βαθμό που ήθελα να σηκωθώ να φύγω από το δωμάτιο και να διακόψω την ούτως ή άλλως σύντομη επίσκεψή μου.Πολλές τέτοιες μνήμες ξύπνησε η παράσταση Αφηγήσεις Γυναικών βασισμένη στις Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού.

Οι γυναίκες αφηγούνται και οι αφηγήσεις τους εξιστορούν τις αδικίες, την απώλεια, το μόχθο, τη σιωπή, αλλά πάνω απ’ όλα την προσφορά. Σπάνιες οι χαρές αλλά αυτό δε φαίνεται να τις πτοεί, καθώς έμαθαν να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους και όλα όσα «έρχονται» τα ονομάζουν ζωή. Αυτή είναι και η γενικότερη αίσθηση που αποκόμισα από την παράσταση, μια παραδοχή, μια κατάφαση της ζωής με όλα όσα επιφυλάσσει για τον κάθε έναν από εμάς. Δεν πρόκειται για μοιρολατρική παράδοση, αλλά για αποδοχή της αδυναμίας να καθορίσεις το καθετί που συμβαίνει. Μέσα στην πορεία του χρόνου εξάλλου πολλά σημαντικά γεγονότα στη ζωή των συγκεκριμένων γυναικών μοιάζουν σχεδόν ασήμαντα και τα αφηγούνται σαν παραμύθι, ενώ μικρές λεπτομέρειες αποκτούν ειδικό βάρος. Σε δεύτερο πλάνο η Ιστορία του τόπου που διαδραμάτισε το δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής τους και κατ’ επέκτασιν της κυπριακής κοινωνίας.

Μια καλοστημένη παράσταση όπου κάθε στοιχείο ήταν προσεκτικά ρυθμισμένο, ώστε να επιτύχει το στόχο της συνάντησης με το κοινό με έναν τρόπο άμεσο, σχεδόν προσωπικό. Οι πέντε ηθοποιοί, πλήρως εναρμονισμένες μεταξύ τους, αγκάλιασαν το έργο επενδύοντας συναισθηματικά σε αυτό, οι ερμηνείες τους αποτέλεσαν και τον κύριο άξονα που έδωσε το όμορφο αποτέλεσμα της παράστασης. Ο χώρος εξυπηρέτησε το θέμα και τους στόχους της ομάδας. Τα κοστούμια αισθητικά όμορφα χωρίς έκδηλη τάση για περιγραφή της εποχής, αλλά περισσότερο με μια αίσθηση ότι πρόκειται για το καθημερινό ένδυμα των προσώπων στο χθες ή στο σήμερα. Το τραγούδι και η κίνηση πρόσθεσαν στη συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Αφηγήσεις Γυναικών, Μια διασκευή των 18 αφηγήσεων της Νίκης Μαραγκού

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης

Ερμηνεία: Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη, Μυρσίνη Χριστοδούλου. Συμμετοχή: Αλθαία Τοφαρίδου

Κοστούμια: Ελένη Τζυρκαλλή, Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλειάδου, Κίνηση: Julia Brendle, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy