«Μια τελευταία ώθηση» για επανένωση της Κύπρου

Τρεις οργανώσεις Τ/κ νέων μιλούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για το μέλλον

Δημήτρη Στρατή

Πολλά λέγονται και γράφονται για την τ/κ κοινότητα, πολλές φορές παραποιημένα. Η νεολαία είναι αυτή που θα ζήσει στην Κύπρο του μέλλοντος και για τούτο είναι σημαντικό να ονειρεύεται. Ρωτήσαμε τρεις εκπροσώπους τ/κ οργανώσεων νεολαίας πώς βλέπουν την εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό και ποιος πιστεύουν είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η νέα γενιά στην υπόθεση της λύσης.

Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, το σημαντικό ωστόσο είναι να περάσουμε ως κυπριακός λαός από τα λόγια στην πράξη, όπως μας ανέφεραν και οι συμπατριώτες μας «για μια τελευταία ώθηση», για επανένωση της Κύπρου.


Θέλουμε να είμαστε πολίτες ολόκληρου του κόσμου και για να είμαστε πολίτες του κόσμου, πρέπει να έχουμε λύση

Sehan Tomgüsehan
Πρόεδρος της νεολαίας του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP)

Sehan toMgüseHan

«Ως νεολαία CTP ιστορικά παλέψαμε μαζί με τμήματα της ε/κ πλευράς για μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη, ενωμένη Κύπρο, με μια διεθνή προσωπικότητα. Πάντα αγωνιζόμασταν γι’ αυτό, άλλωστε υπήρξαμε και ο κεντρικός μοχλός για τη λύση ανάμεσα σε όλες τις οργανώσεις νεολαίας. Εργαστήκαμε σκληρά μέχρι και σήμερα, όπως είναι γνωστό διαδραματίσαμε ένα κεντρικό ρόλο κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν, καθώς το κόμμα μας ήταν στη διακυβέρνηση εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς η αρνητική απάντηση από την ε/κ πλευρά τότε μας απογοήτευσε λόγω του γεγονότος ότι στη δική μας πλευρά υπήρξε μεγάλη ελπίδα. Η τ/κ πλευρά βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς πολλές φορές αισθανόμαστε σαν εξωγήινοι στον κόσμο. Θέλουμε και εμείς να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα σε όλη την Κύπρο, να είμαστε πολίτες της Κύπρου αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μεταβούμε πουθενά εκτός από την Τουρκία και την Κύπρο. Οπως και να έχουν τα πράγματα, ξεκινήσαμε ξανά από την αρχή, με τις συμφωνίες Ταλάτ-Χριστόφια. Αναπτύξαμε τις σχέσεις μας από τότε και μέσα σε ένα χρόνο αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την πρόοδο και να δουλέψουμε περισσότερο με τους συμπατριώτες μας. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε εντατικά με την ΕΔΟΝ. Το πιο σημαντικό μας πρόγραμμα είναι το Reunite_Cy, το οποίο γίνεται πράξη από τους Ε/κ και τους Τ/κ μαζί. Βλέπουμε εκεί πρακτικά πώς είναι να ζούμε μαζί. Είναι σπουδαίο να ξέρουμε ότι οι δικοινοτικές δράσεις είναι σημαντικές, ωστόσο είναι επίσης σημαντικό να φέρνουμε κάθε φορά διαφορετικούς ανθρώπους σε τέτοιες δραστηριότητες.

Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αυτό το πρόγραμμα και με άλλες οργανώσεις νεολαίας για να φτάσουμε σε περισσότερους ανθρώπους. Το κύριο είναι να φτάσουμε σε νέους ανθρώπους που δεν είναι τόσο πολιτικοποιημένοι για να τους πούμε ότι μια λύση το συντομότερο είναι απαραίτητη. Θέλουμε να είμαστε πολίτες ολόκληρου του κόσμου. Για να είμαστε όμως πολίτες του κόσμου, πρέπει να έχουμε λύση… Οσο δεν έχουμε θα γίνουν στο τέλος και οι Ε/κ γείτονες με την Τουρκία. Αλλωστε οι Τ/κ είμαστε μικρός πληθυσμός και στο τέλος θα φτάσουμε στο σημείο οι έποικοι να είναι περισσότεροι από εμάς.

Στηρίζουμε τη διαδικασία και τους δύο ηγέτες. Ξέρουμε ότι οι ηγέτες είναι πιο κοντά από ποτέ, όπως είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Έιντε. Θέλουμε μια λύση στην οποία και οι δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Το ζήτημα είναι να έχουμε ρεαλιστικά αιτήματα και να αντιληφθούμε ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μια δύσκολη πολιτική κατάσταση ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα, η δεξιά ανεβαίνει και δεν έχουμε πλέον τόση δύναμη. Ακόμα αισθανόμαστε την απομόνωση. Σκεφτόμαστε την επανενωμένη Κύπρο και λέμε όπως και οι Τ/κ: “Μια τελευταία ώθηση” για να φτάσουμε το συντομότερο σε λύση!»


Να εστιάσουμε σε ό,τι έχουμε κοινό που μπορεί να μας φέρει κοντά

Dogus Aripinar
Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP)

Dogus Aripinar

«Μέσα και από τις αποφάσεις της συνέλευσης της νεολαίας του BKP, υποστηρίζουμε πλήρως τους δύο ηγέτες στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος στις 11 του Φλεβάρη του 2014 . Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε μια απόφαση για το ζήτημα της ιδιοκτησίας στο περιουσιακό, τα ζητήματα διοίκησης, αλλά και το θέμα των εγγυήσεων που θα μας φέρει τελικά στο δημοψήφισμα και τη λύση. Πιστεύουμε ότι οι πυλώνες της συμφιλίωσης μπορεί να μετατραπούν σε ένα κοινό παρονομαστή και να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές, γιατί στην πραγματικότητα αυτές είναι τα κύρια εμπόδια στο δρόμο για τη συμφιλίωση. Ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα ολοκληρωθούν με τον πλέον βέλτιστο τρόπο που τελικά θα επιταχύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε δημοψήφισμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η αποτυχία εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό θα φέρει την τ/κ κοινότητα σε χειρότερες συνθήκες και το πιο σημαντικό είναι ότι θα εξαλείψει την ελπίδα στις καρδιές των δύο κοινοτήτων για μια ενωμένη Κύπρο. Η κυπριακή νεολαία έχει πολλά καθήκοντα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Σε μια σύγκριση με το 2004, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται σχετικά πολύ ισχυρότερες σχέσεις με την κοινότητα των Ε/κ και έχουμε ένα υγιή διάλογο. Είμαστε πιο κοντά από ό, τι πριν και θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό.

Πρέπει να εξοικειωθούμε ο ένας με τον άλλο, όμως, περισσότερο. Να εστιάσουμε σε ό,τι έχουμε κοινό που μπορεί να μας φέρει κοντά, αντί να βλέπουμε μόνο τις ασήμαντες διαφορές που έχουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την αλλαγή να έρθει ως δια μαγείας γύρω μας, αν εμείς δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Η αλλαγή ξεκινά από τους εαυτούς μας. Πρέπει να μαζικοποιήσουμε περισσότερο τις κοινές ημερίδες, συναντήσεις, τις διαδηλώσεις και τις δικοινοτικές εκδηλώσεις. Πρέπει να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε από κοινού σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Να προωθήσουμε την ειρήνη και την πολυπολιτισμικότητα στους γύρω μας και να καλέσουμε κι άλλους ανθρώπους σε αυτό το κίνημα.

Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων και στις δύο κοινότητες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε φανατικές ιδέες, ελπίζοντας οι δύο κοινότητες να αναπτύξουν μια ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους, σαμποτάροντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εμείς πρέπει να ενωθούμε, με όπλο μας την ισχυρή αλληλεγγύη που θα πάει πέρα από τα οδοφράγματα. Μαζί μπορούμε να σταθούμε, διαιρεμένοι θα πέσουμε».


Το τέλος του δρόμου για μας σημαίνει επανένωση

Mertkan HaMit
εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη (Dayanışma)

Mertkan HaMit

«Ως Αλληλεγγύη συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πρόοδο στη διαδικασία των συνομιλιών. H κοινή δήλωση των δύο ηγετών είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι επισημαίνει ακόμα το τέλος του έτους για λύση, ως ένα ευκρινή στόχο. Αυτό που είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν, είναι ότι είμαστε κοντά στο «τέλος του δρόμου», όπως στο παρελθόν είχε αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Για εμάς, τέλος του δρόμου σημαίνει η επανένωση της Κύπρου, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις στα τέσσερα κεφάλαια (ΕΕ, Οικονομία, Ενέργεια, Διακυβέρνηση). Φαίνεται πως ό, τι έχει μείνει μπορεί να βελτιωθεί λίγο περισσότερο μέσω της διαδικασίας του δούναι και λαβείν. Για εμάς, η διαδικασία του δούναι και λαβείν πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την εδαφική προσαρμογή. Αυτή θα είναι η αποφασιστική εξέλιξη, ενώ η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συμμετοχή των άλλων μερών.

Υπάρχει βούληση για την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση του νησιού. Σήμερα είναι βέβαιο ότι πρέπει να ξεκινήσει η πραγματική δουλειά. Κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας και η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα είναι μια ενημερωτική συνεδρία για να ζητήσει περαιτέρω εμπλοκή του εαυτού του.

Γνωρίζουμε ότι η ε/κ πλευρά είναι ενάντια στην επιδιαιτησία. Αν η διαιτησία δεν μπει υπό τη δέσμευσή του, σημαίνει πως καλώντας τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα διευκολυνθεί η επίτευξη ευρύτερης συζήτησης. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να δούμε ότι ο ρόλος του ως μεσολαβητή θα περιλαμβάνει την πρόσκληση των συγγενών μερών, με σκοπό την επίλυση της όποιας σύγκρουσης. Το στοιχείο που λείπει είναι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των πολιτικών κομμάτων και των συνδικάτων και στις δύο πλευρές.

Μια αποτελεσματική εκστρατεία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ένα ΝΑΙ και στις δύο πλευρές. Η κινητοποίηση των απλών ανθρώπων για την θετική ψήφο είναι σημαντική. Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο να ενημερωθούμε οι πολίτες για το τι πρόκειται να ψηφίσουμε. Θα πρέπει να έχουν σαφή κατανόηση του σχεδίου.

Για το λόγο αυτό αρχίσαμε να σχηματίζουμε μια ευρύτερη ομάδα επαφής για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy