Μηχανή καφέ ταξίδεψε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επιτέλους, πραγματικός καφές για τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, οι οποίοι ανέμεναν με ανυπομονησία την άφιξη του μη επανδρωμένου εμπορικού διαστημικού σκάφους SPACE X, που μετέφερε 2.000 κιλά σε τρόφιμα και άλλα υλικά που χρειάζονται οι αστροναύτες.

Είναι η πρώτη φορά που μια πραγματική μηχανή καφέ ταξίδεψε στο διάστημα προς μεγάλη χαρά των αστροναυτών, οι οποίοι για δεκαετίες τώρα συμβιβάζονταν με καφέ σε σκόνη.

Ωστόσο, από την προηγούμενη Παρασκευή έχουν στη διάθεσή τους μια πραγματική μηχανή καφέ με την ονομασία ISSPresso, την οποία σχεδίασε η Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος μαζί με την εταιρεία Lavazza, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο κάθε αστροναύτη, κυρίως των Ιταλών αστροναυτών.

“`Ενας πραγματικός καφές εσπρέσο ήταν το μόνο πράγμα που μου έλειψε όταν υπηρετούσα στον ΔΔΣ”, είπε το 2013 ο Ιταλός αστροναύτης του ΔΔΣ Λούκα Παρμιτάνο, ο οποίος με τη δήλωσή του αυτή έδωσε την έμπνευση για την πρώτη μηχανή καφέ στο διάστημα.

Το σκάφος SPACE X υποδέχθηκε στον ΔΔΣ η συμπατριώτισσα του Παρμιτάνο, Σαμάνθα Κριστοφορέτι, καθιστώντας το θέμα “καφές στο διάστημα” καθαρά ιταλική υπόθεση.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται στο διαστημικό σταθμό δύο Αμερικανοί της NASA, τρεις Ρώσοι της Roscosmos και η Ιταλίδα της ESA.

Σημειώνεται ότι το SPACE X ιδρύθηκε το 2002 με στόχο τη μείωση του κόστους διαστημικών μεταφορών με απώτερο σκοπό την αποίκηση του πλανήτη Αρη. Το σκάφος έγραψε ιστορία το 2012, όταν κατέστη το πρώτο ιδιωτικής εταιρείας διαστημόπλοιο με εμπορικό φορτίο που έφτανε στον ΔΔΣ. Προηγουμένως, την προμήθεια του ΔΔΣ αναλάμβαναν οι κυβερνήσεις.

Την Παρασκευή μετέφερε στον ΔΔΣ μια μηχανή εσπρέσο, έτοιμα πακέτα τροφίμων και μια σειρά από υλικά για επιστημονικά πειράματα που στοχεύουν στο να μελετήσουν τις αλλαγές στην όραση, των μυών και των οστών σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας.

 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ)

Τι είναι όμως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ);

Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων. Κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.

Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς. .

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 ) και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.

Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy