Μηδέν εις το πηλίκον για την αναβάθμιση του νοσ. Κυπερούντας

Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία ελλοχεύει ο τρόπος νοσηλείας των ασθενών με φυματίωση στο νοσοκομείο Κυπερούντας.

Σε άμεσο κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό, προειδοποιεί ο Δρ. Γεώργιος Γεωργιάδης, διευθυντής της Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Οπως, μάλιστα, ανέφερε «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κλινική αντίκειται στις οδηγίες της ΕΕ προειδοποιώντας με κυρώσεις εάν το όλο θέμα βγει προς τα έξω. Ενδεικτικά ανέφερε πως οι ασθενείς νοσηλεύονται σε δωμάτια με τρείς ή τέσσερις κλίνες παρά το γεγονός ότι -λόγω του ότι πρόκειται για μολυσματική ασθένεια- θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε μονόκλινα δωμάτια.

Χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας τέθηκε για άλλη μια φορά η ανάπτυξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπερούντας το οποίο σύντομα, όπως λέχθηκε, θα μετονομαστεί σε περιφερειακό νοσοκομείο Τροόδους καθότι εξυπηρετεί πέραν των 100 κοινοτήτων της περιοχής. Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε επείγουσα έκκληση σε όλους τους αρμοδίους να προχωρήσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

Για τον ίδιο είπε, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δημιουργία πνευμονολογικής-φυματιολογικής κλινικής που να λειτουργεί στη βάση των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών. Υπογράμμισε επίσης πως το Νοσοκομείο Κυπερούντας είναι υποστελεχωμένο τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περισσότερους ιατρούς και νοσηλευτές.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Δρ. Πέτρος Μάτσας μίλησε για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη- εννοώντας βεβαίως την Πνευμονολική Κλινική και την στελέχωση του νοσοκομείου με επαρκές προσωπικό.

Στο μεταξύ ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε και στα κέντρα υγείας λέγοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για την αναβάθμισή τους. Πρέπει, είπε, να πάψουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα με έναν ιατρό να γυρίζει από τη μια κοινότητα στην άλλη εξετάζοντας ασθενείς.

Να σημειωθεί πως υπήρχε εγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό για τη δημιουργία Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Κυπερούντας. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε αλλά ακυρώθηκε λόγω του ότι οι προσφορές ξεπερνούσαν κατά ένα εκατομμύριο ευρώ το εγκεκριμένο κονδύλι, ύψους 2.5 εκ. ευρώ.

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με την Διευθύντρια των Δημοσίων Εργων, διορίστηκε Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για να εξευρεθεί η χρυσή τομή.

Τέλος Αυγούστου, οι δύο προσφοροδότες παρέδωσαν αναθεωρημένη την προσφορά τους. Και πάλι όμως, όπως ανέφερε η Ελενα Σοφοκλέους που συμμετέχει στην Επιτροπή, υπήρχε μεγάλη απόκλιση.

Με συγκεκριμένες υποδείξεις η Επιτροπή ζήτησε εκ νέου από τους ενδιαφέρομενους να υποβάλουν νέα πρόταση η οποία αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy