Μηδενική ανοχή στη διαφθορά και αξιοκρατία!

Του Θεοχάρη Μασούρα*

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του επέδειξε μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Για να τεκμηριώσει μάλιστα τη θέση του, ισχυρίστηκε ότι επί διακυβερνήσεώς του οδηγήθηκαν στη φυλακή και δικοί του άνθρωποι. Ισχυρίζεται ακόμη ότι κατά την πενταετή διακυβέρνηση του τόπου, υπήρξε πλήρης αξιοκρατία!

Αν, όμως, νοηματοδοτεί τις έννοιες διαφθορά και αξιοκρατία, όπως τα έγκυρα λεξικά, τότε κάθε άλλο από μηδενική ανοχή επέδειξε στη διαφθορά και ούτε υιοθέτησε αξιοκρατική πολιτική. Θα επιχειρήσω να αποδείξω την άποψή μου αυτή.

Ας εξετάσουμε πρωτίστως την επίδειξη δήθεν μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Μήπως ο Πρόεδρος δεν παραβίασε τους νόμους προς ιδιωτικό όφελος; Μήπως δεν χρησιμοποίησε το ψέμα για να καλύψει είτε τον εαυτό του είτε τους ανθρώπους του; Μήπως υπήρξε παράδειγμα και πρότυπο αδιάφθορου κατά την πενταετή θητεία του;

Ποιος δεν θυμάται την πληροφόρηση που έτυχαν μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος, πριν το κούρεμα καταθέσεων; Ποιος δεν θυμάται τη μαζική εκροή εκατομμυρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα, από δικούς του ανθρώπους; Πόσο αδιάφθορος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος, όταν οικειοποιήθηκε εκκλησιαστικό οικόπεδο, δίπλα από το σπίτι του;

Πόσο αδιάφθορος μπορεί να είναι, όταν συγκάλυψε τους δικηγόρους του προσωπικού του γραφείου, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ενώπιόν του, με ψευδή ονόματα; Οι δύο δικηγόροι του γραφείου του, ως γνωστόν, ήταν εκπρόσωποι της RYANAIR, η οποία επεδίωκε να εξαγοράσει τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Πόσα εκατομμύρια κέρδισε το γραφείο του απ’ αυτή την απάτη; Μήπως το δικηγορικό του γραφείο, το οποίο ασχολείται κυρίως με ρωσικές εταιρείες, προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας ή μήπως αποκομίζει από τους Ρώσους εκατομμύρια και αφορολόγητα κέρδη; Μη μας πει ο Πρόεδρος ότι η ρωσική επενδυτική εταιρεία βρέθηκε τυχαία στο χωριό του, Πέρα Πεδί, μόνο και μόνο για σκοπούς επενδύσεων…

Μήπως η απόκρυψη της οικογενειακής του περιουσίας για σκοπούς φορολόγησης και πόθεν έσχες δεν συνιστά διαφθορά; Η καλπονοθεία που έστησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί δύο χρόνια πριν τις εκλογές, για να προωθήσουν την υποψηφιότητά του, έγινε χωρίς δούναι και λαβείν; «Η διαφθορά βασιλεύει», ανέφεραν με οργή ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στις 4 Δεκεμβρίου 2017.

Μίλησαν και οι δύο για διαφθορά στην άμυνα, στα δημόσια έργα και στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Στιγμάτισαν τη χαλάρωση των πολεοδομικών ζωνών, την ευνοϊκή μεταχείριση των πλούσιων φορολογουμένων και την κατάχρηση της αγοράς τεμαχίων γης, των οποίων η αξία θα ανέβαινε. «Διαφθορά παντού και ισχυρή αντίσταση από το κατεστημένο», αναφώνησε ο Γενικός Ελεγκτής.

Ας εξετάσουμε, όμως, και το θέμα της αναξιοκρατίας, μορφή της διαφθοράς που επί διακυβερνήσεως του Προέδρου θεσμοθετήθηκε: διορισμός στη θέση βοηθού Εισαγγελέα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, επιστήθιου φίλου του, που τελικά βρέθηκε στη φυλακή, παρά την προεδρική αθωωτική μαρτυρία.

Τι να πούμε για τη σύγκρουση του Προέδρου με τον Γενικό Εισαγγελέα, τη Βουλή, τον Γενικό Ελεγκτή και τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, λόγω αναξιοκρατικών διορισμών; Πόσοι πολίτες, που δεν ανήκουν στο ΔΗΣΥ, διορίστηκαν σε θεσμικά όργανα ή σε διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών;

Κύριε Πρόεδρε, μην ομιλείτε για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και για προώθηση της αξιοκρατίας, γιατί αποτύχατε παταγωδώς. Εκτός κι αν σημασιοδοτείτε κατά το δοκούν τις έννοιες. Αν όμως φτάσαμε σε σημείο εννοιολογικής ασυνεννοησίας, τότε υπάρχει ηθική κρίση, καθότι διαφθορά και αξιοκρατία είναι δίδυμες αδελφές της ηθικής.

Ένας είναι ο ομφάλιος λώρος και των δύο εννοιών. Είναι ήσσονος σημασίας ποια έννοια προηγείται από τις δύο. Εάν πιστεύετε όμως ότι υπήρξατε αδιάφθορος και αξιοκράτης, τότε επαναδιεκδικήστε τις εκλογές!

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy