MIGS: Να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να μεταφράσει την επίδειξη πολιτικής βούλησης με την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης – Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας – σε συγκεκριμένες ενέργειες, διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα είναι ασφαλείς από τη βία, αναφέρει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS).

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι στις 16 Ιουνίου 2015 η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης 4 χρόνια μετά το άνοιγμά της για υπογραφές στις 11 Μαΐου 2011.

Σημειώνοντας ότι για χρόνια τώρα ασκούσε πολιτική πίεση για υιοθέτηση της Σύμβασης στην Κύπρο, το Ινστιτούτο χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις της.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την πρώτη νομικά-δεσμευτική ευρωπαϊκή σύμβαση, η οποία εστιάζει συγκεκριμένα στη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Υπενθυμίζει ότι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και ορατές κάθε μέρα και στην Κύπρο, 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, το 28% των Κυπρίων γυναικών υπέστη κάποια μορφή κακοποίησης από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο ενώ το 82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και κορίτσια. Επίσης διαπράχθηκαν 30 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Σύμβαση μπορεί να τεθεί σε πλήρη ισχύ στην Κύπρο μόλις επικυρωθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy