Μικρή υποχώρηση στην ανταγωνιστικότητα για Κύπρο

Tην τρίτη έκδοση του δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας για 263 περιφέρειες της ΕΕ, μια μελέτη που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων των περιφερειών, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οποία δείχνει ότι η Κύπρος καταγράφει απώλειες στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα κατά -0,49.

Σε γενικές γραμμές για την ΕΕ τα αποτελέσματα του 2016 είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα του 2013.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για ένα πολυκεντρικό μοντέλο στο οποίο οι ισχυρές πρωτεύουσες και οι μητροπολιτικές περιοχές αποτελούν τους κύριους μοχλούς της ανταγωνιστικότητας.

Δευτερογενή αποτελέσματα διαφαίνονται στις περισσότερες περιφέρειες της βορειοδυτικής Ευρώπης, αλλά είναι πολύ λιγότερο εμφανή στις περιφέρειες της νοτιοανατολικής ΕΕ.

Παρατηρούνται υψηλά επίπεδα διακυμάνσεων εντός της κάθε χώρας σε πολλές περιπτώσεις που οφείλονται στη σαφή υπεροχή της περιφέρειας της πρωτεύουσας έναντι των άλλων περιφερειών της χώρα

Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, που δημοσιεύτηκαν το 2010 και το 2013, η Μάλτα και πολλές περιφέρειες στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, ενώ οι επιδόσεις επιδεινώθηκαν στην Κύπρο και σε περιφέρειες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και πιο πρόσφατα στις Κάτω Χώρες.

Στις ανατολικές περιφέρειες της ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η κατάταξη της μιας περιφέρειας της χώρας μειώθηκε κατά -0,49 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη επίδοση. H Κομισιόν χρησιμοποιεί ένα σύστημα μέτρησης που ονομάζει Regional Competitiveness Index – δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητάς (RCI). Ο δείκτης μπορεί να λαμβάνει τιμές από 0 ως 100 μονάδες.

H Kύπρος κατατάσσεται 184η από το σύνολο των 263 περιφερειών, με δείκτη RCI 37,1. Βρίσκεται στο 85% του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος στην ΕΕ με θέση 152 από 263 περιφέρειες και βρίσκεται στην 3 κατηγορία ανάπτυξης (από τα 5 επίπεδα που υπάρχουν).

H Kύπρος βρίσκεται στην πράξη στο ίδιο επίπεδο με περιφέρειες όπως οι εξής: Basse-Normandie, Malta, Sjælland, Nord Pas de Calais, Chemnitz, Castilla y León, Auvergne, Devon, Sachsen-Anhalt, West Midlands, Derbyshire & Nottinghamshire, Thüringen, Abruzzo, Border, Midland & Western και Poitou-Charentes.

H Κομισιόν συγκρίνει την Κύπρο με τις παραπάνω 15 περιφέρειες και βρίσκει ότι υστερεί σε μακροοικονομική σταθερότητα, υποδομές, βασική εκπαίδευση, τεχνολογική ετοιμότητα και καινοτομία, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα στους θεσμούς, ανώτατη εκπαίδευση, αγορά εργασίας, μέγεθος αγοράς, εξειδίκευση επιχειρήσεων και υπερτερεί μόνο στον τομέα της υγείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy