Μήνας Ιστορίας της Γυναίκας

Της Καθλήν Αν Ντόχερτυ *

Φέτος σηματοδοτείται ο 105ος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Στα πρώτα της χρόνια η Μέρα τιμούσε το κίνημα δικαιωμάτων της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και του τερματισμού των διακρίσεων στο χώρο εργασίας. Τώρα η Μέρα γιορτάζεται ως μέρος του Μήνα Ιστορίας της Γυναίκας κάθε Μάρτιο, τιμώντας τις συνεισφορές που έχουν κάνει οι γυναίκες σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, από την κοινωνία των πολιτών σε αιρετά αξιώματα, καθώς και από τις τέχνες στις επιστήμες.

Παρόλο που αποτελούν περισσότερο από το 50% εκατόν του παγκόσμιου πληθυσμού, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποαντιπροσωπεύονται σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και δημόσιας ζωής. Σήμερα, μόνο 22% των βουλευτών παγκοσμίως είναι γυναίκες και λιγότερο από 20% είναι υπουργοί. Από το 1992 οι γυναίκες έχουν εκπροσωπήσει λιγότερο από τρία τοις εκατόν των μεσολαβητών και οκτώ τοις εκατόν των διαπραγματευτών σε μείζονες ειρηνευτικές διαδικασίες. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, τα Ηνωμένα Εθνη υιοθέτησαν τον Οκτώβριο του 2000 το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο επαναβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση διενέξεων, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οικοδόμηση ειρήνης, διαφύλαξη ειρήνης, ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις και ανοικοδόμηση σε περιόδους μετά από συγκρούσεις.

Οσον αφορά την Κύπρο είμαι πολύ περήφανη και αποτελεί τιμή για μένα να υπηρετήσω ως η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα πρέσβης σε αυτή την όμορφη χώρα. Με συναρπάζει που βλέπω μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή αφοσιωμένη σε θέματα φύλου. Η καθιέρωσή της αποτελεί αναγνώριση για το σημαντικό ρόλο των γυναικών στην επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου. Οι εμπειρίες των Κυπρίων γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, προσφέρουν μοναδική αντίληψη σε σχέση με ένα βιώσιμο τρόπο επίλυσης της μακροχρόνιας διαίρεσης του νησιού.

Πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει και θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση. Γυναίκες στην Κύπρο δείχνουν επίσης το δρόμο στην κοινωνία των πολιτών. Για παράδειγμα, πρόσφατα είχα την τιμή να φιλοξενήσω τέσσερις σημαντικές γυναίκες, που όλες έχουν προταθεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο για το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους.

Η Αννα Αριστοτέλους, η Ιρίνα Μπελίκοβα, η Αντρούλα Χριστοφίδου-Ενρίκες και η Μίνε Γιουτσέλ είναι πρότυπα και δυνατά παραδείγματα για το πώς οι γυναίκες μπορούν να μεταμορφώσουν τις κοινότητές τους. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες γυναίκες σαν και αυτές και προσωπικά αντλώ θάρρος από τις ιστορίες τους. Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η πολιτική και οικονομική συμμετοχή των γυναικών; Οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορούν να εφαρμόσουν νέους νόμους και να βελτιώσουν υπάρχοντες για να τερματιστεί η διάκριση εναντίον των γυναικών.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν προγράμματα που βοηθούν τις γυναίκες να υπερπηδήσουν εμπόδια που ιστορικά είναι μπροστά τους. Επιχειρηματικοί ηγέτες μπορούν να αλλάξουν πολιτικές των εταιρειών για να κάμουν πιο εύκολα τα πράγματα για εργαζόμενες οικογένειες. Επιχειρηματίες μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για το πού βρίσκονται τα εμπόδια και να τείνουν χείρα βοηθείας σε γυναίκες που ανεβαίνουν την κλίμακα. Ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να αντιληφθεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και να βοηθήσουν να ποσοτικοποιηθούν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της ισότητας των φύλων. Και η κοινωνία των πολιτών μπορεί να μας καθιστά υπεύθυνους για τις υποσχέσεις μας, να πιέζει για νέες δεσμεύσεις και να ρίξει φως στις καθημερινές πραγματικότητες των γυναικών και κοριτσιών.

Κατά το Μήνα Ιστορίας της Γυναίκας θυμόμαστε τις γυναίκες του παρελθόντος, αλλά επίσης τιμούμε και τις γυναίκες του σήμερα. Και μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για τις γυναίκες του αύριο. Πιο σημαντικό όμως, μπορούμε να υποσχεθούμε να κάνουμε την αλλαγή, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος μας μπορεί να φτάσει στις πλήρεις δυνατότητές του μόνο όταν και τα δύο μισά των κοινωνιών μας ενδυναμωθούν να φτάσουν τις δικές τους.

* Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy