Μηνιαίο επίδομα θα παίρνουν γιατροί των Α’ Βοηθειών

Πράσινο φως στη συμπλεγματοποίηση αγροτικών κέντρων υγείας

Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου τοποθετήθηκε, χθες, με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο πρότασης του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει πρόσθετο μηνιαίο επίδομα, ύψους 500 ευρώ, για τους λειτουργούς υγείας που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλά και για τους ιατρούς των αγροτικών κέντρων υγείας και του Νοσοκομείου Κυπερούντας.

Ως γνωστόν, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών είχε θέσει ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας την παροχή κινήτρων στους ιατρικούς λειτουργούς απομακρυσμένων από τις αστικές περιοχές ιατρικών κέντρων, καθώς και αυτών που εργάζονται στα ΤΑΕΠ.

Το Υπουργείο Υγείας έδειξε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και προχώρησε με πρόταση η οποία έλαβε χθες το πράσινο φως. Στην εν λόγω πρόταση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Χ», περιλαμβάνεται επίσης η συμπλεγματοποίηση των αγροτικών κέντρων υγείας, καθώς και η δημιουργία νέων σταθμών ασθενοφόρων. Ενισχύεται παράλληλα η κοινοτική νοσηλευτική προς εξυπηρέτηση των ανθρώπων της υπαίθρου που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι και μειώνονται οι επισκέψεις ιατρών και φαρμακοποιών στις ορεινές περιοχές.

Σε σχέση με τη συμπλεγματοποίηση των ιατρικών κέντρων των αγροτικών περιοχών η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προνοεί τη δημιουργία τεσσάρων συμπλεγμάτων ως εξής:

1. Πάχνας-Αυδήμου-Ομόδους

2. Κυπερούντας-Ευρύχου-Αγρού-Πλατρών

3. Κοφίνου-Λευκάρων

4. Κλήρου-Παλαιχωρίου

Από τις βασικές πρόνοιες της πρότασης είναι η λειτουργία σε κάθε σύμπλεγμα ενός Κέντρου Υγείας έως αργά το απόγευμα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο σύμπλεγμα θα λειτουργεί το απόγευμα το ιατρικό κέντρο στην Πάχνα, στο δεύτερο το Νοσοκομείο Κυπερούντας, στο τρίτο το Κέντρο Υγείας Κοφίνου και στο τέταρτο το Κέντρο Υγείας Κλήρου. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων σταθμών ασθενοφόρων σε σημεία των ορεινών περιοχών, στην εγκριθείσα πρόταση περιλαμβάνεται η δημιουργία σταθμού στην περιοχή Μονιάτη-Πάχνας. Ενισχύονται παράλληλα οι υφιστάμενοι σταθμοί ασθενοφόρων του νοσοκομείου της Πάφου, του Αγροτικού Κέντρου Κοφίνου και του Κέντρου Υγείας του Πύργου.

Κοστολογήθηκαν οι ανάγκες σε προσωπικό

Τόσο για τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας όσο και για τους σταθμούς ασθενοφόρων το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε κοστολόγηση των αναγκαίων προσλήψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και γραφειακό προσωπικό. Πάντως, γιατροί και νοσηλευτές έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στη λειτουργία απογευματινών ιατρείων, αρκεί αυτή η απόφαση να στηριχτεί εξ αρχής σωστά με τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, ώστε οι νέοι σχεδιασμοί να αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy