Μήνυμα ΑΚΕΛ προς Ιωνά, ο οποίος ζητά παρακολούθηση των τηλεφώνων

Αξιοποιήστε πρώτα τα όπλα που έχετε.

 

Δεν έδωσε δείγματα γραφής για αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαλείων που διαθέτει η Αστυνομία για να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, οπότε δεν μπορεί να ζητεί και επιπρόσθετα νομοθετικά όπλα τη στιγμή που εκείνα που διαθέτει δεν τα έχει χρησιμοποιήσει, υπέδειξε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ζητεί νέες νομοθετικές αλλαγές και δυνατότητα στην Αστυνομία παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιωνά Νικολάου πως το ΑΚΕΛ για να συζητήσει την παραχώρηση οποιωνδήποτε άλλων εργαλείων στην Αστυνομία πρέπει πρώτα να πειστεί ότι αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που της δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και τα οποία είναι πολλά, και ότι αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτει.

Η εκτίμηση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχει σωστή αξιοποίηση ούτε των νομοθετικών εργαλείων που διαθέτει η Αστυνομία, ούτε και του ανθρώπινου δυναμικού, οπότε δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για νέα νομικά όπλα, με τα οποία δυνατό να υπάρξει κατάχρηση και χρήση σε βάρος των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «με συνταγματικές τροποποιήσεις και με αλλαγές στη νομοθεσία, και μάλιστα με δικλίδες ασφαλιστικές λιγότερες απ’ ό,τι υπάρχουν σε άλλες χώρες, έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα στο αστυνομικό Σώμα και λυπούμαι να πω ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα μέχρι σήμερα και αυτό οφείλεται, κατά την άποψή μας, στο γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι στα διάφορα πόστα, έτσι ώστε να αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα του Σώματος».

 

Διεφθαρμένοι και επίορκοι αστυνομικοί

Από πλευράς του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από τη διαχρονική εξέλιξη του εγκλήματος, τους λόγους που οδήγησαν στο να ενταθούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομίας, καθώς και για τον διαχρονικό τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία λειτούργησε για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος. Ενημέρωσε επίσης για τη λειτουργία της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, σημειώνοντας πως μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία αναμένεται ότι «θα αρχίσουν να αποξενώνονται και να φεύγουν από την Αστυνομία όλοι εκείνοι που εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς».

 

Κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ ο υπουργός

Ο κ. Ιωνάς Νικολάου υποστήριξε ότι οι σημερινές δυνατότητες της Αστυνομίας φτάνουν μέχρι ένα σημείο και δεν μπορεί να φτάσει στην κορφή μιας εγκληματικής πυραμίδας. Και αυτό, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Νικολάου, μπορεί να γίνει μόνο με το να παραχωρηθεί δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ζητώντας έγκριση σχετικού νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Παραδέχθηκε ότι δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ούτε ο θεσμός των υπό κάλυψη αστυνομικών, ούτε και η δυνατότητα που υπάρχει για την καταγεγραμμένη επικοινωνία, ζητώντας τώρα το δικαίωμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση από τα υπόλοιπα κόμματα εκτός του ΑΚΕΛ, του οποίου, όπως είπε, κατανοεί πλήρως τους ενδοιασμούς του. Πρόκειται, κατέληξε για μια δύσκολη νομοθεσία που θα χρειαστεί να γίνει πολλή συζήτηση ώστε να διαμορφωθεί και να προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια μια νομοθεσία η οποία θα περιλαμβάνει εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες που είναι αναγκαίες για να περιορίσουν ή να αποκλείσουν οποιανδήποτε καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy