Μήνυμα του ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Μέρα Νερού

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Η κρίση του νερού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο κίνδυνο σε σχέση με τις επιμέρους επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην κοινωνία.

Σήμερα 663 εκατομμύρια άνθρωποι -1 στους 10- δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι -1/3 του παγκοσμίου πληθυσμού- ζουν χωρίς πρόσβαση σε χώρους υγιεινής.

Στην Κύπρο η έλλειψη νερού προκαλεί μεγάλα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης τα οποία επιλύονται με τεχνητές μεθόδους, πολλές φορές με μεγάλο κόστος. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος ερημοποίησης του νησιού παραμένει μεγάλος.

Η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και ιδιαίτερα το θέμα της επαρκούς και υγιεινής ύδρευσης, αποτελεί το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη όλων των τελευταίων διεθνών διασκέψεων. Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος ή τις οικολογικές διαστάσεις του υδατικού προβλήματος προωθούνται πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και αποχέτευσης ανά το παγκόσμιο.

Οι πολιτικές αυτές, που επιβάλλονται μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το εμπόριο Υπηρεσιών ( GATS), έχουν ως στόχο τη μετατροπή των απαραίτητων πόρων για την ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών του ανθρώπου σε τομείς κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το νερό είναι φυσικός πόρος στον οποίο δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες του τόπου αλλά και παγκόσμια. Μόνο τότε θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η διαχείρισή του απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό
Ανάμεσα σε άλλα, το ΑΚΕΛ προτείνει :

  • Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής.
  • Την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, που αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

Το νερό είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας του τόπου μας, ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ποιοτική αναβάθμιση, την ορθολογική διαχείριση και τη σωστή χρήση του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy