Μηνύματα κατά εναρμόνισης φορολογικών συντελεστών στην ΕΕ έστειλε ο ΥΠΟΙΚ

Τον προβληματισμό του από προτάσεις που αφορούν την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών των χωρών μελών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο Υπουργός των Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, καθώς και για την τάση για κεντροποίηση και υπερβολικές ρυθμίσεις στους οικονομικούς τομείς.
 
Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, με θέμα “Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πολιτικά και οικονομικά ζητήματα επαναπροσδιορίζονται”, ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το πως θα δράσουμε σήμερα στους κόλπους της ΕΕ,  ίσως αποδειχθεί κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης, θεωρώντας ως πρώτο βήμα την αναγνώριση των λαθών και ελλείψεων της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 
Θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι, είπε, να αναγνωρίσουμε που έχουμε κάνει λάθος στροφή και που λάθος κατεύθυνση από τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την ελευθερία, την ελευθερία διακίνησης προσώπων και αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου.
 
Εξέφρασε δε την άποψη πως μέσα από τα χρόνια, ένα “αόρατο χέρι” έχει φορτώσει τους οικονομικούς τομείς με υπερβολική ρύθμιση, ενώ “η συνετή αρχή της επικουρικότητας χάνει συνεχώς έδαφος από την κεντροποίηση”.
 
Αυτή η τάση, συνέχισε, διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας, κάνοντας τες πιο άκαμπτες και αυτό σχετίζεται, επίσης, με την αργή και εύθραυστη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, μετά την οικονομική κρίση.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε πως πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κοινωνική συνοχή, “που θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες των πολιτικών μας στόχων”, δεν εξυπηρετείται ούτε από την υπερβολική γραφειοκρατία, ούτε από την  υπερβολική ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Το ίδιο ισχύει για τη φορολογία, είπε ο κ.Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως, βασική πτυχή της οικονομικής πολιτικής της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια, ήταν η διατήρηση της φορολογικής βεβαιότητας και σταθερότητας.
 
“Η διατήρηση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώς, είναι ένα κρίσιμο προαπαιτούμενο για νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο καταφέραμε να εξαλείψουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς αύξηση της φορολογίας, αλλά με την εξυγίανση και τη μείωση  των κρατικών δαπανών.
 
Σημείωσε ακόμη πως “έχουμε προωθήσει 15 μέτρα με τα οποία έχουμε μειώσει ή ακόμη καταργήσει φόρους και τα οποία έδωσαν ελκυστικά φορολογικά κίνητρα” και πρόσθεσε ότι “αυτή η πολιτική πέτυχε μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που πρόσφεραν στους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, στους πραγματικούς πρωταθλητές και οδηγούς της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης να έχουν τώρα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ”.
 
Η Κύπρος ωστόσο είναι μια από τις μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι το συνολικό φορολογικό βάρος στην ΕΕ είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
 
“Ωστόσο, κάποιες ιδέες οι οποίες κυκλοφορούν,  περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό των φορολογικών συντελεστών ή την υιοθέτηση ενός νέου ευρωπαϊκού φόρου ή ακόμη την σημαντική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού”, συμπλήρωσε.
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ακόμη πως ο ίδιος δεν είναι ενάντια στην κάλυψη των κενών που επιτρέπουν σε εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και στηρίζει πλήρως τις δράσεις για ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών.
 
“Οι ανησυχίες μου βασίζονται σε δυο πτυχές, η μια σχετίζεται με την πολιτική κατεύθυνση επιβολής ψηλών φορολογιών και υπερβολικής γραφειοκρατίας και  ρύθμισης, που φαίνεται να καθιστούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες λιγότερο ανταγωνιστικές ,σε ένα συνεχόμενα παγκοσμιοποιημένο κόσμο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος το βρίσκει παράξενο που ” οι υποστηρικτές της φορολογικής εναρμόνισης φοβούνται έναν αγώνα προς τα κάτω αλλά δεν φαίνεται να ανησυχούν τόσο για τον αγώνα προς τα πάνω”.
 
Από την άλλη, συνέχισε ο κ.Γεωργιάδης, “ανησυχώ για τη δημοκρατική νομιμότητα της διαδικασίας, καθώς η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι εδρασμένη σε εθνικές πολιτικές για τη νομιμότητα της”, ενώ τόνισε πως “αν υπάρχει περαιτέρω μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής προς το κέντρο, τότε το ίδιο το κέντρο πρέπει να λειτουργεί μέσω μιας διαφανούς και νομότυπης πολιτικής διαδικασίας”.
 
 Αναφερόμενος στο Brexit, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε διαφορετική άποψη με όσους το αντικρίζουν ως μια ευκαιρία για κούρσα περαιτέρω εμβάθυνσης της ΕΕ, αντιπροτείνοντας μια παύση περισυλλογής και πιο προσεκτικά και μελετημένα βήματα, που θα απολαμβάνουν αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμότητας.
 
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μπορέσουμε να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες και να απομακρύνουμε τους λαϊκιστές και τους ευρω-σκεπτικιστές,  είπε στην ομιλία του ο κ.Γεωργιάδης, προτείνοντας δε όπως η ΕΕ κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά να τα κάνει καλύτερα.
 
To “Limassol Economic Forum” θεωρείται το σηµαντικότερο οικονοµικό Συνέδριο που διοργανώνεται στην Κύπρο και απευθύνεται σε υψηλόβαθµα κυβερνητικά κι επιχειρηµατικά στελέχη, σε περιφερειακούς διευθυντές εταιρειών, επενδυτές, διαµορφωτές πολιτικής, οικονοµολόγους και ανθρώπους των κυπριακών και διεθνών ΜΜΕ.
 
Η φετινή θεματολογία του αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και γενικότερα το μέλλον της ΕΕ, τις επιπτώσεις του Brexit, το ρόλο της ηγεσίας της Ευρώπης, μέχρι και το πώς η εκλογή του Donald Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ, επηρεάζει τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy