Μηνύματα κατά της ξενοφοβίας από Παυλόπουλο, Βούτση

Μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας απήυθυναν από το συνεδριακό κέντρο του φιλολογικού συλλόγου «Αριστοτέλη» Φλώρινας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης οι οποίοι χαιρέτισαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το προσφυγικό από τον σύλλογο κατά την οποία βραβεύτηκε και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε «μεγάλη τραγωδία και μεγάλη πρόκληση» την προσφυγική κρίση σημειώνοντας ότι για τους Έλληνες τουλάχιστον έχει «διπλή ανάγνωση και διδαχή». Καταρχήν επειδή ως Έλληνες διδάσκουν και θα διδάσκουν όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση ότι «όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης στο λαό μας, υπερασπιζόμαστε πάντα τις αρχές και τις αξίες μας όπως ταιριάζει στην καταγωγή μας και την κληρονομιά μας», όπως οι πρόγονοι των Ελλήνων υπερασπίζονταν τους ικέτες, μια έννοια που είναι δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού, σημείωσε.

Κατά δεύτερον, υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος οι Έλληνες με τη στάση τους υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, γνωρίζοντας ότι «θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι κυρίως ο άνθρωπος. Και συνακόλουθα, αν αφήσουμε το φόβο και τα φοβικά σύνδρομα κάποιων – ευτυχώς μεμονωμένων – εταίρων μας να κυριαρχήσουν τότε η κρίση ανθρωπισμού θα υπονομεύσει τα θεμέλια της ΕΕ και την πορεία της προς την τελική ενοποίησή της».

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση εντός της Ευρώπης, κυρίως αλλά όχι μόνο στην ΕΕ, για την για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννάνε τις μαζικές προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και για τη διαχείριση των συνεπειών, δηλαδή την πολιτική υποδοχής, φιλοξενίας, ασφάλειας και μερικής ενσωμάτωσής τους.

Προσέθεσε ότι η απόφαση για ανάληψη του μερίσματος ευθύνης ανά χώρα όχι μόνο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και με αυστηρότητα, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί πιλοτική και ανοικτή για μεγάλη διερεύνηση και επέκτασή της. Και τόνισε ότι οι χώρες του Νότου και της Βαλκανικής πρέπει να συγκροτήσουν μέτωπα και ευρείες συμπαρατάξεις, που θα επιβάλουν την πολιτική των ανοικτών νότιων και ανατολικών διαδρόμων με ασφάλεια για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ευρώπη των φρακτών και του αποκλεισμού, το νέο φρούριο, που χτίζουν αντιλήψεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης, είναι ταυτόχρονα μια Ευρώπη-παράγοντας για παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής, για διαρκή έλλειψη αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της. Μπορεί να εξελιχτεί γρήγορα σε μήτρα διαλυτικών και συγκρουσιακών ρήξεων μέσα στον πυρήνα της.

Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να ηττηθεί και να απομονωθεί αυτή η εξέλιξη. Με συστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των αξιών του ανθρωπισμού και της ιστορικής ενόρασης, που μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις εκπροσωπούν.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy