Μίνως Χαραλάμπους: Πρόταση προοπτικής για να ανεβεί στο θρόνο της η Ομόνοια

Συνέντευξη στον Γιώργο Χατζηαντώνη

Ο Μίνως Χαραλάμπους, μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε με τον Σταύρο Παπασταύρου, αναλύει τις βασικές πρόνοιες της συμφωνίας, εξηγεί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν και παραθέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνει για την ομάδα και το σωματείο, σε σχέση με τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις του κόσμου της Ομόνοιας.

Πραγματικό το ενδιαφέρον του επενδυτή, ο οποίος δεν έχει ως αυτοσκοπό το κέρδος

Η πρόταση του υποψήφιου επενδυτή Σταύρου Παπασταύρου δίνει προοπτική στην Ομόνοια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που την ταλαιπωρούν. Το κυριότερο από αυτά είναι το οικονομικό, το οποίο επηρεάζει άμεσα και την πορεία της ομάδας σε σχέση με την προσπάθειά της να επανέλθει σε σταθερή τροχιά επιτυχιών, με απώτερο σκοπό να καταστεί ξανά μόνιμη πρωταγωνίστρια. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο Μίνως Χαραλάμπους, ένας από τους ανθρώπους που ήταν στη διαπραγματευτική ομάδα με τον Κύπριο επιχειρηματία σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην ετοιμασία πρότασης από τον επενδυτή που θα τεθεί ενώπιον των μελών του σωματείου για έγκριση στην έκτακτη εκλογική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου .

Ο κ. Χαραλάμπους μιλά εφ’ όλης της ύλης για ένα θέμα που απασχολεί τους χιλιάδες φίλους της Ομόνοιας και με τις τοποθετήσεις του δίνει απαντήσεις στα πάμπολλα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμπλοκής επενδυτή στο ποδοσφαιρικό τμήμα σε σχέση και με το μέλλον του σωματείου. Αναλύει τις βασικές πτυχές της πρότασης και εξηγεί τις πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που περιέχει η συμφωνία, προκειμένου να προστατευθεί το σωματείο και ταυτόχρονα να γίνει εφικτή η δημιουργία μιας ομάδας ικανής να ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των οπαδών της. Εξηγεί, επίσης, τις «κόκκινες γραμμές» που τέθηκαν από τη διαπραγματευτική ομάδα στις έντονες διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της πρότασης, προκειμένου να πληροί κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για το σωματείο όσο και για την ομάδα.

Μιλά ακόμα για την εμφάνιση του υποψήφιου επενδυτή και επισημαίνει την έντονη επιθυμία του Σταύρου Παπασταύρου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που δεν σχετίζεται μόνο με την προοπτική κέρδους που του παρέχεται αλλά και με την πρόθεσή του να επαναπατριστεί. Τονίζει, παράλληλα, ότι τον τελευταίο λόγο τον έχουν τα μέλη, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν στη Συνέλευση για τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιόν τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Χρειάζονται κεφάλαια…

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η πορεία οικονομικής και αγωνιστικής ανάκαμψης είναι η εισροή ρευστού στο ταμείο, κάτι που διασφαλίζεται μέσα από την πρόταση Παπασταύρου.

«Η Ομόνοια είναι σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική θέση. Τα χρέη και υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν δυσχεραίνουν τη λειτουργία του σωματείου γενικότερα και τη δυνατότητα να υπάρχει μια αξιόμαχη και αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα. Στο σημείο που βρισκόμαστε υπάρχουν τεράστια χρέη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εμπίπτει στα κριτήρια και η εξυπηρέτησή τους απορροφά μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα για τις τρέχουσες ανάγκες του ποδοσφαιρικού τμήματος. Πέραν από τα χρέη κριτηρίων, υπάρχουν επίσης και άλλα χρέη τα οποία πρέπει να εξυπηρετεί το σωματείο, που αφορούν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Αν δεν βρεθεί άμεσα κάποιος τρόπος να μπουν σημαντικά κεφάλαια στο σωματείο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί μια αξιόμαχη ποδοσφαιρική ομάδα, θεωρώ ότι το μέλλον θα είναι πάρα πολύ δύσκολο»

Πώς προέκυψε ο Σταύρος Παπασταύρου ως υποψήφιος επενδυτής για την Ομόνοια;

«Οι επαφές ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου μέσω κάποιου συνεργάτη που είναι προσωπικός φίλος του κ. Παπασταύρου. Μας πρότεινε να κάνουμε μια επαφή επειδή υπήρχε ενδιαφέρον από μέρους του να επενδύσει στην Ομόνοια. Επειδή αυτές τις ιστορίες τις άκουσα πολλές φορές στο παρελθόν, στην αρχή προσωπικά ήμουν πολύ διστακτικός, μέχρι να πεισθώ να επικοινωνήσω μαζί του. Μετά την πρώτη επικοινωνία όμως κατάλαβα πως η πρόθεσή του να έρθει στην Κύπρο και να επενδύσει στην Ομόνοια ήταν σοβαρή. Από εκεί ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια με κύριο στόχο να καταλήξουμε σε μια συμφέρουσα για το σωματείο συμφωνία. Έπρεπε να απαντήσω σε κάποιες γενικές ερωτήσεις του όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της Ομόνοιας, πόσα περίπου ήταν τα χρέη και οι ανάγκες, ούτως ώστε να καταλήξει σε κάποιο σκεπτικό. Όχι πρόταση, γιατί τότε γινόταν ουσιαστικά μια διερεύνηση. Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία. Στη συνέχεια ζήτησα τη βοήθεια κάποιων φίλων και συνεργατών, οι οποίοι στελέχωσαν την ομάδα που είχε τις επαφές μαζί με τον κ. Παπασταύρου».

Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε όσον αφορά στο ενδιαφέρον του να εμπλακεί στην Ομόνοια;

«Η εικόνα που αποκομίσαμε είναι ότι ο άνθρωπος ενδιαφέρεται πραγματικά να προχωρήσει με αυτή την επένδυση. Εξακολουθούμε να έχουμε καθημερινά επικοινωνία. Παρά τα όσα γράφονται ή λέγονται, θέλει πραγματικά να προχωρήσει με την επένδυση. Εάν πρέπει να πω κάτι για τις προθέσεις του, εκτιμώ ότι αρχικά ξεκίνησε με τη σκέψη ότι θα κάνει μια επένδυση που θα του αποφέρει κέρδος. Στη συνέχεια, μετά από αλλεπάλληλες επαφές που είχαμε, θεωρώ ότι δεν αποσκοπεί απλώς στο κέρδος. Ο κ. Παπασταύρου πήρε αυτή την απόφαση επειδή θέλει να επαναπατριστεί».

papap7880--

Τέθηκαν προϋποθέσεις

Κατά πόσο η πρόταση Παπασταύρου μπορεί να βοηθήσει την Ομόνοια ως σωματείο -αλλά και το ποδοσφαιρικό τμήμα- να αντιμετωπίσει τα οικονομικά βαρίδια που την ταλαιπωρούν;

«Όταν αρχίσαμε να μιλούμε ως ομάδα είπαμε ότι η οποιαδήποτε πρόταση από τον επενδυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο νοουμένου ότι πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Η πρώτη ήταν ότι έπρεπε να προσφέρει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών του σωματείου, που μέχρι τις 31 Μαΐου για τα κριτήρια (δεδουλευμένοι μισθοί και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις) είναι κοντά στο €1,5 εκ. ευρώ. Συνεπώς η πρόταση έπρεπε να περιλαμβάνει άμεση πληρωμή αυτού του ποσού στο σωματείο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες που πηγάζουν από την προηγούμενη χρονιά, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε καθαρά την επόμενη.

Η δεύτερη προϋπόθεση ήταν να παρέχει τη δυνατότητα στο σωματείο να αποπληρώνει τα δυσβάσταχτα χρέη των κριτηρίων, ύψους €9.3 εκ., σε βάθος χρόνου. Ένα χρέος του οποίου η αποπληρωμή κυμαίνεται σε 600-800 χιλιάδες ετησίως και είναι πάντα ένα αγκάθι που βρίσκει μπροστά του το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο. Και αυτό λόγω του ότι πέραν των ετήσιων εξόδων που πρέπει να καλύψει, πρέπει να τακτοποιεί και αυτή την αποπληρωμή, αλλιώς δεν θα περνά το σωματείο τα κριτήρια. Η πρόταση Παπασταύρου προνοεί ότι από την 1η Ιουνίου αναλαμβάνει αυτές τις υποχρεώσεις. Για να αποπληρωθεί το ποσό των €9.3 εκ. ευρώ, βάσει των διακανονισμών που έγιναν με τα αρμόδια Υπουργεία, χρειάζονται 15 χρόνια. Να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά σε κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Η τρίτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλίζονται κάποια έσοδα και δικαιώματα προς το σωματείο, έτσι ώστε με τις συνδρομές των μελών -τα οικονομικά διαβήματα και άλλα έσοδα που θα έχει- να μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις των χρεών που θα παραμείνουν, που είναι κοντά στα €3,6 εκ. και τις λειτουργικές ανάγκες των υπόλοιπων τμημάτων.

Η συμφωνία διαλαμβάνει πληρωμή ετήσιων δικαιωμάτων στο σωματείο συνολικού ποσού €3,4 εκ. στα 15 χρόνια. Διαλαμβάνει επίσης πληρωμή δικαιωμάτων χρήσης του εμπορικού σήματος του σωματείου, τα οποία ορίζονται στο 5% των πωλήσεων με ελάχιστο ποσό τα €2 εκ. στα 15 χρόνια. Επιπρόσθετα το σωματείο θα εισπράττει το 10% των μικτών εισπράξεων από οποιαδήποτε συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Με βάση τα όσα προανέφερα, το συνολικό όφελος για το σωματείο τα επόμενα 15 χρόνια είναι τουλάχιστον €16,2 εκ.

Πρέπει να πω όμως εδώ ότι πέραν από τα έσοδα που θα εισπράττει από την εταιρεία το σωματείο, θα χρειαστεί να γίνει κάποιος χειρισμός και το Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να βρεθεί κάποιος τρόπος είτε με εισφορές είτε με χορηγίες, έτσι ώστε το σωματείο να έχει κάποια επιπρόσθετα έσοδα τα οποία όπως εξήγησα θα είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Πέραν από τα πολύ μεγάλα χρέη που συσσωρεύτηκαν, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Στην προσπάθειά τους να καλύπτουν τα έξοδα, οι διοικήσεις έκαναν προείσπραξη εσόδων. Δεν ασκώ κριτική, επειδή θεωρώ πως με τις οικονομικές δυνατότητες που είχε το σωματείο αυτή ήταν η μοναδική διέξοδος. Για οποιαδήποτε διοίκηση είναι σημαντικό μέρος η προείσπραξη, διότι κληρονομούν παλιά χρέη, τα οποία εξαντλούν τους πόρους της χρονιάς και αναγκαστικά καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο. Για την περίοδο 2018/2019 η προείσπραξη αυτή ξεπερνά το €1 εκ. ποσό που επίσης ο κ. Παπασταύρου αναλαμβάνει να καλύψει».

Επένδυση στην ομάδα

Εξίσου σημαντική είναι και η προϋπόθεση που αφορά αυτήν καθαυτή την επένδυση στην ομάδα με απώτερο σκοπό την αγωνιστική της ανάκαμψη…

«Η τέταρτη προϋπόθεση, που είναι ίσως και η σημαντικότερη, ήταν η πρόταση να αλλάξει και τις αγωνιστικές δυνατότητες της ποδοσφαιρικής ομάδας επενδύοντας βραχυπρόθεσμα σημαντικά ποσά και όχι μόνο να αποπληρώσει τα χρέη μας. Αυτό μας ενδιαφέρει επειδή θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα. Θέλουμε η Ομόνοια να επανέλθει, να πρωταγωνιστήσει πλέον στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου και να ξαναγίνει «βασίλισσα» του κυπριακού ποδοσφαίρου, όπως ήταν παλιά. Με βάση την πρόταση Παπασταύρου το ελάχιστο ποσό που θα δαπανηθεί είναι 5 εκ. ευρώ μέσα στα τρία επόμενα χρόνια και υπάρχουν ημερομηνίες κατάθεσής του στην πρόταση. Υπάρχει επίσης ο σχεδιασμός για το πώς θα διατεθεί αυτό το ποσό».

Κέρδος και σωματείο

Τι απαντάτε σε όλους όσοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα της Ομόνοιας μέσω της πρότασης του υποψήφιου επενδυτή;

«Η μόνη περίπτωση να ανακτήσει την επένδυσή του και να έχει κέρδος ο επενδυτής δεν είναι απλά να πάει καλά η ομάδα. Για την ακρίβεια είναι να πάει στους ομίλους. Για να βγάλει κέρδος με €4 εκ. ελάχιστο προϋπολογισμό για την ομάδα ανδρών, βάσει των εσόδων που έχουμε, συν την αποπληρωμή του χρέους, πρέπει να κάνει την Ομόνοια πρωταθλήτρια και να την πάρει στην Ευρώπη. Εάν πάει μια φορά μπορεί να βγάλει μέρος της επένδυσης, εάν πάει δεύτερη θα την αποσβέσει και εάν πάει 3-4 φορές θα έχει κέρδος. Δεν είναι όμως η συμμετοχή σε Ομίλους το ζητούμενο για τον κάθε Ομονοιάτη; Επιπρόσθετα, σε αυτή την περίπτωση το συμβόλαιο προνοεί ότι το σωματείο Ομόνοια θα παίρνει το 10% των μεικτών εσόδων, χωρίς δηλαδή να αφαιρούνται έξοδα από τα εισιτήρια, τις διαφημίσεις, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα ποσά που πληρώνει η UEFA. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής αύξησης των εσόδων του σωματείου εφόσον πάει καλά η ομάδα.

MINOS SIMVOULIO

Διασφαλίζεται το μέλλον

Από μερίδα του κόσμου η πρόταση αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και καχυποψία, κυρίως όσον αφορά στο μέλλον του σωματείου. Φοβούνται, δηλαδή, πού θα καταλήξει η Ομόνοια σε περίπτωση που ο επενδυτής αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές του, αλλά και για τη λειτουργία του σωματείου εάν δημιουργηθεί εταιρεία. Πώς καθησυχάζουν αυτές οι ανησυχίες;

«Η πρόταση έπρεπε να διασφαλίσει και κάποιες ανησυχίες για το σωματείο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες πρόνοιες στο συμβόλαιο οι οποίες διασφαλίζουν κάποια σημαντικά θέματα.

Η πρόταση είναι μια συμφωνία παραχώρησης της διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος της Ομόνοιας στην εταιρεία του επενδυτή για περίοδο 15 χρόνων.

Στη λήξη των 15 χρόνων το σωματείο θα έχει την ευχέρεια να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους και αν το επιθυμεί να πάρει πίσω τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Το ότι το σωματείο εκχωρεί στον επενδυτή τα έσοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, τα οποία κυμαίνονται γύρω στα €4 – €4,5 εκ., είναι αλήθεια. Με αυτά τα έσοδα όμως το σωματείο δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει πλεόνασμα για να καταφέρει να μειώσει τα χρέη του.

Η άποψη ότι ο επενδυτής θα χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα για να αποπληρώνει χρέη δεν είναι ορθή, αφού υπάρχει η υποχρέωση εκ μέρους της εταιρείας να καταρτίζει ελάχιστο προϋπολογισμό €4 εκ. για την ομάδα ανδρών του ποδοσφαιρικού τμήματος, που είναι τουλάχιστο το ποσό των εισπράξεων χωρίς την παρουσία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν έχει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς χρεών, αφού οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και τυχόν ελλείμματα θα πρέπει να καλύπτονται από τον ίδιο με αυξήσεις κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα από τα πιο πάνω υπάρχει και η δέσμευσή του να επενδύσει €5 εκ. τα πρώτα 3 χρόνια για να ενισχυθεί η ποδοσφαιρική ομάδα με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη και συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Όπως έχω ήδη αναφέρει η μόνη περίπτωση να ανακτήσει την επένδυσή του και να έχει κάποιο κέρδος, που είναι και η ανησυχία μερικών, είναι η ομάδα να καταφέρει να συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Σε αυτή την περίπτωση το σωματείο θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος, αφού θα πάρει το 10% του συνόλου των εσόδων και παράλληλα θα εκπληρωθεί και ο διακαής πόθος του κάθε Ομονοιάτη.

Εξίσου σημαντική είναι η πρόνοια σε περίπτωση που ο επενδυτής αποφασίσει να τερματίσει πρόωρα το συμβόλαιο. Εδώ μπήκαν τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Η πρώτη προνοεί ότι εάν αποχωρήσει πρέπει να καλύψει όλα τα έξοδα εκείνης της χρονιάς μέχρι 31 Μαΐου, η δεύτερη ότι θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις που δεν αφορούν σε ποδοσφαιριστές και προπονητές. Η τρίτη ασφαλιστική δικλείδα τού δίνει μεν το δικαίωμα να μεταφέρει συμβόλαια στο Σωματείο που αφορούν ποδοσφαιριστές και προπονητές, όμως το ποσό περιορίζεται στα €4 εκ. αυξανόμενο κατά 5% το χρόνο. Εάν, για παράδειγμα, θα φύγει στον τρίτο χρόνο, μπορεί να μεταφερθούν στο σωματείο μέχρι €4,4 εκ. Υπάρχει, επίσης, μάξιμουμ ποσό που μπορεί να  μεταφερθεί και είναι €6 εκ. Άρα υπάρχει κάλυψη γι’ αυτό το θέμα.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες πρόνοιες που μας διασφαλίζουν σε περίπτωση που ο επενδυτής αποφασίσει να πωλήσει τις μετοχές του. Πέραν από το ότι δεν μπορεί να πωλήσει μετοχές στα πρώτα χρόνια, σε περίπτωση που σε μεταγενέστερο στάδιο ο επενδυτής επιθυμεί να πωλήσει τις μετοχές του και υπάρχει βεβαιωμένη πρόταση από ενδιαφερόμενο το σωματείο έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης και χρονικό διάστημα έξι μηνών για να υποβάλει πρόταση στην ίδια τιμή και να αποκτήσει τις μετοχές. Υπάρχουν επίσης πολλές πρόνοιες στο συμβόλαιο που διασφαλίζουν ότι οι μετοχές δεν μπορούν να πωληθούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που το σωματείο δεν θεωρεί αποδεκτά. Σε οποιανδήποτε περίπτωση, έστω και αν προκύψει νέος ιδιοκτήτης, είναι υπόχρεος να σεβαστεί τη διάρκεια καθώς και τις πρόνοιες του υφιστάμενου συμβολαίου διαχείρισης.

Τέλος, υπάρχει δέσμευση του επενδυτή ότι ο ελάχιστος προϋπολογισμός για την ομάδα θα είναι €4 εκ. και ταυτόχρονα να είναι ισοσκελισμένος. Εάν, για παράδειγμα, αποφασίσει ότι ο προϋπολογισμός του θα είναι €7 εκ., πρέπει να καταθέσει τα υπόλοιπα €3 εκ. ούτως ώστε στο τέλος της χρονιάς ο προϋπολογισμός να μην είναι ελλειμματικός».

minos

Αγκαλιάζεται η πρόταση

Το περίγραμμα της πρότασης Παπασταύρου παρουσιάστηκε σε ανοικτές συγκεντρώσεις στους φίλους και τα μέλη της Ομόνοιας. Ποιο συναίσθημα εισέπραξε η διαπραγματευτική ομάδα σε αυτές τις συγκεντρώσεις;

«Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και τις κατανοώ. Δεν ωραιοποιώ την πρόταση Παπασταύρου ούτε προσπαθώ να την εξιδανικεύσω. Ο ρόλος μου είναι πάρα πολύ δύσκολος. Πρέπει να εξηγήσω ότι δεν είναι δική μου πρόταση, δεν είμαι αντιπρόσωπος, ούτε εκπρόσωπος του κ. Παπασταύρου. Είμαι ένας Ομονοιάτης που αγαπώ την ομάδα μου και πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω. Ο ομονοιάτικος κόσμος θεωρώ πως στην πλειοψηφία του αγκαλιάζει την πρόταση, γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που διαφωνούν με τη φιλοσοφία. Δυστυχώς, όμως, σε αυτή την κατρακύλα που βιώνουμε και δεν ξέρουμε που είναι ο πάτος, η πρόταση αυτή αποτελεί μια προοπτική.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρχει εναλλακτική πρόταση και άλλος συνδυασμός στην εκλογική Συνέλευση. Πώς σχολιάζετε αυτή την πιθανότητα;

«Θεωρώ ότι είναι μια καλή πρόταση λαμβάνοντας υπόψιν τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Μακάρι κάποιοι φίλοι επιχειρηματίες Ομονοιάτες -που ζουν στην Κύπρο και τους ξέρουμε- να είχαν τη διάθεση και τη δυνατότητα να έκαναν από κοινού αυτή την επένδυση. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που θέτει μια μερίδα του κόσμου της Ομόνοιας. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Οι πόροι εξαντλήθηκαν και δεν υπάρχει άλλη τεκμηριωμένη πρόταση στο τραπέζι. Ακούω διάφορα και σέβομαι τις αντίθετες γνώμες, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πρόταση που να πληροί τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Διότι, εάν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, θα κάνουμε μπάλωμα το οποίο θα είναι προσωρινό και θα μας φέρει στον παρονομαστή που βρισκόμαστε ή και σε χειρότερο».

Πλήρης επαγγελματισμός

Τι περιλαμβάνει το πλάνο του υποψήφιου επενδυτή όσον αφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα; Έχει κάποιο πρότυπο και θα το ακολουθήσει;

«Το πλάνο του βασίζεται σε ένα άκρως επαγγελματικό πρότυπο χωρίς μέλη και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου στις εφορίες. Το ποδοσφαιρικό τμήμα θα στελεχώνεται από επαγγελματίες και θα διευθύνεται από τον τεχνικό διευθυντή που θα είναι άτομο καταξιωμένο στον τομέα του και ακολούθως θα επιλεχθεί ο προπονητής και θα στελεχωθεί η ομάδα. Το Συμβούλιο δεν θα λειτουργεί όπως των σωματείων, αφού τα θέματα θα τα χειρίζονται οι επαγγελματίες διευθυντές, οι οποίοι θα λογοδοτούν στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Εάν ευοδωθεί η συνεργασία με τον υποψήφιο επενδυτή πώς φαντάζεστε την Ομόνοια σε 15 χρόνια που θα διαρκέσει η συμφωνία;

«Αυτή η συμφωνία θέλουμε να φέρει την Ομόνοια σε βάθος χρόνου στη θέση που της αρμόζει. Μια ομάδα πρότυπο και όχι δέσμια των χρεών, μια ομάδα που να μην είναι το κλοτσοσκούφι κανενός και να την περιγελούν οι διάφοροι παράγοντες, αφήνοντας αιχμές ότι την λυπούνται. Μια ομάδα πρωταγωνίστρια, που να μπορεί να κάνει και σχεδιασμούς ανάπτυξης ακόμα και με πιο τολμηρές σκέψεις. Αυτά, καταλήγοντας με κάτι πολύ σημαντικό. Κανένας δεν αποφάσισε οτιδήποτε. Η Γενική Συνέλευση και όλοι μας πρέπει να συναισθανθούμε το βάρος της ευθύνης προκειμένου να επιλέξουμε την καλύτερη πρόταση για την Ομόνοια. Η συμφωνία θα είναι έτοιμη πριν από τη Γενική Συνέλευση και κάθε μέλος θα έχει το δικαίωμα να την δει ολοκληρωμένη, ώστε να σχηματίσει πλήρη άποψη πριν κληθεί να αποφασίσει στη Γενική Συνέλευση.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα πρώτα ποσά που θα είναι πέραν των €3 εκ. δεν θα μπουν σε εταιρεία. Μέχρι να εγκριθεί η εταιρεία από την ΚΟΠ και την UEFA θα χρειαστούν μερικοί μήνες και τα λεφτά θα μπουν στο σωματείο.

Όλη η ομάδα

Στην ομάδα που διαπραγματεύτηκε με τον Σταύρο Παπασταύρου δεν περιλαμβάνονταν μόνο τα τρία άτομα των οποίων το όνομα είδε το φως της δημοσιότητας…

«Η ομάδα που διαπραγματεύτηκε ήταν μεγάλη και είναι καλό να αναφερθούν τα άτομα. Οι τρεις αναφέρθηκαν ήδη και είμαι εγώ, ο Νικόλας Γεωργιάδης και ο Λάμπρος Πιερή, ο καθένας με την ειδικότητά του.

Στις διαπραγματεύσεις είχε εμπλοκή και ο Αντώνης Τζιωνής, οι οικονομικοί σύμβουλοι του σωματείου Πάμπος και Γιώργος Χαραλάμπους και οι δύο Νομικοί Αρτέμης Αρτεμίου και Χρίστος Νεοφύτου και φυσικά ο Λώρης Κυριάκου, ο οποίος μπορεί να ενεπλάκη προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, όμως η συμβολή του στο να καταλήξει ο επενδυτής να υποβάλει πρόταση ήταν καθοριστική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy