Νέες διατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού

Οι μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές θα είναι η κατηγορία που θα επωφεληθεί περισσότερο από την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας διατιμήσεων ηλεκτρισμού της ΑΗΚ.

Η ΑΗΚ παρουσίασε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης τη μελέτη που έγινε αναφορικά με την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας διατιμήσεων.

Η μελέτη ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό οίκο ECA και με οδηγίες της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ θα πρέπει να προβεί σε δημόσια διαβούλευση για τα αποτελέσματα της μελέτης. Η διαβούλευση αρχίζει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη και λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα επιτρεπόμενα έσοδα της ΑΗΚ (κατά μέσο όρο 11%) σαν αποτέλεσμα της απόφασης της ΡΑΕΚ για το κόστος κεφαλαίου, οι διατιμήσεις μεταβάλλονται μεταξύ του -7% και 8% (λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της ΡΑΕΚ για μείωση των διατιμήσεων κατά 8%).

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, σήμερα υπάρχουν τριάντα διαφορετικές διατιμήσεις, ενώ με την εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας θα υπάρχουν έντεκα διατιμήσεις.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, αναμένεται ότι με τη νέα μεθοδολογία θα έχουν επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους οι μικροί καταναλωτές. Για παράδειγμα, οικιακοί καταναλωτές με κατανάλωση 100 κιλοβατώρες τη διμηνία θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά 22% περίπου.

Αντίθετα, μειώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού που θα κυμαίνονται από 0,4% μέχρι 8% θα έχουν οι οικιακοί καταναλωτές με κατανάλωση από 500 έως 2000 κιλοβατώρες τη διμηνία.

Για παράδειγμα ένας οικιακός χρήστης με μέσο όρο κατανάλωσης 560 κιλοβατώρες ανά διμηνία θα έχει μείωση γύρω στο 1%.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει κλιμακωτή χρέωση της κιλοβατώρας, αλλά σταθερό rate για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ με την υφιστάμενη μεθοδολογία, η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται ανάλογα με τη χρήση.

Σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους, από 10,6%-23% θα έχουν οι μικροί εμπορικοί καταναλωτές, και από 21,1% μέχρι 9% οι μικροί βιομηχανικοί καταναλωτές, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη, όσο μειώνεται η κατανάλωση.

Για παράδειγμα, μικρός εμπορικός καταναλωτής με κατανάλωση 100 κιλοβατώρες της διμηνία, θα πληρώνει λογαριασμό μειωμένο κατά 23%, έναντι μείωσης 10,6% που θα έχει καταναλωτής με κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες τη διμηνία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατηγορία πελατών της ΑΗΚ που θα επωφεληθεί περισσότερο από τις νέες διατιμήσεις είναι οι μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Αναμένεται ότι από τις νέες διατιμήσεις θα επιβαρυνθεί ο μοναδικός καταναλωτής της ΑΗΚ που τροφοδοτείται από το σύστημα υψηλής τάσης, δηλαδή τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού.

Υπάρχουν επίσης οι διατιμήσεις της άντλησης νερού και θερμοσυσσωρευτές που θα έχουν μεγάλες αυξήσεις αν δεν τύχουν κάποιου είδους ‘στήριξης’.

Όπως λέχθηκε κατά τη διάσκεψη Τύπου, με την έλευση του φυσικού αερίου οποιαδήποτε μείωση προκύπτει στο κόστος παραγωγής αυτή θα μετακυλίεται και στον καταναλωτή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν και επίσημα από τους συμβούλους της ΑΗΚ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, και η παρουσίαση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy